Indlægget er udarbejdet i samarbejde med Politikens forlag.

“Gæstebud” – Thomas Herman. Udgivet på Politikens Forlag, 2016.

Kokken Thomas Herman, som tidligere var chefkok på Restaurant Nimb Herman og desuden har fungeret som dommer i Masterchef og lavet tv-programmer sammen med Puk Elgaard, vil have danskerne tilbage i køkkenet, hvor der kræses om maden og kæles for detaljen. Ikke nødvendigvis til hverdag, hvor der skal hentes børn, luftes hund, laves lektier, gøres rent og hvad vi ellers bruger vores hverdage på, men i weekenderne og når vi får gæster. Vi er simpelthen nødt til at komme lidt mere op på dupperne, mener Thomas Herman og måske har han en pointe. Det kan da godt være, at der for nogle af os danskere er gået lige lovlig meget færdigsnittet salat, bagte kartofler og sauceblandinger i den – også når vi får gæster.

Med sin nye kogebog – Gæstebud – viser Thomas Herman vejen tilbage til den hjemmegjorte fond, til det perfekt tilberedte kød og de smukke serveringer, som vil glæde og imponere gæsterne, for hvorfor ikke kræse om sine gæster og vise dem hvad huset formår? Der sker med andre ord ikke noget ved lige at bruge lidt ekstra tid på maden, jagte en helt speciel råvare og i det hele taget bare gøre lidt mere ud af det at have gæster.

 

 

Bogen, som er en stor og tung moppedreng fyldt med de smukkeste billeder, er inddelt i en række forholdsvis klassiske kapitler såsom kød, tilbehør, bagværk og desserter, ligesom man bagerst finder et afsnit med tilberedning af fond og saucer. Der er ingen tvivl om, at sværhedsgraden for de enkelte opskrifter varierer og der er da også nogle retter, som kræver specialudstyr i form af eksempelvis et krustadejern. Nu er det nok de færreste, der ligger inde med et krustadejern, men så er det jo her, at man kan vælge at springe opskriften over, finde på alternativer eller gå på jagt efter lige præcis et krustadejern.

Jeg skal være ærlig og indrømme, at der er retter i Gæstebud, som jeg formentlig aldrig kommer til at lave. Måske er jeg bare ikke stædig nok til at indlede en indædt jagt på de mere avancerede ingredienser, som nogle af opskrifterne kræver. På den anden side er der masser af delelementer, som jeg sagtens kunne finde på at kaste mig ud i, ikke mindst til årets lidt større fester, hvor man gerne vil imponere og så vil jeg lige slå et slag for bogen som virkelig god inspirationskilde, ikke mindst pga. de smukke billeder.

Jeg kommer nok ikke til at følge bogens opskrifter slavisk, men jeg vil bestemt tage ideer og komponenter til mig, ligesom Thomas Hermans budskab om lige at kræse lidt ekstra for gæsterne bestemt har sat noget i gang hos mig. Alt i alt en fantastisk smuk og inspirerende bog med det sædvanlige “Hermanske touch”, som jeg er sikker på vil vække glæde under enhver madelskers og gourmets juletræ.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)