Hele huset dufter af efterår, varme krydderier og en lille smule af jul i dag. Jeg har nemlig lavet en portion af det lækreste, krydrede æblesmør og gryden har stået og småsimret på komfuret, imens de skønneste dufte har bredt sig til hele huset – kan det næsten blive bedre på sådan en halvkold og blæsende efterårsdag i slutningen af september?

Æblesmør har ret beset ikke en disse med smør at gøre. Der er slet og ret tale om en skøn og krydret form for æblemarmelade, men hvilken form……… Æblesmør eller smørelse – tror det er derfra “smør” udtrykket stammer – smager helt fantastisk lækkert, brunt og nærmest karamelliseret med et strejf af æble og krydderier og så er det samtidig noget af det nemmeste at lave. I bund og grund skal der bare koges en portion æblemos, som smages til og efterfølgende får lov til at reducere, så vandet fordamper og mosen bliver smørbar og tæt.

Jeg hentede for nyligt en pæn portion æbler fra mine forældres have og til denne her portion brugte jeg 4 af de store. Det er egentlig ikke så vigtigt, hvor store æblerne er, men der skal gerne kunne blive i omegnen af ½ liter æblemos, som efterfølgende tilsættes sukker og krydderier og koges ind til æblesmør. Selvfølgelig kan man lave større eller mindre portioner – jeg regner i hvert fald med, at jeg skal have lavet et par glas mere – men gå som udgangspunkt ud fra noget der ligner 200 gr sukker pr. halve liter æblemos. Jeg bruger halvt almindeligt sukker og halvt mørk muscovadosukker, som giver en lækker sødme og en fin og afbalanceret smag, men man kan sagtens bruge lys muscovadosukker, rørsukker eller brun farin. Det er i øvrigt med vilje, at jeg hverken skræller æblerne eller fjerner kernehuset, inden de koges til mos – både skræller og kerner indeholder pektin, som får smørret til at tykne naturligt under kogningen. På den måde behøver man ikke bruge geleringsmiddel.

Æblesmørret spiser vi som marmelade på brød og boller, men det krydrede smør fungerer også helt genialt ovenpå ost og så er jeg nødt til at anbefale det til hjemmelavede æbleskiver. Sådan en sprødstegt æbleskive med citron og kardemomme, der bliver dyppet i æblesmør med vanille og nellike – det er jul for alle pengene og det smager bare helt fantastisk godt. Overvej også at lave et par glas der kan gives væk som værtinde- eller julegaver – spiselige gaver vækker altid begejstring og hvis smørret kommes på et fint glas med en flot etiket og pakkes i cellofan med en lille sløjfe på, bliver det bare endnu bedre.

 

 

Med den æblekage med kanel, som jeg bagte forleden dag og denne her skønne portion æblesmør er der for alvor taget hul på æbleopskrifterne for i år og jeg glæder mig allerede til at lave disse her lækre æblefisk med marcipan og en gammeldags æblekage med makroner og flødeskum. For slet ikke at tale om at presse en ordentlig portion æblemost og lave denne her skønne og varmende æbletoddy og måske koge en lækker omgang æblegrød med vanille, som smager fantastisk til dessert med iskold mælk på eller måske til morgenmad med en klat skyr og lidt hjemmelavet granola med mandler og kanel.

Se evt. mange flere af mine æbleopskrifter lige her.

Æblesmør med kanel og vanille.

Portionen giver 2 sylteglas á 2,5 dl

4 store eller 6 mindre æbler, skåret i grove stykker med skræl og kernehus

2 dl vand

100 gr mørk muscovado sukker – brun farin eller lys muscovadosukker kan også bruges

100 gr sukker

1 spsk stødt kanel

1 tsk stødt nellike

korn af ½ vanillestang

3 spsk citronsaft

evt. atamon til skylning af glas

Æblestykkerne kommes i en gryde med låg sammen med vandet og koges helt ud – det tager ca. 30 minutter. Passér æblemosen gennem en sigte eller lignende, så skræller og kerner sies fra – der skal være omkring ½ liter æblemos tilbage. Kasser skræller og kerner og kom den sigtede æblemos tilbage i gryden. Tilsæt muscovadosukker, sukker, kanel, nellike, vanillekorn, den tomme vanillestang og citronsaft. Bring gryden i kog ved svag varme og lad langsomt æblemosen koge ind under jævnlig omrøring. Æblesmørret er færdigt, når det er tykt og karamelliseret – hæld evt. en smule på en tallerken og træk en ske igennem – hvis mosen ikke flyder sammen, er smørret tilstrækkeligt kogt ind. Fisk den tomme vanillestang op af gryden og kasser den.

Skold 2 sylteglas og skyl dem evt. med atamon. Fordel æblesmørret i de 2 glas og luk dem til. Smørret kan spises lige så snart det er afkølet, men kan sagtens holde sig i et års tid eller mere, hvis man har været omhyggelig med skoldningen af glassene og evt. skyllet dem i atamon.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)