Dette her indlæg er skrevet midt om natten – næsten da! Det er i hvert fald skrevet klokken 5 her til morgen, for vi har været virkelig tidligt oppe. Min mor og far har netop forlænget sensommeren med en uges ophold på en citrusplantage/herregård/hotel på Mallorca og tog af sted fra Billund klokken 6.30, så vi var tidligt oppe, for at Morten kunne køre dem i lufthavnen. Så bliver man pludselig glad for, at der ikke er mere end 25 km til lufthavnen.

Jeg stod op sammen med Morten og trissede rundt i nattøj og morgenkåbe, lavede en kandefuld te og tændte et hav af stearinlys, imens regnen styrtede ned udenfor vinduerne. Og så satte jeg mig ellers til at skrive opskriften på denne her virkelig lækre pastaret med kylling, broccoli og mornaysauce, som vi fik til aftensmad i sidste uge. Det var faktisk helt hyggeligt at sidde der i halvmørke med de mange stearinlys – på sådanne morgener mærker man virkelig, at den mørke tid har sneget sig ind på os. Da Morten kom tilbage, var jeg klar med frisklavet kaffe, blødkogte æg og de her lækre morgenmadsvafler, som blev serveret med skyr og frugt – god tid og langsom morgenmad er en helt igennem fantastisk måde at starte en ny uge på, også selvom det var lidt svært at komme op, da vækkeuret ringede.

For nu at vende tilbage til pastaretten, så er den endnu et eksempel på retter, som kan tilberedes på relativt kort tid og som er geniale til at få anvendt evt. rester fra aftensmaden uden nødvendigvis at spise det samme flere dage i træk. Har vi eksempelvis fået helstegt kylling eller en gammeldags grydestegt kylling, er det ikke sjældent, at det tiloversblevne kylling + det jeg plukker af skroget, bliver brugt til en omgang a la denne her, men andre kødrester kan også bruges, ligesom man selvfølgelig kan stege lidt rå kylling – det behøver jo ikke være en rest. Desuden kan broccoli erstattes af andre former for grønsager, eller suppleres med ekstra grønt, hvis man hellere vil lave retten vegetarisk.

Jeg laver normalt mornaysauce efter nedenstående opskrift. Mornaysauce ligner til forveksling bechamelsauce – der tilsættes bare revet ost og muskatnød til saucen og det er ret nemt at lave den selv, men skal maden være færdig i en fart, eller har man bare brug for en slapper, så kan en karton færdigkøbt mornaysauce sagtens bruges. Har man så en rest tilberedt kylling, så er det bare at koge pasta og broccoli – hvis ikke også der er en rest dampet broccoli – og så er der lækker aftensmad i løbet af ganske kort tid.

Pasta i fad med kylling, broccoli og mornaysauce

Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 500 gr pastaskruer eller penne
 • 1 broccoli (delt i små buketter)
 • 250 gr tilberedt kyllingebryst (stegt eller kogt)
 • 30 gr smør
 • 3 spsk hvedemel
 • 4 dl mælk
 • 75 gr revet ost
 • 2 tsk stødt muskat
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Kog pastaen efter anvisning på pakken. De sidste minutter af kogetiden tilsættes broccolibuketter og de gives et hurtigt opkog. Hæld pasta og broccoli til afdrypning i en sigte. Skær kyllingen i mundrette bider.
  Smelt smørret i en lille gryde og rør melet ud heri. Tilsæt mælken over et par gange og pisk godt mellem hver gang, så saucen ikke klumper. Bring saucen i kog så den tykner og lad den koge igennem et par minutter. Til sidst vendes revet ost i den varme sauce og der smages til med muskatnød, salt og peber.
  Pasta, broccoli og kylling fordeles i et ovnfast fad og saucen hældes over. Gratiner i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter til toppen er gyldenbrun og lækker – bagetiden kan afvige lidt fra ovn til ovn. Server med en lækker blandet salat og evt. brød.

Noter

Den hjemmelavede mornaysauce kan sagtens erstattes af en brik (ca ½ liter) færdigkøbt sauce, hvis det skal være endnu nemmere. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)