I går var sådan en dejlig dag. Vi sov længe og spiste sen morgenmad og så fik vi gjort lidt rent herhjemme og pudset vinduer, inden adventskransen blev lavet og de første juleting fundet frem og hængt op. Ud på eftermiddagen satte jeg en lækker grydefuld gullashsuppe over på komfuret – den fik lov til at simre i godt og vel 3 timer og sendte de skønneste dufte ud i hele huset. Da det begyndte at skumre, tændte vi det første lys i adventskransen og hyggede os med varm gløgg og nybagte æbleskiver og da vi så blev sultne ved 19-tiden, var der dejlig, varm suppe på komfuret – lige til at servere.

Gullashsuppe er, modsat mange af de mere cremede og hurtige supper, som jeg plejer at lave, en “suppe med fyld”, ligesom vi eksempelvis kender det fra den klassiske hønsekødssuppe med kød- og melboller og grønsager. Jeg skal ikke kunne sige, om denne her udgave er specielt autentisk – der er vist noget med, at man aldrig kunne drømme om bruge tomatkoncentrat i Ungarn, men suppen er i hvert fald stærkt inspireret af den ungarnske gullashsuppe, med oksekød, løg, kartofler, bacon og paprika.

Jeg smagte suppen første gang for snart mange år siden, da mine forældre havde været på ferie i Ungarn og kom hjem med opskriften og dengang var det absolut ikke noget hit. Jeg har aldrig været helt pjattet med tomatsuppe og derudover syntes jeg, at suppen var meget stærk, men smagsløg har det som bekendt med at ændre sig og i dag er jeg ret glad for gullashsuppe.

 

 

Ligesom den danske udgave af gullash, som traditionelt serveres med kartoffelmos, så skal suppen gerne have tid til at simre, så kødstykkerne bliver møre og lækre. 3 timer er måske ikke ligefrem et must, men 1 time skal der til og gerne længere. Det er altså ikke en suppe, der kan fremtrylles på et kvarter, men udover tiden så er den super nem at lave og imens man venter, kan man så gå og nyde de skønne dufte, som stiger op fra gryden. Jeg kan desuden anbefale, at der laves en ordentlig portion, når man alligevel er i gang. Det er ikke spor sværere og suppen smager næsten endnu bedre dagen efter, når den har fået tid til at trække smag, saft og kraft.

Gullashsuppe.

3-4 pers.

1 pk bacon i tern

2 fed hvidløg, finthakket

1 stort løg, hakket

3 gulerødder, skrællede og skåret i tern

300-400 gr skært oksekød, fx bov – skåret i tern á ca. 2 x 2 cm

2 spsk paprika

½-1 tsk chilipulver eller efter smag

½ tsk kommen – kan udelades eller erstattes af (stødt) spidskommen

1 lille ds tomatpure

1 ds hakkede tomater

1 L bouillon – evt. vand + 2 (okse) bouillonterninger

4-5 store kartofler, skrællede og skåret i tern á ca 2 x 2 cm

1 rød peberfrugt, hakket

salt og peber

Varm en stor gryde op og svits bacon heri. Når baconstykkerne er brune og sprøde tilsættes hvidløg, løg og gulerødder. Sauter grønsagerne et par minutter – brænder de fast i bunden, kan der tilsættes lidt ekstra fedtstof. Oksekød i tern tilsættes og stykkerne svitses i ca. 1 minut. Herefter tilsættes paprika, chilipulver, kommen, tomatpure, salt og peber. Der røres godt rundt i gryden et par minutter, så krydderier og tomatpure ristes af. Herefter hældes hakkede tomater og bouillon ved. Læg låg på gryden, bring den i kog og lad den simre i 1-2 timer, men gerne længere. 30 minutter før servering tilsættes kartofler i tern og peberfrugt til suppen. Lad suppen simre i yderligere 30 minutter til kartoflerne er møre. Smag til med salt og peber. Suppen kan evt. serveres med en klat creme fraiche og et drys friskhakkede krydderurter på toppen og godt brød til.

Note. Ønskes en mere cremet konsistens, så kan suppen jævnes ved at tilsætte ½ bæger flødeost/friskost (naturel eller med smag) inden servering. Det giver en lækker, cremet suppe.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)