Smørkage med vaniljecreme og remonce.

1 kommentarer
Kager, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Smørkage med vaniljecreme, remonce og glasur på toppen. Kagen, der på mange måder minder om en dagmartærte eller smørkrans fra bageren, men i den gode, hjemmelavede udgave med rigtigt smør og masser af creme. En skøn kage til en god kop kaffe. Eller som kagemand eller kagekone til fødselsdagen, hvis opskriften tredobles og laves i en bradepande. Pyntet fint med slik og flag.

Se også – Kanelstang med creme I Fødselsdagskringle I Kanelsnurrer

Nem opskrift på smørkage.

I bund og grund er en smørkage jo ikke ret meget andet end en portion lettere avancerede, sammenbagte kanelsnegle med vaniljecreme. Dejen er i hvert fald stort set den samme. Men i stedet for at forme al dejen til snegle, så deler man den i 2 og bruger den ene portion som bund i kagen og den anden til snegle. Bunden smøres med vaniljecreme, hvori sneglene placeres, og så sættes hele herligheden i ovnen. Og det er faktisk det hele.

Jeg laver som regel vaniljecremen selv, og det er virkelig ikke ret svært. Men har man travlt, så bruger man bare ½ brev kagecremepulver, som røres op med lidt mælk. Det fungerer akkurat lige så fint. Dog anbefaler jeg, at man tilsætter en smule vaniljepulver eller vanillesukker , hvis der ønskes ekstra vanillesmag til cremen.

Tip! Se mine bedste tips og tricks samt lækre variationer af kagen under opskriften!

4.75 fra 4 stemmer

Smørkage

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t 25 min
Antal: 8 stykker

Ingredienser

 • 1 dl mælk (lillefingervarm)
 • ½ pk gær
 • 40 gr sukker
 • ½ tsk groft salt
 • 1 æg
 • 350 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • 75 gr smeltet smør

Vaniljecreme

 • 1 æggeblomme
 • 2 tsk vaniljesukker (eller ½ tsk vaniljepulver)
 • 2 spsk sukker
 • dl mælk
 • 2 spsk maizena

Remonce

 • 75 gr blødt smør
 • 75 gr sukker (der kan også bruges brun farin)
 • 1 spsk lys eller mørk sirup

Desuden

 • 100 gr flormelis
 • evt. kakaopulver

Fremgangsmåde

 • Kom mælken i en skål og udrør gæren heri.
 • Tilsæt sukker, salt, æg, hvedemel og smeltet smør og ælt til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hvile tildækket er lun sted i ca 45 minutter. Imens laves vaniljecreme og remonce.

Vaniljecreme

 • Æggeblomme, vaniljesukker, sukker og 2 dl mælk kommes i en lille gryde og bringes langsomt i kog under jævnlig omrøring.
  Resten af mælken (½ dl) røres sammen med maizena og røres herefter i gryden.
  Cremen koges igennem i et par minutter, indtil den tykner og maizenasmagen forsvinder. Stil vaniljecremen til side til senere.

Remonce

 • Blødt smør, sukker og sirup kommes i en skål og røres sammen til en ensartet og cremet remonce.
 • Læg et stykke bagepapir i spænd i bunden af en springform (ca 22 cm) og smør eller spray siderne med lidt fedtstof.
 • Vend den færdighævede dej ud på et meldrysset bord. Tag ca 1/3 af dejen og rul den ud til en cirkel med en diameter svarende til springformen.
 • Læg dejen i bunden af springformen og fordel den lune vaniljecreme på bunden.
 • De resterende 2/3 af dejen rulles ud til et rektangel (ca. 25 x 15 cm) og remoncen fordeles herpå. Rul herefter dejen sammen til en roulade og skær den i 8 snegle.
 • Fordel sneglene i springformen – én i midten og resten rundt om. Pres evt. sneglene lidt fladere, men husk at de vokser sammen under hævningen. Lad kagen efterhæve tildækket i ca. 30 minutter.
 • Bag smørkagen ved 190 °C (alm ovnfunktion) i ca. 25-30 minutter, indtil den er gennembagt. Bliver kagen lidt mørk på toppen, så læg et stykke stanniol over springformen.
 • Lad kagen afkøle på bageristen.
 • Rør flormelis sammen med lidt vand til en tyk glasur. Tilsæt evt kakaopulver til halvdelen af glasuren og pynt kagen med lys og mørk glasur.
 • Server smørkagen lun eller kold. Den er bedst, samme dag som den er bagt, men den kan gemmes til dagen efter og evt. lunes let. Kagen kan desuden fryses og evt. lunes let i ovnen inden servering – så er det dog bedst at vente med glasuren.

Sørg for, at kagen er gennembagt.

Det er vigtigt, at kagen er helt gennembagt, inden den tages ud af ovnen. En klag kage, som er halvrå i midten er aldrig lækker, og der er trods alt en hel del dej, som skal gennembages. Vaniljecremen virker desuden isolerende på den nederste bund, så kagen SKAL altså have 25-30 minutter i ovnen.

Af samme grund bager jeg aldrig smørkagen ved varmluft, for man risikerer, at den bliver alt for mørk udenpå, før den er gennembagt i midten. Faktisk bager jeg stort set aldrig kager ved varmluft, da jeg synes, at den varme luft, som blæses rundt i ovnen, har tendens til at udtørre bagværket let. Jeg har angivet ovntemperaturen til 190 °C, men bliver kagen alligevel lidt mørk på toppen, inden bagetiden er gået, så læg et stykke stanniol over springformen. Så skal det nok gå.

Skønne variationer.

Jeg er vild med ovenstående opskrift på smørkage, men som altid er der selvfølgelig mulighed for at variere. Fx kan man bruge brun farin til remoncen, som jeg allerede har skrevet i opskriften. Vil man have ekstra smag, så kan man også tilsætte stødt kanel. Præcis ligesom når man laver remonce til snaskede kanelsnegle. Desuden kan man drysse vaniljecremen med både hakket chokolade og/eller rosiner, inden man placerer sneglene i den våde creme.

Er man vant til at få smørkrans eller dagmartærte fra bageren, så vil man nok bemærke, at disse ofte er lavet på wienerbrødsdej, hvorimod denne her gammeldags smørkage er lavet med gærdej. Jeg kan lide begge udgaver, men må nok erkende, at jeg er mest til gærdej. Foretrækker man en smørkage lavet på wienerbrødsdej, så kan man snildt lave dejen om til wienerbrødsdej ved at rulle koldt smør ind i lagene. Jeg har beskrevet processen nærmere i denne her opskrift på en hjemmelavet wienertrekant (chokolade-trekant).

I stedet for glasur, kan man bruge smeltet chokolade til at pynte smørkagen med. Og man kan også bare nøjes med at sigte lidt flormelis ud over kagen. Eller man kan give den fuld gas med glasur og drys i form af hakkede pistacienødder, frysetørret hindbær, krymmel, glimmer eller hvad man nu finder på. 

Opbevaring og frysning.

Som med de fleste andre former for gærdej og kringler, så smager en smørkage allerbedst, samme dag som den er bagt. Allerede på 2. dagen, begynder den at blive lidt tør og kedelig. Der er dog intet til hinder for, at man gemmer et stykke, hvis der bliver en rest. Men det skal pakkes godt ind. Og så kan man med fordel lune kagen på brødristeren. 

Til gengæld kan man uden problemer fryse en smørkage. Så vil man gerne være i god tid, så er det bare med at pakke kagen godt ind og lægge den i fryseren. Jeg anbefaler dog, at man venter med at pynte kagen med glasur, til den skal serveres. Dels kan glasur godt blive lidt klistret og vådt efter en tur i fryseren. Men derudover så smager smørkagen også allerbedst, hvis man luner den i ovnen efter optøning. Og det har glasuren ikke så godt af. 

1 Kommenter
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Brian Albers
10 måneder siden

5 stars
Lækker dagmartærte til kaffe i aften

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)