Det er efterhånden 3 uger siden, at jeg bagte denne her skønne skønne smørkage, som vi nød til aftenskaffen i haven – ren sommerstemning, solnedgang, rappen fra søen og kagelykke – altså hvad mere kan man næsten ønske sig? Efterfølgende kom der en masse andre, lækre blogindlæg i første række, men nu er kagen kommet på bloggen og ved gensynet har jeg så fået lyst til at bage den endnu engang. Hmmm……

Det er ved at være nogle år siden, at jeg sidst har bagt en smørkage, men nu skulle det altså være og det kom jeg sandelig ikke til at fortryde. Kagen minder på mange måder om en smørkage/dagmartærte/smørkrans fra bageren – kært barn har mange navne – men den er ikke lavet på wienerbrødsdej og så er der altså også en smule mere snask i kagen, som er fyldt med både vanillecreme og remonce. Ren lykke fra første til sidste bid.

I bund og grund er en smørkage vel ikke ret meget andet end en lettere avanceret kanelsnegl. Dejen er i hvert fald stort set den samme, men i stedet for at rulle hele portionen ud til snegle, deler man dejen i 2 dele og bruger den ene som bund i kagen og den anden til snegle. Vanillecremen smøres ud på bunden og sneglene fyldes med remonce, inden de sættes ned i cremen og så er det ellers bare at smække hele herligheden i ovnen og pynte med glasur og måske lidt frysetørrede hindbær, eller hvad man ellers finder på.

Jeg kogte selv den vanillecreme, som jeg smurte på bunden, og det er virkelig ikke ret svært, men har man travlt, eller orker man bare ikke at lave en grydefuld creme på overskudsmåden, så bruger man da bare ½ brev kagecreme, som røres op med lidt mælk – det fungerer akkurat lige så fint. Det kan så anbefales at tilsætte en smule vanillepulver eller vanillesukker, hvis der ønskes ekstra vanillesmag til cremen.

Det er vigtigt, at kagen er helt gennembagt, inden den tages ud af ovnen – der er trods alt en hel del dej, som skal gennembages og cremen hjælper også med at isolere, så kagen SKAL altså have 25-30 minutter i ovnen. Af samme grund bager jeg aldrig smørkagen ved varmluft, for man risikerer, at den bliver mørk udenpå og rå indeni. Bliver kagen alligevel lidt mørk på toppen, inden bagetiden er gået, så læg et stykke stanniol over formen, så skal det hele nok gå.

 

 

Kagen kan sagtens holde sig i nogle dage – cremen og remoncen skal nok holde den fugtig og lækker – ikke mindst hvis man lige luner den inden servering, men der er altså noget helt særligt ved at sætte tænderne i et helt varmt og nybagt stykke smørkage. Gerne med et glas iskoldt mælk til – så bliver det ikke meget bedre.

Smørkage med hvid glasur

4-6 pers.

75 gr smør

1 dl mælk

½ pk gær

1 æg

25 gr sukker

½ tsk salt

300-350 gr hvedemel

Smørret smeltes og mælken tilsættes. Opløs gæren i den lune mælkeblanding og rør herefter æg, sukker, salt og hvedemel i. Ælt til en blank og smidig dej, som lægges i en skål og hæver tildækket i ca. 45 minutter. Imens forberedes vanillecreme og remonce.

Vanillecreme.

1 æggeblomme

½ tsk vanillepulver – lidt vanillesukker kan også bruges

2 spsk sukker

2,5 dl mælk

1 spsk maizena

Æggeblomme, vanille, sukker og det meste af mælken kommes i en lille gryde og bringes langsomt i kog under jævnlig omrøring. Resten af mælken (2-3 spsk) røres sammen med maizenaen og røres herefter i gryden. Cremen koges igennem i et par minutter, til den tykner og maizenasmagen forsvinder – herefter stilles cremen til side til senere.

Remonce.

75 gr blødt smør

75 gr brun farin – almindeligt sukker kan også bruges

1 spsk sirup

Smør, farin og sirup kommes i en skål og blandes til en cremet remonce.

Den færdighævede dej slås ned og æltes let igennem på et meldrysset bord, inden den deles i 2 halvdele. Den ene halvdel må godt være lidt mindre end den anden, for den skal bare bruges til at dække bunden i formen. Rul det lille stykke dej ud til en cirkel som passer ned i en springform foret med bagepapir – ca 22 cm i diameter. Fordel vanillecremen på bunden – det gør ikke noget, at cremen stadig er lun.

Det andet stykke dej rulles ud til et rektangel – ca. 25 x 15 cm – og remoncen fordeles herpå. Rul dejen sammen til en roulade og skær den i 8 snegle á ca. 3 cm. Fordel sneglene i springformen – én i midten og resten rundt om. Pres evt. sneglene lidt fladere, men husk at de vokser sammen, når de hæver. Lad kagen efterhæve tildækket i ca. 30 minutter og bag den herefter i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 25-30 minutter. Bliver kagen lidt mørk på toppen, så læg et stykke stanniol over.

Lad kagen køle af på bageristen og pynt evt. den lune kage med glasur og frysetørrede hindbær inden servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)