Sådan en lækker og luftig citronkage med en tæt krumme og masser af hvid og sød-syrlig citronglasur på toppen hører til blandt mine yndlingsskærekager. Jeg synes, at det er noget så hyggeligt med en kage, som man kan skære solide og tykke skiver af og servere til en kop kaffe eller te og det var da også på en kaffebar i New York, at jeg første gang opdagede, eller genopdagede, citronkagen.
I mange år fyldte citronkagen nemlig ikke ret meget hos mig – måske en reaktion på de fabriksfremstillede citronmåner, som jeg husker fra min barndom – ikke fordi at jeg har fået serveret mange citronmåner, for jeg tror faktisk aldrig, at jeg har smagt dem, men jeg har endnu aldrig hørt nogen omtale den berømte kage i specielt rosende vendinger, ergo – jeg mente ikke, at citronkager var noget specielt lækkert.
Det blev der imidlertid lavet om på i New York, for amerikanerne har en forkærlighed for de berømte “pund til pund” skærekager. Udstillingsmontrerne i diverse bagerier, diners og coffee shops bugner simpelthen af friskbagte skærekager i tykke skiver og det var der, at mit blik faldt på en usædvanlig indbydende citronkage med masser af lækker glasur på toppen. Jeg var solgt på stedet og siden har jeg med jævne mellemrum bagt mine egne, skønne citronkager, som selvfølgelig serveres i lækre, tykke skiver.
Som jeg var inde på i mit indlæg med 15 skønne skærekager forleden dag, så skal en skærekage efter min definition være nem lige at røre sammen og bage og denne her citronkage er ingen undtagelse. Det tager ikke ret lang tid at måle de forskellige ingredienser af og røre dejen sammen og når kreationen er færdigbagt, dufter hele huset af hygge og hjemmebag – ikke de dårligste dufte at fylde huset med på en efterårsdag. Bliver det for syrligt med citroner, så kan man i stedet udskifte dem med appelsiner – både i dejen og i glasuren. De har en lidt mildere smag og mere sødme og en appelsinkage kan de fleste vist være med på.
Citronkage
Ingredienser
- 125 gr blødt smør
- 200 gr sukker
- 3 æg
- 2 tsk vaniljesukker
- revet skal af 1 usprøjtet citron
- saft af ½ citron
- 1 tsk bagepulver
- 200 gr hvedemel
- 1 dl mælk
Citronglasur
- 125 gr flormelis
- 2 spsk citronsaft
- 1 spsk vand
Fremgangsmåde
- Smør og sukker piskes lyst og luftigt.
- Æggene tilsættes ét ad gangen, imens der piskes grundigt imellem hvert æg.
- Vaniljesukker, citronskal og citronsaft tilsættes.
- Hvedemel og bagepulver sigtes sammen og røres i dejen sammen med mælken.
- Dejen fordeles i en smurt franskbrødsform/sandkageform og bages ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 1 time, til kagen er gennembagt. Tjek evt. at der ikke hænger dej ved et lille træspyd eller en kødnål, der stikkes ned i midten af kagen.
- Lad kagen afkøle på bageristen.
- Flormelis, citronsaft og vand røres sammen til en tyk, hvid glasur. Måske skal der bruges lidt mere flormelis eller citronsaft/vand, for at få konsistensen helt rigtig, men glasuren skal være ret tyk, så den ikke løber af kagen.
- Pynt kagen med citronglasur, lad den størkne og server kagen. Den kan sagtens holde sig i flere dage, hvis bare den opbevares lufttæt.
Noter
Har taget denne til os som kæmpe favorit 🙂 den er altid god, saftig, lækker og velsmagende…juhuuu
Tine – Uhhh, det er altså også en af mine favoritter – sådan en skal jeg vist snart have lavet igen 🙂
Mega-god kage som i skrivende stund er i ovnen 🙂 🙂
Tine – Dejligt at høre 😀
Mums sir jeg bare!!
Er du til citroner så pres saften af en masse.
Kog der op med SØD – køl af og man har en god saft der kan fortyndes efter behag.
SUPER for det læsker godt her i heden gerne m isterninger .. men også på en kølig dag m kogende vand
Den ser super lækker ud ?
Hvilken str form bruger du?
Mette – Jeg bruger bare sådan en helt almindelig franskbrødsform – hverken meget stor eller meget lille, så det er vel en medium størrelse. Jeg kender desværre ikke lige liter-indholdet 🙂
Formens indhold i liter = højde (i cm.) * bredde * dybde /1000
Hejsa. Kan den mon bages i en lille bradepande og i så fald hvor længe ? Og hvilken ovn temperatur ?
Grethe – Det kan du helt sikkert sagtens 🙂 Temperaturen er den samme, men bagetiden bliver formentlig reduceret, idet du “breder” dejen ud i et tyndere lag. Jeg ville nok starte med 30 minutter (afhænger selvfølgelig lidt af størrelsen på bradepanden), og så holde øje med den. Når den er fint gylden på overfladen, kan du prøve at stikke en tandstikker eller lignende ned i midten af kagen. Når der ikke hænger dej ved, er kagen gennembagt 😀
Ser supper lækker ud, men synes ikke der står noget om hvor man putter vanillesukker i?? Forreatem, spøger det super med lidt salt i kagen?
Anna – Det står i den første linje i opskriften – det skal vendes i dejen sammen med citronskallen 🙂
Tilslutter mig alt det gode som allerede er sagt om din citonkage. Den er bare fantastisk og i skrivende stund breder duften sig her i huset 🙂 tak for en super blog
Tine – Velbekomme – jeg håber at citronkagen er blevet en succes 🙂
Har lavet citronkaggen og den smager skønt men blev meget tung, så hvad gør jeg galt ?
Skal æggene skilles og kommes i og er det før eller efter smør og sukker er pisket sammen?
Du skriver smør sukker og æg piskes men i introduktionen til opskriften at kagen bare skal røres sammen.
Skal der piskes eller røres.
Håber du kan hjælpe mig videre,
Hilsen Anita
Anita – Æv, det var da træls at kagen blev meget tung, men dejligt at den i det mindste smagte godt. Æggene skal ikke skilles, de skal piskes sammen med smør og sukker, som jeg har beskrevet det i opskriften og de skal piskes. Det med at røre er bare en talemåde – altså at det som regel er nemt lige at røre dej til en skærekage sammen – og det henviser lige så meget til de 15 skærekager, som jeg også omtaler i teksten 🙂
Jeg kan jo ikke lige på stående fod sige, hvad der kan være gået galt, men nogle gange kan en kage falde sammen, hvis man har haft ovnlågen åben under bagningen eller hvis man har taget kagen for tidligt ud, så den ikke har fået helt nok i midten. Måske kan en af disse være en mulighed?
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Vi var lækker sultne nu her en tirsdag aften og jeg har derfor valgt at bage denne kage i brødform+ muffin forme.. det dufter i hele huset.. Dejen smagte jeg selvfølgelig på og den var for LÆKKER
Hrefna – Så dejligt at høre 😀
Super kage!
Vil gerne have den med på arbejde, men da jeg ikke er hjemme, er jeg nødt til at bage den en lille uge i forvejen – er det så bedre at fryse den ned frem for lufttæt opbevaring? Den skal jo helst ikke blive tør 🙂
På forhånd tak
Heidi – Jeg ville nok fryse kagen ned, hvis jeg var dig. I hvert fald hvis der går en lille uge fra den bliver bagt, til den skal spises. Mht. glasuren, så skal du først komme glasur på kagen, når den er optøet. Glasuren bliver nemlig våd og smattet efter en tur i fryseren og det tager jo kun et par minutter at røre en glasur sammen og fordele den på kagen, inden den kan serveres 🙂
Tak for de altid hurtige svar – den blev taget rigtig godt imod trods turen forbi fryseren 🙂
Nu skal jeg bare lære at lave glasur, der bliver på kagen…
Heidi – Dejligt at gøre 🙂 Og indimellem kan man blive overrasket over, hvor meget flormelis der skal til at lave en god, tyk glasur, der bliver på kagen 🙂
Hej. Kan man bruge margarine istedet for smør i citronkagen?
Helle – Ja, det kan du sagtens. Det er jo mest et spørgsmål om smag og behag 😀
Vild med denne opskrift. Kan dog anbefale at piske æg og sukker luftigt og bagefter piske fedtstof i.. i stedet.
Det er nemmere og giver en lige så let og lækker kage
Det er også nemmere at sigte de tørre ingredienser: (mel, vaniljesukker, bagepulver) i en seperat skål først, så man skiftevis kan blande de våde og tørre ingredienser imens der piskes..
Det gør kagen super nem at bage og lige så god.
Tak for en super skøn kageopskrift til min samling😊
Heidi – Tusind tak for dine god fif til citronkagen 😀
Mega god kage bageren altid når jeg skal et sted hen og skal have kage med
Ida – Tusind tak for din hilsen – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Den var et kæmpe hit. Kan varmt anbefales
Johanna – Hvor er det bare dejligt at høre. Tak 😀 😀
Nu breder sig atter en duft af citronkage i hele huset.. denne citronkage er den eneste citronkage der bliver bagt herhjemme 😊 tak for denne super lækre opskrift.
Pia – Hvor er det bare dejligt at høre – tak 😀
Kan man evt udelade citronskallen, eller har det en meget stor betydning for smagen ? 🙂
Caroline – Du kan sagtens udelade citronskal. Dog indeholder citronskal citronolie, som er med til at give lidt ekstra lækker citronsmag, ligesom citronsmagen selvfølgelig også bliver kraftigere, når der både bruges saft og skal 🙂