Hele huset dufter af efterår, varme krydderier og en lille smule af jul i dag. Jeg har nemlig lavet en portion af det lækreste, krydrede æblesmør og gryden har stået og småsimret på komfuret, imens de skønneste dufte har bredt sig til hele huset. Kan det næsten blive bedre på sådan en halvkold og blæsende efterårsdag i slutningen af september?

Opskrift på krydret æblesmør med kanel.

Æblesmør har ret beset ikke noget med smør at gøre. Der er slet og ret tale om en skøn og krydret form for æblemarmelade, men hvilken form……… Æblesmør eller smørelse – tror det er derfra udtrykket “smør” stammer – smager helt fantastisk lækkert, brunt og nærmest karamelliseret med et strejf af æble og krydderier. Og så er det samtidig noget af det nemmeste at lave. I bund og grund skal der bare koges en portion æblemos. Mosen får efterfølgende lov til at reducere, så vandet fordamper og mosen bliver smørbar og tæt.

Jeg hentede for nyligt en portion æbler fra mine forældres have og til denne her portion brugte jeg 4 stk. Det er egentlig ikke så vigtigt, hvor store æblerne er. Men der skal gerne kunne blive i omegnen af ½ liter æblemos, som efterfølgende tilsættes sukker og krydderier og koges ind til æblesmør. Selvfølgelig kan man lave større eller mindre portioner. Jeg regner i hvert fald med, at jeg skal have lavet et par glas mere. Men gå som udgangspunkt ud fra noget der ligner 200 gr sukker pr. halve liter æblemos.

Jeg bruger halvt almindeligt sukker og halvt mørk muscovadosukker. Mørk muscovado giver en lækker sødme og en fin og afbalanceret smag. Man kan dog sagtens bruge lys muscovadosukker, rørsukker eller brun farin. Det er i øvrigt med vilje, at jeg hverken skræller æblerne eller fjerner kernehuset, inden de koges til mos. Både skræller og kerner indeholder pektin, som får smørret til at tykne naturligt under kogningen. På den måde behøver man ikke bruge geleringsmiddel.

Æblesmør på brød
Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Æblesmør med kanel

Samlet tid1 t
Antal: 5 dl

Ingredienser

  • 4-6 æbler (skåret i grove stykker med skræl/kernehus)
  • 2 dl vand
  • 100 gr mørk muscovadosukker (brun farin/lys muscovado kan også bruges)
  • 100 gr sukker
  • 2 tsk stødt kanel
  • ½ tsk stødt nellike
  • korn af ½ vaniljestand (eller 2 tsk vaniljesukker)
  • 3 spsk citronsaft
  • evt. atamon/alkohol til skylning af glas

Fremgangsmåde

  • Kom æblestykker og vand i en gryde med låg og lad dem koge helt ud ved svag varme. Det tager ca 30 minutter.
  • Passér æblemosen gennem en sigte eller lignende, så skræller og kerner sies fra. Der skal være omkring ½ liter æblemos tilbage.
  • Kasser skræller og kerner og kom den sigtede æblemos tilbage i gryden. Tilsæt muscovadosukker, sukker, kanel, nellike, vanilje, den tomme vaniljestang og citronsaft.
  • Bring gryden i kog ved svag varme og lad langsomt æblemosen koge ind under jævnlig omrøring. Æblesmørret er færdigt, når det er tykt og karamelliseret. Hæld evt. en smule på en tallerken og træk en ske igennem. Hvis mosen ikke flyder sammen, er smørret tilstrækkeligt kogt ind.
  • Fisk den tomme vaniljestang op af gryden og kasser den.
  • Hæld æblesmørret på 1-2 syltetøjsglas - skoldede og evt. skyllet med atamon.
  • Æblesmørret kan spises lige så snart det er afkølet. Det kan dog sagtens holde sig i et års tid eller mere, hvis man har været omhyggelig med skoldningen af glassene og evt. skyllet dem i atamon.

Skønt tilbehør.

Æblesmørret spiser vi som marmelade på brød og boller. Men det krydrede smør fungerer også helt genialt ovenpå ost. Og så er jeg nødt til at anbefale det til hjemmelavede æbleskiver. Sådan en sprødstegt æbleskive med citron og kardemomme, der bliver dyppet i æblesmør med vanilje og nellike. Det er jul for alle pengene og det smager bare helt fantastisk godt.

Overvej også at lave et par glas, der kan gives væk som værtinde- eller julegaver. Spiselige gaver vækker altid begejstring. Og hvis smørret kommes på et fint glas med en flot etiket og pakkes i cellofan med en lille sløjfe på, bliver det bare endnu bedre.

Med den æblekage med kanel, som jeg bagte forleden dag og denne her skønne portion æblesmør er der for alvor taget hul på æbleopskrifterne for i år. Og jeg glæder mig allerede til at lave disse her lækre æblefisk med marcipan og en gammeldags æblekage med makroner og flødeskum. For slet ikke at tale om at presse en ordentlig portion æblemost og lave denne her skønne og varmende æbletoddy. Og måske også koge en lækker omgang æblegrød med vanilje, som smager fantastisk til dessert med iskold mælk på eller måske til morgenmad med en klat skyr og lidt hjemmelavet granola med mandler og kanel.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)