Der er nogle opskrifter, som det ganske enkelt ikke kan betale sig, ikke at lave dobbelt portion af, når man alligevel er i gang. På den måde er der nem mad til flere dage og der er jo ingen, der siger, at man absolut skal spise den samme slags mad flere dage i træk, bare fordi man har lavet en stor portion. Herhjemme laver jeg fx altid en stor portion kødsauce, hvis vi får spaghetti bolognaise og selvom smagen selvfølgelig er den samme, så behøver retten absolut ikke være det samme – fx kan man spise spaghetti og kødsauce den ene dag og indbagte pizzaer med bolognaise dagen efter.

Denne her skønne pasta i fad med bolognaise og bechamel er endnu et eksempel på, hvordan man kan variere resterne af en portion kødsauce og selvom både kødsauce og pasta indgår i begge dele, så er der altså langt fra den klassiske omgang til denne her ovnbagte og gratinerede sag med et sprødt låg af bechamelsauce og revet ost på toppen. Smagsmæssigt minder den nok lidt om lasagne med oksekød, men jeg synes alligevel, at der er noget vældig tilfredsstillende over at stikke skeen i det boblende varme fad og fiske en masse pasta og kødsauce op og det kan altså ikke helt sammenlignes med en lasagne.

Man kan gøre det super nemt for sig selv og lave både kødsauce og en stor portion pasta på en gang. Når der så er spist aftensmad, er det blot at røre den resterende kødsauce og pasta sammen og komme det hele i et ildfast fad, som dækkes til og stilles på køl. Efterfølgende skal man bare piske bechamelsaucen sammen – eller købe en færdiglavet mornaysauce – og smække hele herligheden i ovnen. Man kan også variere pastafadet yderligere ved i stedet at koge en portion tortellinier – de friske med ostefyld kan virkelig anbefales – og så vende dem sammen med saucen i stedet for traditionelle pastapenne eller skruer.

Pasta i fad med bolognaise og bechamel er en fantastisk lækker og fyldig sag, som passer perfekt til de kolde vintermåneder og som giver varmen helt ud i tæerne. Jeg foretrækker enten at servere en let salat ved siden af, eller at komme en masse forskellige slags grønsager i kødsaucen, men det kan man jo gøre, som man lyster. Og har man sin egen helt fantastiske opskrift på kødsauce, så følger man selvfølgelig bare den, men ellers kan jeg anbefale denne her udgave, som er udviklet over flere år og gennemprøvet et utal af gange herhjemme i mit eget køkken. Prøv evt. også at tilsætte en sjat rødvin, næste gang der står kødsauce til lasagne, spaghetti eller noget helt tredje på menuen – det giver en virkelig skøn smag.

 

 

Retten kan for øvrigt sagtens laves vegetarisk, hvis man bruger en god tomatsauce i stedet for kødsauce, eller hvis man laver denne her skønne, vegetariske bolognaise. På den måde skulle man gerne kunne tilfredsstille både vegetarer og resten af familien, hvis der står “meatfree monday” på menuen.

Pasta i fad med bolognaise og bechamel

3-4 pers.

300-400 gr pasta, fx skruer, penne eller fyldte tortellini

7-10 dl kødsauce – evt. lavet efter denne her opskrift

Bechamelsauce.

1 stor spsk smør

2-3 spsk hvedmel

4 dl mælk

½-1 tsk revet eller stødt muskat

salt

Desuden – 50 gr revet ost

Giv pastaen et hurtigt opkog (ca. 5 minutter for tørret pasta og 2 minutter for frisk) i letsaltet vand. Hæld pastaen i en sigte og lad den afdryppe. Bland herefter pasta og kødsauce og fordel blandingen i et ildfast fad.

Smelt smørret i en gryde og tilsæt herefter mel. Rør smør og mel sammen. Tilsæt mælken og pisk godt, så evt. klumper piskes ud. Bring mælken i kog og lad den koge igennem i et par minutter, så melsmagen forsvinder og saucen tykner. Smag til med muskat og salt. Fordel bechamelsaucen ovenpå pasta og kødsauce i fadet og drys med revet ost. Bag ved 200 grader i ca. 30 minutter til overfladen er gylden og sprød. Server med salat og måske lidt brød.

Note. Retten kan laves vegetarisk, hvis man blander pastaen med en god tomatsauce i stedet for kødsauce.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)