Vi har efterhånden spist os igennem en hel del squash i løbet af august og september måned og nu er turen så kommet til den ultimative squashkage – en virkelig vinderkage, som jeg hvert år glæder mig til at bage og som bare altid tager kegler. Fyldt med varme krydderier, brun farin, valnødder, rosiner og så selvfølgelig squash er det en rigtig efterårskage, men det bedste er næsten den lækre, cremede og sød-syrlige flødeosteglasur, som fordeles på toppen af kagen. Det er lige før, at glasuren kan spises med ske direkte fra skålen, men når den kombineres med den saftige, krydrede kage, så bliver det bare endnu bedre og derfor venter jeg altid pænt og tålmodigt, til glasuren er fordelt på kagen og det første stykke kan skæres.

Kagen holder sig svampet og lækker i flere dage pga. fugten fra squash og rosiner – den kan med andre ord snildt bages en dags tid i forvejen, hvis bare den pakkes godt ind, om end jeg nok ville vente med at fordele glasuren. Kagen kan i øvrigt sagtens laves uden rosiner, hvis ikke man er fan af den slags. Valnødderne kan udskiftes med andre former for nødder og endelig kan revet squash erstattes af revet gulerod – det er faktisk opskriften på min yndlingsgulerodskage, som har inspireret til denne her udgave med squash.

Jeg pynter kagen med grofthakkede valnødder og revet citronskal på toppen – i bund og grund holder jeg bare lidt nødder og citronskal tilbage, i stedet for at komme det hele i kagedejen og glasuren, og det fordeler jeg så på toppen til sidst. Jeg synes, at det ser rigtig fint ud, hvis der også tilføjes lidt frysetørrede hindbær, men selvfølgelig kan man nøjes med blot at fordele flødeosteglasuren på kagen, eller man kan pynte med andre ting, fx revet chokolade, diverse krymmel eller hvad man nu har lyst til.

 

 

Jeg havde kagen her med til min onkels fødselsdag, som vi fejrede i går, og vi var så heldige, at vejret i dén grad var med os. Eftermiddagskaffen blev derfor serveret i en solrig krog i haven og der sad vi så alle sammen og hyggede os, snakkede, spiste kage og nød vejret – ikke den ringeste måde at bruge en september-eftermiddag på og hvor er det bare skønt, at vi stadig kan nyde så mange varme soltimer. Selvom det er køligt om morgenen og græsset er vådt af dug langt op ad dagen, så har solen stadig rigtig godt fat midt på dagen og vi tilbringer eftermiddagene på terrassen med boglæsning, en lille middagslur, hygge, te og måske et tæppe over benene, inden vi går ind ved aftensmadstid. Efter maden går vi gerne en lille tur med Villy og nyder duften af brænderøg, æbler og efterår, som hænger i luften og når mørket falder på ved 19.30 tiden og dugen falder og aftenkulden kommer snigende, så lukker vi terrassedørene og hygger indendørs – september er da bare den skønneste tid på året.

Squashkage med flødeosteglasur.

8-10 pers.

100 gr brun farin

75 gr sukker

1, 25 dl smagsneutral olie

2 æg

1 tsk natron

1 nip salt

1 tsk stødt kanel

½ tsk stødt nellike – kan udelades

175 gr hvedemel

1 lille squash, revet

100 gr valnødder

50 gr rosiner

Flødeosteglasur.

1 pk flødeost naturel (ca. 200 gr)

50-75 gr flormelis

revet skal af 1 økologisk citron + saft efter smag

frysetørrede hindbær

Kom brun farin, sukker og olie i en skål og pisk det sammen. Tilsæt æggene og pisk til blandingen er skummende og cremet. Bland natron, salt, kanel, nellike og hvedemel sammen og vend det i dejen sammen med revet squash. Hak valnødderne groft og kom halvdelen i dejen sammen med rosinerne – gem den anden halvdel af valnødderne til pynt. Hæld dejen i en springform (ca. 22 cm i diameter) foret med bagepapir i bunden og bag kagen ved 175 grader – ikke varmluft – i ca. 1 time til den er gennembagt. Kontroller evt. med en tandstikker eller lignende, om kagen er helt gennembagt. Lad kagen afkøle på bageristen.

Rør flødeost sammen med flormelis og halvdelen af citronskallen – den anden halvdel gemmes til pynt på kagen. Smag til med citronsaft og rør glasuren blank. Er glasuren blevet lidt flydende, så sæt den i køleskabet i 15-30 minutter.

Smør glasuren på den afkølede kage. Pynt med resten af de hakkede valnødder og citronskallen og drys evt. med frysetørrede hindbær. Opbevar på køl til servering.

Note. I stedet for squash, kan kagen bages med revet gulerod.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)