På denne her tid af året, spiser vi rodfrugter flere gange om ugen. Enten som suppe, som del af en gryderet eller hvad vi nu finder på, men for det meste bliver rodfrugterne bare lige gjort i stand, inden de ryger ind i ovnen og så spiser vi dem ovnbagte som tilbehør til aftensmaden. Verdens nemmeste tilbehør.

Rodfrugterne får en let sprød overflade og en næsten karamelliseret og lækker smag, når de har været en tur i den varme ovn og hvis man så oven i købet tilføjer lidt ekstra smag som her, hvor jeg har piftet rodfrugterne op med sennep, honning og timian, så bliver det bare endnu bedre. Selvfølgelig kan man sagtens nøjes med at smage til med lidt olie og salt og peber, men jeg har en frisk timian stående, så det var et meget naturligt valg at bruge den til krydringen. Derudover kan jeg også anbefale, at man prøver sig frem med andre krydderurter og smagsvarianter, som fx rosmarin og appelsinsaft, ligesom et par friske chilier også er lækre.

Vi bruger gerne pastinak og gulerod og så supplerer jeg med det, som vi har i grønsagsskuffen, hvilket varierer fra gang til gang. Man kan også snildt tilføje helt almindelige kartofler, men denne gang blev det til søde kartofler og en rødbede og så tilsatte jeg desuden et rødløg i både og et hvidløg. Hvidløget bliver ikke skrællet, men bare delt i fed, som blandes med de andre rodfrugter i fadet. Når hele herligheden er færdigbagt, er det nemt lige at smutte hvidløgsfeddene ud af skallen – lidt som at smutte mandler – så der er ingen grund til at bruge tid på at skrælle hvidløgene.

Ovnbagte rodfrugter med sennep og honning

Samlet tid40 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 2 store gulerødder
  • 1 stor pastinak
  • 1 stor rødbede
  • 1 stor sød kartoffel
  • 1 rødløg
  • 1 helt hvidløg
  • 2 spsk olie
  • 2 spsk sennep (jeg bruger en mild sennep)
  • 1 spsk honning
  • frisk timian (eller tørret timian)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Rens og skræl alle rodfrugterne og skær dem i mindre stykker. Skær løget i grove både og del hvidløget i fed - man behøver ikke fjerne skallen på hvidløgene - dem smutter man af, når man spiser dem. Kom alle de klargjorte rodfrugter i en stor frysepose. Rør olie, sennep og honning sammen og hæld det i posen. Ryst posen godt så blandingen fordeles. Vend rodfrugterne ud i et ildfast fad eller på en bageplade beklædt med bagepapir og drys med timian og salt og peber. Bag rodfrugterne ved 180 grader (varmluft) i ca 30 min, til de er gennembagte og møre, men stadig har bid.

Noter

Det er kun fantasien, der sætter grænser og opskriften er kun vejledende, så tilføj gerne alle mulige skønne rodfrugter til fadet. Jo flere jo bedre.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)