Jeg ved ikke rigtigt, hvad det er med chocolate chip cookies, men det er som om, at de er bare en lille bitte smule bedre end alle mulige andre helt almindelige småkager. Sådan en stor, gylden og sprød basse fyldt med chokolade eller nødder eller tranebær – det er næsten ligegyldigt – det bringer altså bare glæden frem. Især hvis den bliver serveret sammen med en god kop te eller et stort glas iskoldt mælk.

Her til morgen kom jeg frem til, at det er alt for længe siden, at jeg sidst har bagt cookies. Det fik jeg derfor gjort noget ved i løbet af formiddagen, hvor jeg bagte en portion af de her lækre chocolate chip cookies. Og lige så snart jeg har postet dette her indlæg, så står den på hygge med varm te og en god bog i sofaen – glæder mig allerede. Mon ikke også, der bliver et par kager til overs, som vi kan spise i aften og måske også til i morgen aften, når vi skal se Bagedysten?

Som med så mange andre kager – cupcakes, muffins, donuts osv – så er cookies meget populære i USA og derfra har det i sin tid bredt sig til Danmark. De amerikanske cookies er ofte bløde og chewy i midten og det må jeg indrømme, at jeg ikke helt kan følge. Jeg vil have lækre og knasende sprøde cookies, der ikke smager som om de har ligget i en kagedåse, hvor man har glemt at sætte låget på. Derfor bliver de her skønne basser helt sprøde og med en skøn og lækker smag af brun farin, vanille og store chokoladestykker. Men vil man helst have cookies, der er sprøde udenpå og seje i midten, så kan man bare give dem et par minutter mindre i ovnen tid i ovnen.

Som med alle mulige andre opskrifter på cookies, så kan man sagtens lave en stor portion og så fryse dejen ned. Enten hele portionen eller dejen formet enkeltvist til kugler. Læg evt. først dejkuglerne på et skærebræt beklædt med bagepapir og sæt så hele herligheden i fryseren, indtil de er helt frosne.  Derefter er det nemt at komme dejkuglerne i en bøtte med låg og lægge dem i fryseren, uden at de fylder for meget eller kommer til at klistre sammen.

Chocolate chip cookies

Hvile- og bagetid50 min
Samlet tid1 t 5 min
Antal: 15 stk

Ingredienser

 • 125 gr sukker
 • 125 gr brun farin
 • 140 gr blødt smør
 • 1 æg
 • 2 tsk vaniljesukker
 • ½ tsk salt
 • 1 tsk bagepulver
 • ½ tsk natron
 • 250 gr hvedemel
 • 100 gr mørk chokolade (grofthakket)

Fremgangsmåde

 • Sukker, brun farin, smør og æg kommes i en skål og piskes luftigt.
 • Vaniljesukker, salt, bagepulver, natron og hvedemel sigtes sammen og vendes i dejen sammen med hakket chokolade. 
 • Sæt evt. dejen på køl i ca 30 minutter, hvis den er for blød at arbejde med.
 • Tril dejen til 15-18 kugler på størrelse med små golfbolde. Læg kuglerne med lidt afstand på 2 bageplader beklædt med bagepapir. De flyder en del ud under bagningen, så jeg lægger max 9 cookies på en plade.
 • Bag kagerne ved 175 °C (varmluft) i ca. 15-18 minutter, til de er gennembagte og sprøde.
 • Lad kagerne køle af på ovnristen og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Noter

Mørk chokolade kan erstattes af mælkechokolade eller hvid chokolade. Man kan også bruge en blanding. Kagerne kan desuden tilsættes grofthakkede nødder eller mandler. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)