Citronkage med citronglasur…

40 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Nem kage, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Sådan en lækker og luftig citronkage med en tæt krumme og masser af hvid og sød-syrlig citronglasur på toppen hører til blandt mine yndlingsskærekager. Jeg synes, at det er noget så hyggeligt med en kage, som man kan skære solide og tykke skiver af og servere til en kop kaffe eller te og det var da også på en kaffebar i New York, at jeg første gang opdagede, eller genopdagede, citronkagen.

I mange år fyldte citronkagen nemlig ikke ret meget hos mig – måske en reaktion på de fabriksfremstillede citronmåner, som jeg husker fra min barndom – ikke fordi at jeg har fået serveret mange citronmåner, for jeg tror faktisk aldrig, at jeg har smagt dem, men jeg har endnu aldrig hørt nogen omtale den berømte kage i specielt rosende vendinger, ergo – jeg mente ikke, at citronkager var noget specielt lækkert.

Det blev der imidlertid lavet om på i New York, for amerikanerne har en forkærlighed for de berømte “pund til pund” skærekager. Udstillingsmontrerne i diverse bagerier, diners og coffee shops bugner simpelthen af friskbagte skærekager i tykke skiver og det var der, at mit blik faldt på en usædvanlig indbydende citronkage med masser af lækker glasur på toppen. Jeg var solgt på stedet og siden har jeg med jævne mellemrum bagt mine egne, skønne citronkager, som selvfølgelig serveres i lækre, tykke skiver.

Som jeg var inde på i mit indlæg med 15 skønne skærekager forleden dag, så skal en skærekage efter min definition være nem lige at røre sammen og bage og denne her citronkage er ingen undtagelse. Det tager ikke ret lang tid at måle de forskellige ingredienser af og røre dejen sammen og når kreationen er færdigbagt, dufter hele huset af hygge og hjemmebag – ikke de dårligste dufte at fylde huset med på en efterårsdag. Bliver det for syrligt med citroner, så kan man i stedet udskifte dem med appelsiner – både i dejen og i glasuren. De har en lidt mildere smag og mere sødme og en appelsinkage kan de fleste vist være med på.

4.34 fra 59 stemmer

Citronkage

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid1 t
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 125 gr blødt smør
 • 200 gr sukker
 • 3 æg
 • 2 tsk vaniljesukker
 • revet skal af 1 usprøjtet citron
 • saft af ½ citron
 • 1 tsk bagepulver
 • 200 gr hvedemel
 • 1 dl mælk

Citronglasur

 • 125 gr flormelis
 • 2 spsk citronsaft
 • 1 spsk vand

Fremgangsmåde

 • Smør og sukker piskes lyst og luftigt.
 • Æggene tilsættes ét ad gangen, imens der piskes grundigt imellem hvert æg.
 • Vaniljesukker, citronskal og citronsaft tilsættes.
 • Hvedemel og bagepulver sigtes sammen og røres i dejen sammen med mælken.
 • Dejen fordeles i en smurt franskbrødsform/sandkageform og bages ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 1 time, til kagen er gennembagt. Tjek evt. at der ikke hænger dej ved et lille træspyd eller en kødnål, der stikkes ned i midten af kagen.
 • Lad kagen afkøle på bageristen.
 • Flormelis, citronsaft og vand røres sammen til en tyk, hvid glasur. Måske skal der bruges lidt mere flormelis eller citronsaft/vand, for at få konsistensen helt rigtig, men glasuren skal være ret tyk, så den ikke løber af kagen.
 • Pynt kagen med citronglasur, lad den størkne og server kagen. Den kan sagtens holde sig i flere dage, hvis bare den opbevares lufttæt.
Jeg bruger en blanding af vand og citronsaft til glasuren, ellers synes jeg ganske enkelt, at det bliver for syrligt, men ønsker man en rigtig syrlig glasur, så kan man erstatte vand med citronsaft.

 

40 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
tine
6 år siden

Har taget denne til os som kæmpe favorit 🙂 den er altid god, saftig, lækker og velsmagende…juhuuu

tine
4 år siden
Svar  tine

Mega-god kage som i skrivende stund er i ovnen 🙂 🙂

Bodil Cichos Nielsen
4 år siden
Svar  tine

Mums sir jeg bare!!

Er du til citroner så pres saften af en masse.

Kog der op med SØD – køl af og man har en god saft der kan fortyndes efter behag.

SUPER for det læsker godt her i heden gerne m isterninger .. men også på en kølig dag m kogende vand

Mette Johnsen
6 år siden

Den ser super lækker ud ?
Hvilken str form bruger du?

Søren
3 år siden

Formens indhold i liter = højde (i cm.) * bredde * dybde /1000

Grethe
1 år siden

Hejsa. Kan den mon bages i en lille bradepande og i så fald hvor længe ? Og hvilken ovn temperatur ?

Anna
5 år siden

Ser supper lækker ud, men synes ikke der står noget om hvor man putter vanillesukker i?? Forreatem, spøger det super med lidt salt i kagen?

tine
5 år siden

Tilslutter mig alt det gode som allerede er sagt om din citonkage. Den er bare fantastisk og i skrivende stund breder duften sig her i huset 🙂 tak for en super blog

Anita
5 år siden

Har lavet citronkaggen og den smager skønt men blev meget tung, så hvad gør jeg galt ?
Skal æggene skilles og kommes i og er det før eller efter smør og sukker er pisket sammen?
Du skriver smør sukker og æg piskes men i introduktionen til opskriften at kagen bare skal røres sammen.
Skal der piskes eller røres.
Håber du kan hjælpe mig videre,
Hilsen Anita

Hrefna
4 år siden

Vi var lækker sultne nu her en tirsdag aften og jeg har derfor valgt at bage denne kage i brødform+ muffin forme.. det dufter i hele huset.. Dejen smagte jeg selvfølgelig på og den var for LÆKKER

Heidi
4 år siden

Super kage!
Vil gerne have den med på arbejde, men da jeg ikke er hjemme, er jeg nødt til at bage den en lille uge i forvejen – er det så bedre at fryse den ned frem for lufttæt opbevaring? Den skal jo helst ikke blive tør 🙂
På forhånd tak

Heidi
4 år siden

Tak for de altid hurtige svar – den blev taget rigtig godt imod trods turen forbi fryseren 🙂
Nu skal jeg bare lære at lave glasur, der bliver på kagen…

Helle Hede Christiansen
3 år siden

Hej. Kan man bruge margarine istedet for smør i citronkagen?

Heidi Nielsen
2 år siden

5 stars
Vild med denne opskrift. Kan dog anbefale at piske æg og sukker luftigt og bagefter piske fedtstof i.. i stedet.
Det er nemmere og giver en lige så let og lækker kage

Det er også nemmere at sigte de tørre ingredienser: (mel, vaniljesukker, bagepulver) i en seperat skål først, så man skiftevis kan blande de våde og tørre ingredienser imens der piskes..

Det gør kagen super nem at bage og lige så god.

Tak for en super skøn kageopskrift til min samling😊

Ida
1 år siden

Mega god kage bageren altid når jeg skal et sted hen og skal have kage med

Johanna
1 år siden

5 stars
Den var et kæmpe hit. Kan varmt anbefales

Pia
1 år siden

5 stars
Nu breder sig atter en duft af citronkage i hele huset.. denne citronkage er den eneste citronkage der bliver bagt herhjemme 😊 tak for denne super lækre opskrift.

Caroline
1 år siden

Kan man evt udelade citronskallen, eller har det en meget stor betydning for smagen ? 🙂

William
6 måneder siden

4 stars
Tak for opskrift. Den blev saftig og lækker. Den skal laves igen uden tvivl!

Sara
5 måneder siden

Kan jeg lave den i bageform 23cm, og skal jeg doble alle de ingredienser og bage tid?

Marianne
5 måneder siden

5 stars
Hej. Bruger du aldrig kagemel?Kagen er i ovnen nu, og er bagt med alm. mel. Spændt på resultatet😋

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)