Makronsnitter har altid fyldt meget i mit liv – både fordi jeg har elsket smagen af makroner, siden min mormor for første gang introducerede mig til dem, da jeg ikke var særligt gammel og så fordi, at makronsnitter hører til blandt min fars yndlingskager. Som tidligere bagerekspedient har jeg langet et utal af makronsnitter over disken, men det er først for nylig, at jeg har fået øjnene op for at lave dem selv. Præcis ligesom med træstammer, studenterbrød, kakaosnitter og hvad de mange klassiske bagerkager ellers hedder, så er de nemlig uhyre simple at lave og så smager de hjemmelavede makronsnitter bare meget bedre – ikke mindst de her, hvor der er tilføjet både marcipan, vanille og masser af kærlighed.

Vi har allerede fået fastslået, at det er nemt at lave hjemmelavede makronsnitter, men at det skulle være så nemt, det havde jeg faktisk ikke drømt om. Bunden består af en butterdej og den må jeg indrømme, at jeg køber færdiglavet, hvilket naturligvis forenkler processen en hel del. Foretrækker man en hjemmelavet butterdej, så står det jo enhver frit for. Jeg må indrømme, at jeg endnu ikke har haft så meget held med hjemmelavet butterdej, så det bliver gerne til en rulle fra køledisken. Butterdejen skal deles i 2 lange stænger som forbages og derefter er det egentlig bare at smøre en god hindbærmarmelade og makronmasse på toppen og sætte dem tilbage i ovnen og så er der ellers makronsnitter. Jeg er i den grad solgt.

Jeg forærede mine forældre halvdelen af snitterne – som sagt er min far stor fan og han var meget tilfreds med denne her portion. Kan man ikke spise 12 snitter på én gang, så vil jeg næsten tro, at de kan fryses. Læg dem i en beholder, evt. med lidt bagepapir imellem, hvis de lægges i flere lag og så er det blot at tage det ønskede antal op og lade dem tø inden servering. Skal det gå lidt hurtigt, så kan jeg anbefale at varme en bageplade godt op i ovnen, tage den ud og placere snitterne på den varme plade. På samme måde kan man faktisk også lune en kringle eller lignende kager med glasur, som har det med at blive ødelagt, hvis de kommer i ovnen.

Jeg synes, at makronsnitterne smager skønt med hindbærmarmelade, men den kan selvfølgelig udskiftes med alle mulige andre former for marmelade – fx giver orangemarmelade en helt anden smag og derudover så fungerer helt almindelig æblemos også virkelig godt. Mandelflagerne ser fine ud på de færdige kager, men de er absolut ikke et must og kan sagtens erstattes af nøddeflager eller helt udelades.

Makronsnitter med hindbær og marcipan.

12 stk.

1 rulle butterdej

4-5 spsk god hindbærmarmelade

200 gr revet marcipan

200 gr sukker

½ tsk vanillepulver eller 1-2 tsk vanillesukker

1/4 tsk hjortetakssalt – kan udelades

3 æggehvider

evt. mandelflager til pynt

Butterdejen rulles ud og deles på langs i 2 lige store stykker. Skær 2 lange strimler dej á ca. 1 cm’s tykkelse af hvert af de to store stykker butterdej (4 strimler i alt). Fugt kanten af de 2 stykker butterdej ganske let med lidt vand og placer så dejstrimlerne på langsidekanterne – vandet får det til at klistre sammen. Prik butterdejsstykkerne (prik ikke på strimlerne) med en gaffel og forbag dem ved 175 grader varmluft i 20-25 minutter, til de er gyldne og gennembagte.  Efter bagningen skulle man gerne have 2 bagte butterdejsstænger med let forhøjede kanter på begge sider. Hvis butterdejen er hævet op i midten under bagningen, så kan dejen blot presses let ned igen.

Imens butterdejen bages, røres revet marcipan, sukker, vanillesukker, hjortetakssalt og æggehvider sammen til en makronmasse. Hver butterdejsstang smøres med et tyndt lag hindbærmarmelade og ovenpå fordeles makronmassen i et jævnt lag – butterdejskanten holder på fyldet. Drys evt. med mandelflager og bag stængerne ved 175 grader varmluft i ca. 15 minutter til makronmassen er fint lysebrun. Lad stængerne afkøle på ovnristen og skær de lune stænger ud i fine makronsnitter med en skarp kniv – der bliver ca. 6 snitter af hver stang. Opbevar i en dåse eller lignende.

Note. I stedet for hindbærmarmelade kan man bruge andre former for marmelade eller æblemos.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)