Jeg kender ikke nogen, som ikke bryder sig om toscakage – det skulle da lige være dem, som ikke bryder sig om mandler og nødder sådan helt generelt, men ellers så er det altså svært at stå for den lækre kage med den svampede marcipanbund og den knasende sprøde marcipantop. Jeg er i hvert fan og det er meget ofte en toscakage, som jeg ender ud med at vælge, hvis vi køber kager hos bageren.

Denne her toscakage, som vi skal nyde i aften, når vi skal se Den store Bagedyst, er nu ikke fra bageren, for den er helt igennem hjemmebagt og er næsten lige kommet ud af min egen ovn. Og selvom jeg i lang tid troede, at det var ret besværligt at lave toscakager selv og heller ikke var helt sikker på, om jeg nu kunne få karameltoppen sprød og lækker, så er jeg alligevel glad for, at jeg i sin tid tog mig sammen og kastede mig over projektet, for den hjemmebagte variant smager altså endnu bedre end bagerens.

Jeg har lavet nøddetoppen på en blanding af mandler og hasselnødder, som blev hakket groft. Man kan selvfølgelig sagtens nøjes med kun at bruge én slags nødder, eller man kan bruge mange flere, hvis man har en masse forskellige nødder liggende – det smager også virkelig godt at bruge pecannødder og smukke, grønne pistacier givet et fint farvespil. Jeg pynter den afkølede kage med lidt smeltet, mørk chokolade – det kommer bare lige i en sprøjtepose og så klipper jeg et lille hul og sprøjter tilfældige snirkler og kruseduller på toppen, men man kan også pensle kanten på kagen med chokolade hele vejen rundt, ligesom bageren gør.

 

 

Nedenstående opskrift giver ikke nogen kæmpe stor kage – jeg brugte min mindste springform og den er 18 cm. i diameter. Der bliver nok 4-6 stykker kage, når de bliver skåret ud, hvilket er en perfekt størrelse til os herhjemme, for vi skal jo bare have et stykke i aften og så måske resten i morgen. Skulle man nu være flere, så er det jo ret nemt bare at gange opskriften op. Vil man variere toscakagen, så prøv evt at smøre den forbagte marcipanbund med et tyndt lag hindbærmarmelade, inden nøddekaramellen fordeles ovenpå – det giver et lækkert og syrligt twist af hindbær til den søde kage, som smager skønt.

Toscakage med marcipanbund.

4-6 stykker

1 æg

60 gr sukker

1 tsk vanillesukker

60 gr smeltet smør

2 spsk fløde

1 nip salt

1 tsk bagepulver

75 gr hvedemel

100 gr marcipan, groftrevet

Pisk æg, sukker og vanillesukker til en luftig æggesnaps og tilsæt smeltet smør og fløde. Bland salt, bagepulver og hvedemel og vend det forsigtigt i dejen sammen med revet marcipan. For en lille springform (ca 18 cm i diameter) eller anden tilsvarende lille form med bagepapir og fordel dejen heri. Bag kagen ved 175 grader varmluft i ca. 25 minutter til den er lige netop gennembagt og lysebrun på toppen. Imens forberedes nøddefyldet efter nedenstående opskrift.

Nøddetop.

50 gr smør

50 gr sukker

2 spsk sirup

2 spsk fløde

75 gr mandler og hasselnødder, grofthakkede

1 spsk hvedemel

evt. chokolade til pynt

Kom smør og sukker i en lille gryde og lad det smelte under svag varme. Tilsæt sirup og fløde og rør rundt. Vend hakkede nødder og mandler samt hvedemel i blandingen og lad det småkoge under omrøring i ca. 10 minutter, til karamelmassen tykner let. Fordel nødde- og karamelblandingen ovenpå marcipanbunden i et jævnt lag og bag kagen yderligere i ca 10 minutter ved 200 grader varmluft, til karameltoppen er boblende og gylden. Tag kagen ud og lad karamellen sætte sig, inden springform og bagepapir fjernes og kagen afkøles på bageristen. Pynt evt. med chokolade.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)