Okay, det kan godt være, at jeg er håbløst bagud og at alle I andre derude har lavet brændte mandler i mikroovn i adskillige år. Men for mig er det altså noget helt nyt – og måske også lidt vanedannende – at man kan lave brændte mandler på ganske få minutter og med et minimum af arbejde ved lige så stille at snige dem i mikrobølgeovnen.

Tidligere har jeg ellers altid fulgt denne her opskrift på brændte mandler og den er virkelig lækker, men der er ingen tvivl om, at det tager lidt tid og ikke mindst en masse omrøring med en træske, at lave mandler på den gammeldags facon. Jeg er derfor afgjort fan af at lave mandlerne i mikrobølgeovnen og jeg vil næsten vove den påstand, at det ikke kan gå galt.

Der er dog lige en enkelt ting, som man skal tage højde for, inden man kaster sig over sin mikrobølgeovn for at lave brændte mandler. Det er vigtigt, at man bruger en skål af glas, som kan tåle høj varme – altså en ildfast glasskål eller et fad. Sukkeret karamelliserer jo under tilberedningen og en plastikskål kan ikke tåle de høje temperaturer. Desuden skal skålen hverken være for stor eller for lille. Der skal være plads til, at man kan røre rundt i mandlerne, men omvendt må skålen ikke være for stor, for så tager det alt for lang tid, at få mandlerne lavet færdige.

Da mikrobølgeovne kan variere, kan det være svært at angive helt eksakte mål for tilberedningen, men jeg startede med at give mandel- og sukkermassen 3 minutter i mikrobølgeovnen på fuld watt. Herefter havde sukkeret omdannet sig til hvide sukkerkrystaller og mandler og sukker kunne nemt røres løst med en ske. Derefter gav jeg mandlerne 2 minutter og rørte igen. Nu var sukkeret begyndt at smelte til gylden karamel. Jeg ville dog gerne have mandlerne lidt mere blanke og fortsatte derefter med at give dem 30 sekunder ad gangen med en omrøring imellem hver gang, indtil jeg var tilfreds med resultatet. Det er vigtigt, at man ikke giver mandlerne for lang tid ad gangen, så kan man nemlig risikere, at de brænder på og det er jo ikke den slags brændte mandler, vi er ude efter. Vær desuden opmærksom på at både skål og sukkermasse bliver meget varme. Husk grydelapper.

Da mandlerne var afkølede, blev de anrettet i en skål og nydt til en cafe latte og der gik ikke lang tid, før de alle sammen var spist. Nu var det jo heller ikke nogen kæmpe portion, jeg havde kastet mig over, for det var jo bare et forsøg. Der er dog ingen tvivl om, at der bliver lavet en meget større portion næste gang, for hold nu op, hvor var de gode. På denne her måde, bliver det jo ingen sag at diske op med flere forskellige slags brændte mandler i julens konfektskåle – man kan jo bare lave mindre portioner ad gangen.

Print opskrift Pin opskrift
4.5 fra 2 stemmer

Brændte mandler i mikroovn

Samlet tid10 min
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

  • 100 gr mandler
  • 50 gr sukker
  • spsk vand

Fremgangsmåde

  • Mandler, sukker og vand blandes godt sammen i en ildfast glasskål. Brug gerne en stor skål med plads til at røre rundt.
  • Giv mandlerne 2-3 minutter ved fuld effekt i mikrobølgeovnen. Nu skulle sukkeret gerne være krystalliseret og have samlet sig om mandlerne.
  • Rør godt rundt og giv igen mandlerne 2 minutter ved fuld effekt. Nu begynder sukkeret at smelte og karamellisere.
  • Rør rundt og giv mandlerne yderligere 30 sekunder af gangen ved fuld effekt, hvis de ønskes mere blanke/brændte. Der er forskel på, hvor meget eller lidt mikroovne varmer. Rør godt rundt imellem hver omgang.
  • Når mandlerne er færdige, bredes de ud på et stykke bagepapir og skilles forsigtigt ad. Afkøl mandlerne og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Noter

Ønsker man at tilføje smag af fx lakridspulver, stødt kanel, vanilje, kakao eller lignende til mandlerne, så røres det blot sammen med mandler, sukker og vand i skålen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)