Jeg har ikke spor imod en portion havregrød til morgenmad. Især om vinteren og efteråret er det rart med varm morgenmad, som lægger en god bund og holder mig mæt i lang tid. Men selvom vi begge er glade for havregrød herhjemme, så sker der jo ikke noget ved at pifte den lidt op engang imellem – især hvis der ikke gås på kompromis med sundheden og mætheden og det er denne her morgenmads-crumble, som vi spiser med jævne mellemrum, et rigtig fint eksempel på.

Hele herligheden består i al sin enkelthed af frugt, havregryn, yoghurt og mandler og i virkeligheden lyder det måske nok som starten på en helt traditionel morgenmad, men når man blander omtalte ingredienser og bager dem i ovnen, så forvandler de sig til den skønneste, varme morgenmad, der mest af alt minder om en klassiker fra kage- og dessertkøkkenet, nemlig en crumble.

Denne her crumble er lavet med æbler og derfor har jeg også tilføjet kanel. Man kan sagtens bruge andre former for frugt, fx pærer, blommer eller rabarber og så kan man justere krydringen, så den passer til den frugt, der bruges. Sødmen stammer udelukkende fra bananer og derfor er det en god idé, at bruge bananer som er godt modne. Vil man alligevel gerne have tilføjet lidt mere sødme, så kan jeg anbefale af udskifte yoghurt naturel med vanille yoghurt.

Det er klart, at det tager en smule længere tid at tilberede en morgenmads-crumble, end at gribe en skive knækbrød på vej ud ad døren, og det er måske mere nærliggende at spise crumble til morgenmad i weekenden, hvor de fleste af os typisk har lidt mere tid og sidder længere over morgenbordet. Synes man alligevel, at det kniber med tiden – også i weekenden – så kan jeg anbefale at lave forarbejdet om aftenen og stille den “rå” crumble i køleskabet. Så er det nemlig super nemt bare at stille crumblen i ovnen om morgenen og 20 minutter efter, er der varm og lækker morgenmad klar.

 

 

Vi spiser crumblen med en klat skyr, græsk yoghurt eller lidt almindelig yoghurt ovenpå – den varme crumble og den kølige yoghurt er et perfekt match. Varm te i koppen og måske et blødkogt æg ved siden af, så er der ingen af os, der føler os sultne i de næste mange timer. Derudover kan crumblen faktisk også lige så fint bruges som en nem dessert, hvis man har mere lyst til det.

Morgenmads-crumble med æble og kanel.

2 stk.

2 modne bananer

2 dl havregryn

1 dl yoghurt naturel – vanilleyoghurt kan også bruges

1-2 tsk stødt kanel

½ tsk vanillepulver – kan udelades eller erstattes af 1-2 tsk vanillesukker

2 æbler

1 spsk grofthakkede mandler

Mos bananerne og rør dem sammen med havregryn, yoghurt, kanel og vanille. Skær æblerne i tynde både og fordel æblestykkerne i 2 ildfast skåle. Fordel banan-havregrynsmosen ovenpå æblerne, drys med grofthakkede mandler og bag ved 200 grader varmluft i ca. 20 minutter, til overfladen er gylden og lækker. Server varm eller lun med en klat skyr, græsk yoghurt, yoghurt naturel eller lignende.

Note. I stedet for at lave 2 mindre portioner, kan man lave én stor portion i et ildfast fad af en passende størrelse. Forlæng evt. bagetiden til 25-30 minutter eller til overfladen er gylden.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)