Lasagne er og bliver en bare klassiker på middagsbordet og jeg må da også indrømme, at vi spiser lasagne med jævne mellemrum herhjemme. Der er bare noget helt vildt lækkert over sådan et boblende varmt fad, der tages ud af ovnen og sættes på middagsbordet og en overgang havde vi faktisk nærmest en tradition med at servere lasagner i alle mulige afskygninger hver eneste fredag – fx denne her kyllingelasagne med fløde-tomatsauce og spinat, lasagne med pulled chicken og hytteost eller bare den helt klassiske med bolognaise. Den perfekte optakt til weekenden – gerne efterfulgt af en pose bland-selv-slik og sofahygge med gode serier bagefter.

Lasagnefredagene er dog gået lidt i glemmebogen her henover sommeren, for uanset hvor lækker en lasagne er, så er det også en lidt tung ret, som måske mere hører efteråret og vinteren til – om sommeren vil vi lige så gerne grille et par gode bøffer eller fisk om fredagen, eller måske lave hjemmelavede burgere. Nu har vi dog så småt fået gang i lasagnerne igen og en af de rigtig lækre vil jeg dele med Jer i dag.

lasagne med oksekød og linser

Det er nemlig sådan, at jeg for noget tid siden lavede denne her skønne vegetar-bolognaise, hvor kødet blev udskiftet med brune linser og udover en lidt anderledes konsistens, så var der faktisk ikke nogen smagsforskel overhovedet – fx spiste Villy ret godt af bolognaisen. Derfor besluttede jeg mig for, at den lækre sauce også skulle afprøves i en lasagne og resultatet blev ikke mindre end forrygende. Ret skal være ret, jeg kom en lille smule hakket oksekød i kødsaucen – omkring 250 gr – og kombinationen af oksekød og linser gav ikke bare en særdeles lækker lasagne, men også en lasagne som mættede helt vildt.

 

 

Er man lidt usikker på linserne, så kan man prøve sig frem i starten og måske nøjes med at tilsætte 50-100 gr linser til saucen og så bruge kød for resten, men har man ellers et udmærket forhold til linser, så kan jeg altså virkelig anbefale, at bruge dem i lasagner og så i stedet skære lidt ned på kødet. Jeg har i hvert fald planer om, også at prøve at lave lasagnen helt uden kød – gerne med en stor portion blandet salat og hjemmelavede hvidløgsbrød til.

Prøv evt. også denne her spinatlasagne eller denne her tomatlasagne med bechamelsauce – to andre skønne lasagner, som er helt uden kød.

Lasagne med bolognaise og linser.

1 spsk olie

2 fed hvidløg, finthakket

1 stort løg, finthakket

250 gr hakket oksekød

2 dåser hakkede tomater

2-3 spsk ketchup – kan udelades

2 tsk sød paprika

2 tsk tørret basilikum eller oregano

1 nip chilipulver efter smag

150 gr brune linser

3-4 dl vand eller bouillon

1 lille dåse majs

salt og peber

Desuden.

1 portion hjemmelavet bechamelsauce – ½ brik færdiglavet mornaysauce kan også bruges

12-16 lasagneplader

revet ost

Varm olien op i en gryde og svits hvidløg og løg heri. Tilsæt det hakkede oksekød og brun det godt. Hakkede tomater, ketchup, krydderier, linser og vand/bouillon hældes ved og gryden bringes i kog. Lad saucen simre i minimum 45 minutter, men gerne længere – 45 minutter er den kogetid, linserne behøver for at blive møre. Suger linserne for meget væde under kogningen, så spæd med lidt ekstra vand til saucen har passende konsistens. Tilsæt majs og smag til med salt og peber.

Fordel hhv. bechamelsauce/mornaysauce, lasagneplader og kødsauce i et passende, ildfast fad til alt saucen er brugt. Slut af med et lag kødsauce, dryp det sidste bechamelsauce over og drys med revet ost. Bag lasagnen ved 200 grader i 25-30 minutter, til den er gylden og lækker på toppen. Lad evt. lasagnen hvile i 5 minutter inden servering – så får den tid til at “sætte sig” og det bliver nemmere at skære pæne stykker.

Note. Hvis man ønsker at lave en 100 % vegetarlasagne, så dropper man bare oksekødet og bruger lidt flere linser.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)