Der er noget drønhyggeligt og efterårsagtigt over kaffebarernes mange skilte, der netop nu lokker os indenfor med lovning om både hygge, varm kakao og pumpkin spice latte – en cafe latte, vis smag minder om en amerikansk pumpkin pie eller græskartærte, som det vel ret beset bør kaldes.

Jeg kan rigtig godt lide den lækre smag af pumkin spice latte – de krydrede og varme krydderier minder ret meget om en lækker chai, men nogle gange vil jeg altså også meget gerne kunne nyde sådan en latte herhjemme i sofaen – fx om aftenen sammen med Morten eller på en regnvejrssøndag. Derfor har jeg i dag lavet en portion pumpkin spice sirup og fra nu af kan jeg så glæde mig over, at jeg også har muligheden for at nyde de lækre og krydrede cafe latter herhjemme, lige når jeg får lyst.

Det er klart, at der skal græskar i sådan en pumpkin spice sirup og derfor havde jeg gemt en lille smule græskarpure, fra jeg lavede denne her lækre pumpkin pie. Har man ikke lige planer om at lave græskartærte, så kan man i stedet købe en dåse græskarpure i velassorterede supermarkeder – jeg har blandt andet spottet dem i Kvickly, men man kan også bare købe et fint orange hokkaido græskar, som skrælles og skæres i tern. Smid en lille håndfuld i en gryde sammen med lidt vand og kog dem møre – derefter er det nemt lige at stikke stavblenderen i gryden og blende hele herligheden til en fin pure. Der skal kun bruges omkring ½ dl pure til siruppen, men man kan jo doble opskriften op og lave en ordentlig portion og glæde venner og veninder med sirup, eller også kan man bruge resten af græskarret til at koge en portion lækker og krydret græskarsuppe til aftensmad.

 

 

Jeg har hældt den færdige sirup på en lille flaske og sat den i køleskabet og der kan den faktisk holde sig rimeligt længe – i hvert fald 2-3 måneder og mon ikke vi kan nå at drikke det hele på den tid? Jeg har i hvert fald planer om, at vi starter allerede i aften med en lækker pumpkin spice latte med flødeskum og kaneldrys til dessert. Jeg laver for øvrigt cafe latte med kapsler på vores kaffemaskine, men har man ikke sådan en, eller en mælkeskummer, kan man sagtens lave cafe latte alligevel. Bryg en rigtig stærk kop kaffe – eller en espresso – kom mælk i en lille gryde og lun den på komfuret imens der piskes, så der dannes mælkeskum. Smag kaffen til med sirup, hæld den varme mælk over og pynt med flødeskum og kaneldrys på toppen. Voila – uhyggelig lækker cafe latte – og så oven i købet i en halloween weekend 😉

Pumpkin spice sirup.

2 dl vand

50 gr mørk muscovadosukker – brun farin kan også bruges

100 gr sukker

½ dl græskarpure

1 tsk stødt kanel

½ tsk stødt ingefær

½ tsk stødt nellike

½ tsk stødt muskat

2 tsk vanillesukker

Kom vand, muscovadosukker og sukker i en lille gryde og lad sukkeret smelte under langsom opvarmning – blandingen skal ikke koge. Imens røres græskarpure sammen med kanel, ingefær, nelliker, muskat og vanillesukker. Når sukkeret er opløst røres græskarblandingen i gryden. Lad blandingen snurre på komfuret i ca 15 minutter, men stadig uden at gryden kommer i kog. Si den tynde sirup igennem en finmasket sigte, en stofble eller lignende, hæld den på en lille flaske og lad den afkøle. Siruppen kan sagtens holde sig nogle måneder i køleskabet.

Ved servering tilberedes en cafe latte – enten på maskine eller ved at varme en lille gryde med mælk, som piskes til mælkeskum og blandes sammen med stærk kaffe eller en lille espresso. Smag til med 1-2 spsk sirup efter smag og pynt med flødeskum og kaneldrys på toppen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)