Rugbrødschips er blevet det nye hit – også herhjemme hos os – og i rigtig mange bagerbutikker kan man købe de lækre, saltede chips i søde små cellofanposer. Jeg synes bestemt, at det er rigtig fint, at bagerne på den måde undgår at skulle smide de rugbrød ud, som ikke bliver solgt, men omvendt så må jeg altså også indrømme, at jeg foretrækker at lave min rugbrødschips selv. Ikke mindst fordi, at prisen på bagerens rugbrødschips er ret pebret i betragtning af, at der er tale om gammelt rugbrød, olie og salt.

Desuden har de hjemmelavede chips den fordel, at man selv kan bestemme smagskombinationen – fx har disse her fået et twist af hvidløg, men selvfølgelig kan man også nøjes med at lave den helt plain udgave med olie og salt.

Jeg laver gerne en stor portion, når jeg alligevel er i gang og så gemmer jeg chipsene i et glas med låg, hvor de holder sig helt sprøde og lækre. Chipsene spiser vi fx om eftermiddagen, når den lille sult melder sig, ligesom jeg også ind imellem har nogle stykker med i skole i en lille bøtte.

Modsat de fleste andre former for chips, så mætter de her ret godt og er derfor vældig fine som et lille mellemmåltid. Chipsene kan sagtens spise som de er – det gør vi det meste af tiden – men de smager også vældig godt med en lækker dip – fx guacamole, en aioli eller chilimayonnaise eller måske en gang hummus. De er også ret fine, at servere på et ostebord i stedet for, eller som supplement til, en portion kiks.

Se evt. alle mine opskrifter på snacks lige her.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 2 stemmer

Rugbrødschips

Bagetid30 min
Samlet tid40 min
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

  • ½ dl olivenolie
  • 2 fed hvidløg (presset)
  • ½ rugbrød
  • havsalt

Fremgangsmåde

  • Rør hvidløg ud i olien og lad hvidløgsolien trække smag.
  • Skær imens rugbrødet i så tynde skiver som muligt med en skarp kniv. Det gør ikke noget, at nogle af skiverne bliver lidt skæve eller går i stykker.
  • Pensl hver brødskive med hvidløgsolie og læg derefter skiverne ovenpå hinanden i en stak. Med en kniv skæres stakken igennem på skrå to gange, så hver enkelt stykke rugbrød deles i 4 små trekanter.
  • Placer trekanterne på 1-2 bageplader med bagepapir og drys med salt.
  • Bag chipsene ved 140 °C (varmluft) i 20-30 minutter, til de er let brune og sprøde. Nogle af stykkerne skal måske have lidt længere tid end andre.
  • Drys evt med lidt ekstra salt og lad chipsene afkøle, inden de pakkes i en lufttæt beholder.

Noter

Man kan selvfølgelig tilsætte andre smage til olien end hvidløg, fx krydderurter eller chili. Man kan også helt undlade smag og nøjes med olie og havsalt.
Bruger man rugbrød i skiver, så kan man også lave chips ved at skære skiverne i tynde stave og riste dem i ovnen. Bagetiden kan dog variere afhængig af tykkelsen på stavene. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)