Danskerne er storforbrugere af hakket kød og i rigtig mange hjem serveres der med jævne mellemrum spaghetti med kødsauce.  Herhjemme er vi også rigtig gode til at bruge hakket kød i madlavningen, men i stedet for den klassiske spaghetti bolognaise, er det nok lidt oftere en portion spaghetti og kødboller a la disse her, som står på bordet. Ikke fordi, at vi ikke bryder os om bolognaise, men personligt er jeg bare ret vild med en lækker tomatsauce og så er der er altså også noget lidt hyggeligt over de små kødboller.

Jeg bruger hakket oksekød til mine kødboller, men selvfølgelig kan man bruge en blanding af oksekød og svinekød, ligesom det også smager godt at lave kødbollerne på hakket kyllingekød. Det tager selvfølgelig lidt tid at trille de små kødboller, men det er absolut til at overskue og har man børn, så kan de jo passende trille kødbollerne, imens tomatsaucen simrer på komfuret. Selv triller jeg kødbollerne til kugler på størrelse med små valnødder – det tager måske 5-7 minutter, men det er faktisk ret hyggeligt og blot endnu en af de små ting i køkkenet, som jeg glæder mig over. Madlavning er virkelig afslapning for mig.

 

 

Vi arrangerer gerne spaghettien og kødbollerne i 2 dybe tallerkner, men er man mere end to personer, kan man med fordel anrette pastaen i en stor (eventuelt opvarmet) skål og pynte med revet parmesan og frisk basilikum på toppen. Server en kurv med lunt hvidløgsbrød eller lignende kuvertbrød ved siden af og så er der ellers let og lækker aftensmad i bedste Lady og Vagabonden stil, som både kan serveres til hverdag og fest for såvel store som små gæster.

Spaghetti med kødboller.

4 pers.

1 spsk olie

1 løg, hakket

2 fed hvidløg, finthakket

1-2 tsk tørret oregano – basilikum kan også bruges

1 karton passata tomater (purerede tomater)

1 ds hakkede tomater

1 dl mælk

3-4 dl vand – erstat evt. lidt af vandet med en sjat rødvin

1 tsk sukker

salt og peber

Kødboller.

450-500 gr hakket oksekød

1 fed hvidløg, presset

1 tsk tørret oregano eller basilikum

1 æg

2-3 spsk hvedemel

1 tsk salt og peber

500 gr tørret spaghetti

Opvarm olien i en stor gryde og sauter løg og hvidløg heri. Tilsæt oregano, passata tomater, hakkede tomater, mælk, vand og sukker. Bring saucen i kog og lad den simre i ca. 15 minutter.

Imens blandes hakket oksekød, presset hvidløg, oregano, æg, hvedemel, salt og peber til en sammenhængende fars. Tril farsen til kødboller på størrelse med en lille valnød og læg dem på en tallerken. Når saucen har simret i ca. 15 minutter, dumpes kødbollerne i – husk, at der ikke må røres i gryden de første 10 minutter efter at kødbollerne er kommet i, ellers kan de gå i stykker. Lad saucen simre under låg i 30-40 minutter til saucen er kogt ind og er tyk og lækker. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere sukker.

Kog 500 gr spaghetti efter anvisning på pakken og lad den afdryppe i en sigte. Vend derefter pasta sammen med sauce og kødboller og server i dybe tallerkner, evt. med et drys friskrevet parmesan på toppen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)