Mørbradgryde, pramdragergryde, krogryde eller sorte gryde. Kært barn har mange navne. Og selvom typen af kød, som man anvender, kan variere fra ret til ret og fra opskrift til opskrift, så dækker de mange “gryde-navne” over stort set det samme. Nemlig en lækker, sammenkogt ret med kød i mundrette tern, bacon, løg, tomater, paprika, fløde og måske cocktailpølser. En rigtig efterårs- og vinterret, som er i særlig høj kurs herhjemme i disse dage, hvor de grå skyer fylder himlen og regnen slår mod ruden.

Se også – Paprikagryde med baconPramdragergryde I Indbagt mørbrad I Mørbrad i fad

Mørbradgryde med bacon – en klassiker.

Det er ikke specielt svært at lave en mørbradgryde. Faktisk er den virkelig nem at lave. Og selvom den muligvis kan betegnes som et “levn” fra 70’erne og 80’erne, så holder den stadig 100 %. Klassisk mormor-mad når det er allerbedst og perfekt til weekendhygge eller en uformel gæstemiddag.

Jeg har i hvert fald ikke problemer med at sætte et fad boblende, varm mørbradgryde på bordet, hvis vi får gæster. Gerne pyntet  ekstra fint på toppen med sprød bacon, en håndfuld ristede cocktailpølser og måske et drys friskhakket persille, så der er lidt grønt til øjnene. Og så med en ordentlig skålfuld kogte ris eller en stor portion lækker, blød kartoffelmos ved siden af. Og måske ovnbagte rodfrugter eller dampet broccoli, hvis man også synes, at der skal lidt grønt tilbehør til. 

Tip! Se evt. mine bedste tips til variationer af mørbradgryden under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.73 fra 18 stemmer

Mørbradgryde med bacon

Samlet tid40 min
Antal: 6 personer

Ingredienser

 • 2 pk bacon i tern
 • 1 pk gode cocktailpølser (ca 200 gr)
 • 2 løg (hakkede)
 • 1 stor svinemørbrad (afpudset og skåret i mundrette tern)
 • 3 spsk paprika
 • 1 rød peberfrugt (skåret i tern)
 • 250 gr champignons (skåret i skiver)
 • 2 spsk hvedemel
 • 2 ds hakkede tomater
 • dl fløde
 • 2 dl mælk
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Steg bacontern sprøde og gyldne i en stor gryde.
 • Når baconstykkerne næsten er færdige, tilsættes cocktailpølser. Steg et par minutter, så pølserne lige netop bliver lysebrune og får stegeskorpe.
 • Hæld bacon og pølser over på en tallerken og stil dem til side.
 • Sauter løget i det tiloversblevne baconfedt i gryden. Er der ikke fedtstof nok, kan der tilsættes lidt olie.
 • Når løgene er klare, tilsættes mørbrad i tern og stykkerne brunes godt af.
 • Tilsæt peberfrugt og champignons og sauter i et par minutter.
 • Hæld paprika og hvedemel i gryden og rør godt rundt. Tilsæt hakkede tomater, fløde og mælk, læg låg på gryden og bring den i kog. 
 • Lad retten simre i ca. 20 minutter, til den tykner let og mørbradstykkerne er møre.
 • Tilsæt stegt bacon og pølser til gryden. Gem evt. lidt bacontern og pølser til pynt på den færdige ret. Smag til med salt og peber.
 • Server mørbradgryden med kogte ris, ovnristede kartofler eller kartoffelmos.
 • Bliver der rester, så kan mørbradgryden nemt holde sig 2-3 dage på køl. Den kan desuden fryses.

Mad til mange. 

Jeg bruger kun én enkelt, afpudset mørbrad, når jeg laver mørbradgryde. Dog ikke verdens mindste mørbrad, selvfølgelig – ret skal være ret. Men selvom jeg kun bruger én mørbrad, så vil jeg stadig vove den påstand, at der er mad til 5-6 personer i ovenstående opskrift. Der kommer jo yderligere kød i form af bacon og cocktailpølser i gryden. Og tilbehøret mætter jo også godt. Især hvis man vælger at lave kartoffelmos.

Der er med andre ord mad til en hel del mennesker i sådan en god gryderet. Og selvfølgelig kan man sagtens bruge 2 mindre (eller 2 store) svinemørbrader, hvis en er for lidt. Det afhænger lidt af appetit og hvor kødglad en familie man er. Og man kan jo også bare lave en ekstra stor portion, når man alligevel er i gang. På de travle dage er det jo rart at vide, at der venter en gang aftensmad i køleskabet eller måske i fryseren. For selvfølgelig kan man også fryse resterne af mørbradgryden ned. 

Skønne variationer. 

Selvom min opskrift på mørbradgryde er ret nem, så kan den faktisk gøres endnu nemmere med ganske få midler. For eksempel foretrækker jeg, at cocktailpølserne får lidt stegeskorpe. Derfor steger jeg dem ganske kort sammen med baconternene på panden. Men hvis man synes, kan man sagtens nøjes med at komme pølserne i gryden et par minutter inden servering. De skal bare lige kunne nå at blive varmet igennem. Ligeså bruger jeg også friske champignons, som jeg skærer i skiver og sauterer i gryden. Men skivede champignons fra glas kan sagtens bruges.

Man kan desuden kommes andre – eller endnu flere – slags grøntsager i mørbradgryden. Bryder man sig ikke om champignons, kan man i stedet bruge mere peberfrugt. Og man kan med fordel bruge forårsløg i tynde skiver i stedet for løg. Eller i kombination med løgene. Små tern af gulerod er også lækkert og majs giver både en fin smag og et fint farvespil. Så det er næsten kun fantasien – og indholdet i grøntsagsskuffen – der sætter grænser.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)