På sådan en grå og regnfuld dag i november, hvor det tilsyneladende ikke engang kan blive rigtig lyst, så er det da oplagt at bage lidt. Valget faldt på en lækker og krydret ølkage, som jeg synes, er lidt en hybrid imellem en efterårskage og en julekage og derfor kan man sagtens bage den i november og dermed puste lidt til den begyndende julestemning.

Kagen er fuld af skønne og varme krydderier og det var da også pga. krydderierne, at jeg kom i gang med ølkagen. Jeg har nemlig været ved at lave dej til verdens bedste pebernødder – pebernødderne skal godt nok ikke bages i dag, for småkagedej har ofte godt af at ligge i køleskabet og samle sig i et par dage, men da nu alle julekrydderierne alligevel var fundet frem, så var det jo oplagt at fortsætte bagningen.

Ølkagen er super nem at lave – ingredienserne skal faktisk bare vejes af i en skål og røres sammen med hvidtøl, så det er et perfekt valg, hvis man har børn med i køkkenet. Desuden er den også er et oplagt projekt for de lidt større børn, der måske er begyndt at gå solo i køkkenet.

Der skal ikke hverken smør eller olie i kagen – så det er altså ikke en forglemmelse i opskriften – medmindre man vælger at smøre franskbrødsformen med lidt fedtstof. Jeg plejer nu bare at fore formen med bagepapir, så er den nybagte kage lige til at løfte op og over på bageristen til afkøling. Man kan tilsætte kandiseret appelsinskal eller bare revet skal af en usprøjtet appelsin til dejen, hvis man ønsker et strejf af appelsin – i dag valgte jeg dog bare at bage kagen med de krydderier, jeg alligevel havde fremme, for appelsinerne skal bruges til hjemmelavet gløgg ekstrakt.

Den nybagte kage smager helt fantastisk, når den smøres med koldt smør og den behøver faktisk ikke engang være nybagt for at være lækker – hvis bare den pakkes ind, kan den sagtens holde sig frisk i flere dage. Prøv evt. også at riste en tyk skive ølkage på brødristeren, hvis kagen når at få et par dage på bagen, og spis den så med koldt smør på og måske en kop varm te ved siden af – det smager helt eminent.

Jeg har planer om at nyde en skive ølkage til min eftermiddagste lige om lidt og mon ikke også Morten bliver glad, når han kommer hjem fra arbejde og kan få sig en skive eller to, inden vi skal til at tænke på aftenmaden. Der er ikke noget så hyggeligt, som at komme hjem, når det begynder at skumre, hvis der venter både tændte stearinlys, hygge og en lille godbid derhjemme.

Ølkage

Bagetid45 min
Samlet tid50 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

  • 475 gr hvedemel
  • 350 gr brun farin
  • 2 tsk natron
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk stødt ingefær
  • ½ tsk stødt nellike
  • ½ tsk stødt allehånde (kan udelades)
  • 1 nip salt
  • 1 flaske (33 cl) hvidtøl (anden mørk øl, gerne julebryg, kan også bruges)

Fremgangsmåde

  • Mel, farin, natron, krydderier og salt blandes i en skål. Øl tilsættes og der røres til en glat dej. En franskbrødsform fores med bagepapir og dejen fordeles heri. Bag ølkagen ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 45-60 minutter eller til der ikke hænger dej ved et træspyd eller lignende, som stikkes i midten af kagen. Afkøl kagen og nyd den lun i tykke skiver med koldt smør.

Noter

Ølkagen holder sig lækker, blød og svampet i flere dage. Den kan også kommes i fryseren. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)