Gullash er helt perfekt aftensmad på en kold efterårs- eller vinteraften. Den hører til blandt de nemme gryderetter, som ikke kræver specielt mange ingredienser, eller tager særlig lang tid at forberede. Til gengæld må gullashen gerne simre i meget lang tid. Og imens gryden så står på komfuret og småkoger, og sender varme og duftende dampe ud i hele huset, så kan man gå og glæde sig til at sætte tænderne i det møre og lækre oksekød med en god og kraftig sauce. Og meget gerne med fløjlsblød kartoffelmos ved siden af.

Se også – Mørbradgryde I Paprikagryde I Bøf Stroganoff I Millionbøf

Hvordan laver jeg gullash?

Jeg tilsætter ikke bacon, cocktailpølser eller fløde til min gullash. Ikke fordi at jeg har problemer med nogle af delene. Men hvis der kommer bacon, pølser og løg i gullashen, så synes jeg, at den kommer til at minde lidt for meget om den klassiske mørbradgryde. Og jeg vil helst have en helt traditionel gullash. Jeg kan dog sagtens finde på at tilsætte champignons til min gullasch. Men ellers så bliver det som regel bare den enkle udgave med løg, hvidløg og gulerødder i skiver. Simpelt og godt.

Tip! Se også forslag til tilbehør til gullash under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.8 fra 5 stemmer

Gullash

Samlet tid2 t
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk smør
 • 1 fed hvidløg (hakket)
 • 1 løg (hakket)
 • 4 gulerødder (skrællede og skåret i skiver)
 • 400 gr skært oksekød i tern (fx bov)
 • 2 spsk paprika
 • 2 spsk tomatkoncentrat
 • 8 dl oksebouillon (evt. 1 oksebouillonterning + vand)
 • 3 laurbærblade
 • 2 spsk hvedemel
 • 1 dl vand
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Smelt smørret i en gryde og sauter hvidløg og løg heri, til de bliver klare.
 • Tilsæt gulerødder og sauter et par minutter.
 • Kom kødet i gryden og brun det godt.
 • Tilsæt herefter paprika og tomatpure og rør rundt.
 • Hæld bouillon og laurbærblade ved, læg låg på gryden og lad gullaschen simre i minimum 1½ time men gerne 3-4 timer, så væden reduceres og saucen tykner let. Rør rundt et par gange undervejs.
 • Koger væden for meget ind, kan der spædes med lidt ekstra bouillon/vand. 
 • Når gullashen er færdig smages til med salt og peber.
 • Hvis saucen ønskes tykkere, kan man jævne med lidt maizena eller ryste 2 spsk hvedemel og vand sammen i en meljævner. Tilsæt jævningen til gryden under omrøring, bring gryden i kog og lad den koge et par minutter, så saucen tykner og melsmagen forsvinder.
 • Server gullashen med kartoffelmos og evt. asier.
 • Bliver der rester, så kan gullashen holde sig 1-2 dage på køl og genopvarmes inden servering. Den kan desuden fryses.

Noter

 

Se også - 

 

Ungarsk Gullaschsuppe.

 

Bøf Stroganoff.

 

Tilbehør til gullash.

Jeg serverer som regel gullash med en god, hjemmelavet kartoffelmos til. Enten en “ren” kartoffelmos, som røres sammen med smør, mælk og lidt salt. Eller også en mos lavet på en kombination af forskellige slags rodfrugter og kartofler.

Rodfrugtmos smager fantastisk og i realiteten er der ingen rodfrugter, der ikke kan bruges. Man skal dog være opmærksom på, at mosen i sagens natur tager farve fra de ingredienser, som bruges. Og medmindre man vil have en pink “prinsesse-mos”, så skal man passe på med rødbeder.

Udover almindelig kartoffelmos og rodfrugtmos, så kan jeg også anbefale en bagt kartoffelmos eller rodfrugtmos til til gullashen. Og endelig så smager det fantastisk, at servere ovnbagte rodfrugter ved siden af eller en rigtig god Grønkålssalat ved siden af. På den måde får man også lidt grønt og ekstra knas på tallerkenen.

Gullash eller Gullasch.

Her i Danmark staves gullash tilsyneladende på 2 måder. Og det hænger måske sammen med, at gullash oprindeligt stammer fra Ungarn (gullasch), hvor det er kendt som en suppe (gullasch suppe). En skøn suppe med oksekød i strimler, kartofler, tomat, peberfrugt og krydderier (paprika, chili og kommen), der ofte bliver betegnet som Ungarns nationalret.

I Danmark er gullasch så blevet til gullash og desuden er retten blevet jævnet, så vi i dag kender det som en gryderet, der spises med kartoffelmos til. Men under alle omstændigheder er både gullash og gullaschsuppe superlækkert og herhjemme hos os spiser vi begge dele i løbet af efteråret og vinteren.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)