Paprikagryde, mørbradgryde, pramdragergryde og sorte gryde – kært barn har mange navne og selvom typen af kød der anvendes, kan variere over alt fra mørbrad og skinkekød i tern til oksekød i strimler, så dækker de mange “gryde-navne” stort set over det samme, nemlig en sammenkogt ret med en form for kød i mindre stykker, bacon, løg, tomater, fløde, nogle gange cocktailpølser og godt med paprika. Kort sagt ingredienserne til en rigtig efterårs- og vinterret, hvilket er i høj kurs herhjemme i disse dage, hvor de grå skyer fylder himlen og regnen slår mod ruden.

Jeg har valgt, at kalde denne her variant for paprikagryde – ret beset kunne jeg nok godt have kaldt den for mørbradbryde, for der bruges jo mørbrad i tern, men dels kan der som sagt bruges andre former for kød i stedet for mørbrad og desuden ligger der allerede denne her skønne opskrift på mørbradgryde på bloggen. Derfor blev det altså til paprikagryde. Gryden er ikke specielt svær at lave og der bliver en ret stor portion. Der er med andre ord mad til en hel del mennesker, eller også er der mad til 2 dage og på de travle dage er det jo altid rart at vide, at der venter en gang aftensmad i køleskabet.

Selvom opskriften er ret nem, så kan den faktisk gøres endnu simplere med ganske få midler. For eksempel foretrækker jeg, at pølserne får lidt stegeskorpe og jeg steger dem derfor kort sammen med baconternene, men hvis man synes, kan man bare komme pølserne i gryden direkte fra pakken et par minutter inden servering, de skal bare lige kunne nå at blive varmet igennem. Ligeså bruger jeg friske champignons, som jeg skærer i skiver og sauterer i gryden, men skivede champignons fra glas kan sagtens bruges.

Der kan desuden sagtens kan kommes andre – eller endnu flere – former for grønsager i gryden. Bryder man sig ikke om champignons, kan man i stedet bruge mere peberfrugt og man kan med fordel bruge forårsløg i tynde skiver i stedet for eller kombineret med løgene. Små tern af gulerod er også lækkert og majs giver både en fin smag og et fint farvespil, så det er næsten kun fantasien – og indholdet i grønsagsskuffen – der sætter grænser.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Paprikagryde med mørbrad

Samlet tid40 min
Antal: 6 personer

Ingredienser

 • 2 pk bacon i tern
 • 1 pk gode cocktailpølser
 • 2 løg (hakkede)
 • 1 svinemørbrad (afpudset og skåret i mundrette tern)
 • 3 spsk paprika
 • 1 rød peberfrugt (skåret i tern)
 • 250 gr champignons (skåret i skiver)
 • 2 spsk hvedemel
 • 2 ds hakkede tomater
 • dl fløde
 • 2 dl mælk
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Steg bacontern sprøde og gyldne i en stor gryde.
 • Når baconstykkerne næsten er færdige, tilsættes pølser og de steges med et par minutter, så de lige netop bliver lysebrune og får stegeskorpe.
 • Hæld bacon og pølser over på en tallerken med fedtsugende papir og stil dem til side.
 • Sauter løget i det tiloversblevne baconfedt i gryden. Er der ikke fedtstof nok, kan man tilsætte lidt olie.
 • Når løgene er klare, tilsættes mørbrad i tern og stykkerne brunes godt af.
 • Tilsæt peberfrugt og champignons og sauter i et par minutter.
 • Hæld paprika og hvedemel i gryden og rør godt rundt. Tilsæt hakkede tomater, fløde og mælk, læg låg på gryden og bring den i kog. 
 • Lad retten simre i ca. 20 minutter, så den tykner let.
 • Tilsæt de stegte bacontern og pølser (gem evt. lidt bacontern til pynt på den færdige paprikagryde).  Smag til med salt og peber.
 • Server paprikagryden med kogte ris, ovnstegte kartofler eller kartoffelmos.

Noter

Evt. rester kan sagtens kommes i en bøtte med låg og fryses. De kan også gemmes på køl i 1-2 dage og blot opvarmes. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)