Nu er vi jo igen nået den tid på året, hvor der med jævne mellemrum er suppe på menuen herhjemme hos os og selvom det kan være svært at vælge, for der er jo bare så mange dejlige supper, så der er nogle stykker som går igen og det er blandt andet denne her fantastisk, lækre og cremede jordskokkesuppe, som enten bliver serveret med topping af sprøde rugbrødscroutoner eller bacon i tern – det kan også være begge dele – og masser af friskklippet persille fra krukken i haven. Hvor er jeg glad for, at min persille stadig står så fint – det giver bare lidt ekstra, når man kan pynte maden med et fint, grønt drys og der er heldigvis til rigtig mange gange endnu.

Jordskokkerne kommer frem i butikkerne på nogenlunde samme tid som alle de mange andre, lækre rodfrugter, så de er i sæson lige netop nu og resten af efteråret og vinteren med. Mine forældre har jordskokker i haven og dem glæder vi os til at nyde i løbet af de kommende måneder, selvom de kan være lidt svære at grave op, når jorden bliver kold og hård. Jordskokkerne kan være lidt knoldede og grimme at se på, men når først skrællen er væk, kommer man ind til den fineste, hvide rod med en lækker, nøddeagtig smag og det er lige præcis den smag, som er med til at gøre suppen så lækker.

Jordskokkerne varierer meget i størrelsen og det er klart, at det er nemmest at skrælle de store, men hvis ellers jordskokkerne er nogenlunde friskopgravede, så behøver man faktisk ikke være så grundig med kartoffelskrælleren og man kan i stedet nøjes med bare at skrubbe knoldene grundigt. Det er klart, at hvis man ønsker en meget hvid suppe, så skal det meste af skrællen fjernes, men smagsmæssigt er der ikke den store forskel.

Jeg foretrækker en temmelig enkel suppe, hvor smagen af jordskokkerne ikke overdøves af alt for mange krydderier, så vores suppe bliver kun smagt til med lidt fløde, som kan udskiftes med mælk, citronsaft, muskat, salt og peber. Citronsaften kan ikke rigtigt smages, men det lette strejf af syre virker utrolig godt sammen med suppen, som ellers kan have tendens til at blive lidt “flad” i smagen.

Som sagt spiser vi gerne ristet bacon og/eller sprøde rugbrødscroutoner ovenpå suppen og så frisk persille. Persillen kan sagtens erstattes af en fin og lysegrøn, hjemmelavet persilleolie, hvis det skal se lidt mere avanceret ud og persilleolie er super nemt at lave, for det kræver bare, at man blender olie og persille, fx i en minihakker eller med en stavblender.

Croutonerne laver jeg af et par skiver rugbrød, som bliver skåret i firkanter, vendt med lidt olie og salt og tørret i ovnen – præcis ligesom når jeg laver sprøde rugbrødschips med havsalt. Har man en brændeovn, kan man også bare skære et par skiver rugbrød i tern og placere dem i en lille skål ovenpå brændeovnen – efter nogle timer har man de lækreste, sprøde rugbrødscroutoner.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Jordskokkesuppe

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk olie
 • 1 løg (skrællet og skåret i grove tern)
 • 500 gr jordskokker (skrællede og skåret i grove tern)
 • 8 dl hønse- eller grønsagsbouillon (evt. vand + bouillonterning)
 • dl mælk
 • ½ dl madlavnings- eller piskefløde (kan erstattes af mælk)
 • 2 spsk citronsaft
 • 1 nip revet muskatnød
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Varm olien op i en stor gryde og sauter løgene heri. Tilsæt jordskokker og bouillon og bring gryden i kog under låg. 
 • Lad suppen simre i ca. 25 minutter til jordskokkerne er møre. Tag suppen af varmen og blend den jævn og glat med en stavblender. 
 • Sæt gryden tilbage på komfuret og tilsæt mælk og fløde. Smag til med citronsaft, revet muskatnød, salt og peber og varm suppen igennem. 
 • Server med rugbrødscroutoner eller bacondrys, friskhakket persille og godt brød.

Noter

Man kan lave suppen om til en lækker jordskokke-kartoffelsuppe ved at erstatte 200-250 gr af jordskokkerne med skrællede kartofler i tern. Suppen kan også tilsættes gulerødder, det giver et fint farvespil.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)