Gløgg ekstrakt til hjemmelavet gløgg…

0 kommentarer
Drikke, Julemad og juleopskrifter
Gå direkte til opskriften

Både Morten og jeg kan rigtig godt lide at hygge os med et glas gløgg om aftenen i løbet af december. Man kan købe gløgg – både færdiglavet og ekstrakt – i stort set alle butikker og delikatessebutikkerne er også kommet ret godt med og sælger nogle fine og lækre udgaver. Men i virkeligheden kan man lige så godt lave sin gløgg ekstrakt selv. Det er super nemt og på den måde er man også selv herre over, hvor stærk den færdige gløgg skal være og hvilke krydderier der skal tilsættes.

Man bruger ganske enkelt de krydderier, man har lyst til og som man har i skabet. Er man eksempelvis vild med lakrids, så kan man skrue godt op for de smukke stjerneanis og måske også tilsætte lakridsrod og er man mere til smagen af de varme julekrydderier, så kan man holde sig til kanel, nellike og kardemomme. Nedenstående opskrift er blevet til ud fra det jeg havde i skuffer og skabe og enten kan man holde sig til den, eller også kan man freestyle og lave sin helt egen udgave. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert og resultatet skal nok blive godt.

Gløgg ekstrakten indeholder en del alkohol, for jeg har tilsat både rom og portvin og ved servering blandes den yderligere med rødvin. Normalt laver jeg faktisk en alkoholfri ekstrakt, fordi den så både kan serveres for børn og voksne og dem der skal køre hjem. Den alkoholfrie gløgg laves så bare ved at blande ekstrakt med æblemost, solbærsaft eller lignende. Men i år havde jeg lyst til at prøve noget nyt og jeg må være ærlig og sige, at denne her udgave smager stjernegodt.

Man kan dog sagtens lave en stærk gløgg, selvom man laver den på en alkoholfri ekstrakt, for der kan jo tilsættes diverse former for spiritus til gryden, når gløggen skal varmes. Vær dog opmærksom på, at gryden ikke kommer i kog, når gløggen opvarmes, for så fordamper alkoholen. Gryden skal derfor holdes under kogepunktet, men selvfølgelig skal den færdige gløgg være både god og varm.

Vi bruger bag-in-box vin, når vi laver gløgg – det er så smart at have hhv. en rødvin og en hvidvin stående og så kan man lige hælde en passende portion i en gryde sammen med lidt ekstrakt, når trangen til gløgg melder sig. Det behøver naturligvis ikke være den billigste rødvin, som kan opdrives, men omvendt så behøver det heller ikke være det absolut fineste og dyreste mærke. Vi foretrækker en god mellemting og så kan det altså være en god idé, at bruge en rødvin som også kan drikkes “rent”, fx et glas til aftensmaden.

Om der skal mandler og rosiner i den færdige gløgg, vil jeg lade være op til den enkelte. Personligt er jeg ret glad for både mandler og rosiner, men jeg holder mig langt fra de færdiglavede poser med “gløgg-mix”, som man kan købe. Mandlerne er ualmindeligt kedelige og rosinerne er små, hårde og indtørrede. I steder køber vi en pose store og saftige jumborosiner, som rigtigt kan suge smag til sig fra den lækre gløgg og derudover smutter jeg en håndfuld mandler og fordeler i glassene. Der er ingen grund til at hakke mandlerne – det ser så fint ud med hele mandler.

3.78 fra 9 stemmer

Gløgg ekstrakt

Forb. tid15 min
Antal: 1 liter

Ingredienser

 • 3 dl appelsinsaft (saft af 3-4 appelsiner)
 • 2 dl vand
 • 2 stk usprøjtede appelsiner el. clementiner
 • 1 stk usprøjtet citron (kan erstattes af appelsin/clementin)
 • 150 gr muscovadosukker el. brun farin
 • 200 gr sukker
 • 1 vaniljestang (kan udelades)
 • 20 hele nelliker
 • 4 kanelstænger
 • 10 kardemommekapsler
 • 5 peberkorn
 • 2 stjerneanis
 • 1 tsk stødt allehånde
 • 3 dl portvin
 • dl rom (jeg brugte en rest solbærrom)

Fremgangsmåde

 • Pres appelsinerne og kom appelsinsaften i en gryde sammen med vandet. Er appelsinerne usprøjtede/økologiske kan de tomme skaller også sagtens kommes i gryden. 
 • Skær appelsiner/clementiner og citron i tynde skiver og kom dem i gryden sammen med muscovadosukker og sukker.
 • Halver vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas kornene ud i et nip sukker og kom vaniljesukker og den tomme stang i gryden sammen med nelliker, kanelstænger, kardemommekapsler, peberkorn, stjerneanis og allehånde. 
 • Bring gryden i kog og lad den simre i 10-15 minutter til sukkeret er smeltet. Tag gryden af varmen og lad den afkøle i ca. 10 minutter. Hæld herefter portvin og rom i gryden. 
 • Hæld gløggekstrakten i en beholder med låg, fx et stort sylteglas eller lignende og lad den trække på køl i minimum 24 timer men gerne længere. Hvis man fjerner appelsin- og citronskiverne, så kan den sagtens stå på køl og trække smag i flere uger - alkoholen skal nok virke konserverende.
 • Når ekstrakten har trukket færdig, sies krydderierne fra og ekstrakten hældes på en flaske, som opbevares i køleskabet. 
 • Ved servering opvarmes ca. 1 dl ekstrakt med 4-5 dl (eller efter smag) rødvin i en gryde - blandingen må ikke koge, så fordamper alkoholen. Smag til med lidt sukker og server med rosiner og mandler.
Hjemmelavet gløggekstrakt er en oplagt gaveidé, så lav bare en stor portion og hæld den på fine glasflasker. Så er der værtindegaver til decembers mange arrangementer. 
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)