Nu banker efteråret vist for alvor på – i hvert fald er det blevet mørkere derude, både om aftenen og om morgenen, og det er da også blevet noget køligere i vejret, selvom vi vist ikke kan tillade os at klage over de pæne 18-19 grader, som vi trods alt har hver eftermiddag.

Alligevel kan sådan et fald i temperaturen altså godt mærkes – især efter de seneste par ugers helt fantastisk flotte septembervejr og 25 graders varme og jeg må da også indrømme, at jeg har følt mig sådan lidt kuldskær de sidste par dage – kroppen skal altså lige vænnes fra varmen. Og når man nu har gået rundt en hel dag og pimpet varm te og hjemmelavet hyldebærsaft og desuden trukket et tæppe over benene i sofaen, så er det altså rart med en skålfuld skoldhed suppe at varme sig på til aftensmad.

Denne her sensommersuppe indeholder alt hvad der smager godt og er i sæson lige netop nu – græskar, løg, gulerødder, majs og kartofler. Jeg bruger gerne friske majskolber og skærer så blot kernerne af med en kniv og kommer dem i suppen, men selvfølgelig kan man bruge majs fra dåse eller frost. Dermed forlænger man også sæsonen for suppen, så den kan laves hele efteråret og vinteren med, for dåsemajs kan man jo altid skaffe.

Jeg fisker omkring halvdelen af suppefyldet op af gryden med en hulske og blender så efterfølgende resten af fyldet sammen med væden til en cremet og glat suppe med stavblenderen. Inden servering hælder jeg så de “gemte” grønsager tilbage i suppen sammen med majs og purløg, hvilket giver en fyldig og let cremet suppe med masser af bid – en suppe lige efter mit hjerte. Foretrækker man en lidt mere rustik udgave, så dropper man bare helt stavblenderen og serverer suppen som den er – med masser af lækre grønsager i tern.

Er man derimod mere til de cremede supper, hvor grønsagerne er “pist væk”, så blender man bare hele molevitten og spæder måske med lidt ekstra mælk eller bouillon, hvis suppen bliver for tyk, inden majs og purløg tilsættes og suppen serveres. Denne variant er især populær, hvis der er grønsagsskeptiske børn til stede – de er som regel ret glade for den milde og cremede mælkesuppe og majs glider for det meste ned uden problemer.

 

 

Vi spiser suppen i store skåle med et ekstra drys friskhakket purløg fra haven ovenpå og masser af friskbagt, lunt brød ved siden af og vi bliver helt fint mætte af de mange grønsager. Skal der alligevel lidt ekstra “fylde” til, så kan man servere suppen med forskellige slags topping – fx grillet eller stegt kylling i små stykker, bacon i tern, ristet chorizo i tern eller røget filet som steges på en pande – det er den fedtfattige udgave af bacon. Evt. rester af suppen kan fint gemmes – den smager lige så godt dagen efter og jeg sidder faktisk allerede og glæder mig, til jeg skal have en skålfuld til frokost her om nogle timer.

Se evt. også mit indlæg med 10 skønne og varme supper for mere inspiration – vi går jo den hyggelige suppetid i møde.

Sensommersuppe med græskar, majs og kartofler.

3-4 pers.

25 gr smør

1 lille løg, finthakket

1 fed hvidløg, finthakket

1 gulerod, skåret i små tern

1 tsk mild chilipulver – eller efter smag

1/4 stort eller ½ lille hokkaidogræskar uden kerner, skrællet og skåret i mundrette tern

2 mellemstore kartofler, skrællede og skåret i mundrette tern

6 dl grønsagsbouillon – vand + 1 bouillonterning kan også bruges

2 dl mælk

½ dl madlavningsfløde eller piskefløde – kan udelades

2 spsk friskhakket purløg

kerner af 1 frisk majskolbe eller 1 lille dåse majs – majs fra frost kan også bruges

salt og peber

Smelt smørret i en stor gryde og sauter løg, hvidløg og gulerod heri til løgene bliver let gennemsigtige. Tilsæt chilipulver og rør rundt i ca. 1 minut. Hæld bouillon, græskar- og kartoffeltern i gryden og bring den i kog. Lad suppen småkoge under låg i ca. 10 minutter til græskar- og kartoffelstykkerne er møre. Fisk ca. halvdelen af fyldet op af gryden og blend suppen glat og cremet med en stavblender. Tilsæt herefter mælk, fløde, de gemte grønsager, purløg og majskerner til suppen. Smag til med salt og peber, bring gryden i kog og server den rygende varme suppe med godt brød og evt. et ekstra drys purløg.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)