Der er bare lidt flere gode gryderetter på menuen i løbet af efteråret og vinteren. Sådan er det i hvert fald herhjemme hos os, hvor vi begge er glade for gryderetter på en kølig dag. Der er det smarte ved gryderetter, at de findes i rigtig mange varianter og nogle kan således fremtrylles i løbet af relativt kort tid, imens andre skal stå i flere timer og simre på komfuret, men så er de til gengæld også fyldt med smag, saft og kraft.

Herunder har jeg samlet alle mine bedste opskrifter på gode gryderetter og der er lidt for enhver smag – de stærke, de milde, de langsomme, de hurtige, dem med kylling, dem med bacon og dem helt uden kød. Fælles for dem alle er dog, at der er virkelig lækre og alle hører til blandt vores favoritter.

paprikagryde med mørbrad

Der er ingen tvivl om, at denne her paprikagryde med mørbrad, bacon og cocktailpølser hører til blandt bloggens mest populære gryderetter og den er af da også ganske ualmindelig god. Mørbraden kan for øvrigt sagtens udskiftes med skinkekød i tern eller strimler.

Pramdragergryde med mørbrad og bacon…

En anden lækker gryderet, som involverer mørbrad, bacon og cocktailpølser er denne her lækre pramdragergryde, som man får dem serveret på pramdragerkroerne langs gudenåen. Denne her er inspireret af pramdragergryden fra Svostrup Kro ved Silkeborg.

paprikagryde med kylling og bacon

Der er jo også den mulighed, at man dropper både mørbrad og svinekød og i stedet bruger kylling – det jeg har fx gjort i denne her paprikagryde med kylling og bacon og den hører sandelig også til blandt favoritterne.

Gullash med kartoffelmos…

Gullash er jo ikke til at komme udenom, når talen falder på gode gryderetter og denne her lækre og langtidssimrede gullash, som serveres med fløjlsblød kartoffelmos, er et hit hjemme hos os.

Vildtgryde med svampe og rodfrugter…

En vildtgryde med svampe og rodfrugter er altid lækker og helt oplagt om efteråret, hvor der er gode tilbud på vildtkød. Der kan dog sagtens bruges vildtkød fra frost til denne her opskrift, så den er også genial hele vinteren.

One pot cheeseburger pasta…

De sidste par år er der en helt ny form for gryderetter, der er blevet særdeles populære og det er de skønne “one pot pastaer”, hvor alle ingredienserne blot samles i én og samme gryde. Det er ikke bare nemt og lækkert, det giver også et minimum af opvask og det kan vi jo godt lide. Denne her one pot cheeseburgerpasta er blevet en vinder hjemme hos os.

One pot pasta med kylling og bacon…

Et andet “one pot” hit er denne her one pot pasta med kylling og bacon – mums den er god.

På en kold efterårs- eller vinterdag er det rart med en god gang chili con carne at varme sig på. Jeg serverer chilien med ris og creme fraiche på toppen og nogle gange får vi også tortillachips til. Bliver der rester af chilien, er det for øvrigt lækkert at bruge den som fyld i en gang madpandekager eller at komme den i bagte kartofler.

mørbradgryde

Godt nok har jeg allerede nævnt et par skønne paprikagryder ovenfor og opskrifterne minder måske også en smule om hinanden, men en helt klassisk mørbradgryde med bacon og pølser går man sjældent galt i byen med, så den skal selvfølgelig også have en plads i det her indlæg.

skibberlabskovs

Indrømmet, det hører måske ikke til blandt verdens hurtigste gryderetter, men sådan en gang hjemmelavet skibberlabskovs med syltede rødbeder og persilledrys skal bare til engang imellem.

Kylling i karrysauce med mango…

Kylling i karry-mango sauce og kogte ris er en favorit på højde med de klassiske boller i karry herhjemme og noget som i hvert fald er menuen 2-3 gange i løbet af efteråret.

kyling i karry

En anden klassiker er selvfølgelig den traditionelle kylling i karry, som her har fået et twist med lidt revne gulerødder og ananas. Lækker og virkelig nem at lave.

Svensk pølseret med tomat og paprika…

Svensk pølseret med tomat og paprika – den klassiske gryderet med pølser og kartofler i en lækker og cremet fløde-tomat-paprikasauce skal selvfølgelig også med her.

Enebærgryde med kartoffelmos…

Enebærgryde med kartoffelmos. Den gode gamle klassiker fra Karolines Køkken skal selvfølgelig ikke glemmes – et hit fra 80’erne (eller var det allerede i 70’erne?) som stadig holder.

dhal

Med denne her indisk inspirerede dhal, kan man sagtens servere en lækker og varmende gryderet på en kødfri dag, eller hvis man får en vegetar til middag – den er lavet med kartofler, gulerødder, linser og blomkål i en lækker, cremet sauce. Server med raita dip og naan brød.

spansk kylling

Spansk kylling med chorizo er både nem og lækker og chorizoen giver et dejligt, let røget, pift til maden. Server med ris eller måske bare lidt godt brød og salat og nyd.

gryderet med kylling og hvidvin

Med denne her fantastiske gryderet med kylling, ris og hvidvin bliver hele middagen tilberedt i en enkelt gryde og det tager under 30 minutter. Kombinationen af risene og den cremede hvidvins- og ostesauce minder meget om en risotto, men det er så meget nemmere og indbefatter slet ikke, at man skal stå med en træske og røre rundt i gryden hele tiden.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)