På regnfulde, kolde og mørke efterårs- og vinterdage, kan det være hyggeligt at begive sig ud i de lidt tungere simreretter og det var lige, hvad jeg gjorde forleden dag. Jeg besluttede mig nemlig for at lave en portion gullash til vores aftensmad og da jeg gik i gang midt på eftermiddagen, endte det faktisk med, at den fik lov til at stå og simre på komfuret fra klokken 14.30 til vi spiste ved 18-tiden, hvilket der blev et forrygende, lækkert resultat ud af.

Gullash hører til de der super nemme retter, som ikke kræver specielt mange ingredienser, eller tager særlig lang tid at forberede, men som til gengæld gerne må stå i meget lang tid på komfuret. Kort sagt, simreretter når de er bedst. Og imens gryden så står på komfuret og småkoger og sende varme og duftende dampe ud i hele huset, så kan man gå og glæde sig til at sætte tænderne i det møreste og lækreste oksekød med en god og kraftig sauce og fløjlsblød kartoffelmos ved siden af.

Jeg tilsætter ikke hverken bacon, cocktailpølser eller fløde til min gullash, for selvom jeg ikke som sådan har problemer med nogle af delene, så synes jeg, at den klassiske gullash læner sig lige lovlig meget op af en mørbradgryde eller paprikagryde, hvis man tilføjer den slags. Jeg vil helst have helt traditionel gullash, men jeg kan godt finde på at tilsætte champignons – denne gang blev det nu bare den helt enkle udgave med hakket løg og hvidløg og så gulerødder i fine skiver. Simpelt og godt.

Hvis gullash’en får lov til at stå og simre på komfuret i rigtig lang tid, så når den at koge så meget ind, at det faktisk ikke burde være nødvendigt at jævne saucen. Dette vil jeg dog lade være op til den enkelte og heldigvis så er det jo ret nemt lige at tykne saucen yderligere ved hjælp af en meljævning eller lidt maizena.

Jeg serverer gullash med en god, hjemmelavet kartoffelmos ved siden af – enten lavet på en kombination af lidt forskellige rodfrugter og kartofler eller også bare en ren kartoffelmos, som røres med en klat smør og lidt mælk og salt. Jeg kan også anbefale, at servere en bagt kartoffelmos til gullash’en og endelig så smager det fantastisk, at servere ovnbagte rodfrugter ved siden af – evt. vendt med lidt olie, honning og timian, inden de bages møre i ovnen.

Print opskrift Pin opskrift
4.5 fra 2 stemmer

Gullash

Samlet tid2 t
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk smør
 • 1 fed hvidløg (hakket)
 • 1 løg (hakket)
 • 4 gulerødder (skrællede og skåret i skiver)
 • 400 gr skært oksekød i tern (fx bov)
 • 2 spsk paprika
 • 2 spsk tomatkoncentrat
 • 8 dl oksebouillon (evt. 1 oksebouillonterning + vand)
 • 3 laurbærblade
 • 2 spsk hvedemel
 • 1 dl vand
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Smelt smørret i en gryde og sauter hvidløg og løg heri, til de bliver klare.
 • Tilsæt gulerødderne og sauter et par minutter.
 • Kom kødet i gryden og brun det godt.
 • Tilsæt herefter paprika og tomatpure og rør rundt.
 • Hæld bouillon og laurbærblade ved, læg låg på gryden og lad gullashen simre i minimum 1½ time men gerne 3-4 timer, så væden reduceres og saucen tykner let. Rør rundt et par gange undervejs – koger væden for meget ind, kan der spædes med lidt ekstra bouillon/vand. 
 • Hvis saucen ønskes tykkere, kan man ryste 2 spsk hvedemel og vand sammen i en meljævner. Tilsæt jævningen til gryden under omrøring, bring gryden i kog og lad den koge et par minutter, så saucen tykner og melsmagen forsvinder.
 •  Smag gullashen til med salt og peber og server med kartoffelmos og evt. asier.

Noter

Bliver der rester, eller har man bare lavet en god, stor portion, så kan gullash sagtens kommes i en bøtte med låg og fryses. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)