Først skal træet vises, siden skal det spises, synger vi i “Højt fra træets grønne top” og spises er lige præcis, hvad dette her juletræ skal, når vi er færdige med at beundre det, hvilket formentlig falder nogenlunde sammen med, at juleteen er færdig med at trække i kanden og kalenderlyset skal tændes.

Træet, som jeg har lavet her  eftermiddag, består af en kerne af lækker romkugle og udenpå er det pyntet med kokosmel, som er farvet med lidt grøn frugtfarve og jeg er fuldstændig pjattet med det. Der er ikke rigtigt nogen opskrift, for det var blot en idé, som kom til mig forleden dag, men indimellem er sådan noget bare det hyggeligste at kaste sig over i køkkenet og jeg er sikker på, at træet vil vække jubel hos både børn og barnlig sjæle og hos romkugleelskere. Kunne da også forestille mig, at kollegaerne ville sætte pris på et juletræ af den spiselige slags, så måske der er nogle, som skal forkæles derude.

Jeg har taget udgangspunkt i min egen opskrift på verdens nemmeste romkugler og så formede jeg bare dejen til et juletræ i stedet for romkugler, hvilket i bund og grund var temmelig nemt. Har man sin egen yndlingsopskrift på romkugler, så bruger man selvfølgelig bare den, men det er vigtigt, at massen ikke er for blød, for så falder træet sammen. Det kan desuden være en god ide at opbevare træet på køl, indtil det skal spises – kulden hjælper med at holde romkuglemassen i facon.

Jeg placerede romkugle-juletræet på en kagetallerken og pressede grøn kokosmel på med fingrene. Der drysser en del kokos af, men dermed er det jo nemt at genbruge kokosmelet og blive ved, indtil der sidder et pænt lag på træet. Overskydende kokosmel kan nemt børstes af eller pustes væk fra tallerkenen. Alternativt kunne man måske have placeret træet på et stykke bagepapir og penslet træet med smeltet chokolade og drysset med kokos til sidst. Romkugler med chokoladeovertræk smager skønt og det burde i hvert fald kunne hjælpe træet med at holde faconen – især hvis det først skal serveres dagen efter. I denne omgang blev det nu bare til et helt “plain” romkugle-juletræ. Til gengæld pyntede jeg med “julegaver” af lakridskonfekt rundt om træet, hvilket gav et meget fint farvespil

 

 

Og nu er det blevet tid til at byde weekenden velkommen med en kop varm julete og et stykke juletræ. Jeg skal lige have tændt et par lys i adventskransen og have fut i kalenderlyset, men så er vi også klar til en hyggelig omgang eftermiddagste. Morten har været ramt af sådan en 24-timers virus og været virkelig sløj i nat – derfor har han arbejdet hjemmefra i dag og han er stadig ikke helt på toppen, men mon ikke jeg kan lokke et lille stykke romkugle i ham? 🙂

Romkugle-juletræ.

4-8 pers.

1 portion romkuglemasse

1-2 dl kokosmel

grøn frugtfarve

1 lille træspyd – ca. 15 cm langt.

Form romkuglemassen til en kegle, sæt den på en lille tallerken og stik træspyddet igennem. Form herefter keglen til et juletræ – træspyddet i midten hjælper til med at stabilisere træet. Lad evt. den øverst spids af spyddet være synlig og pynt med en flettet stjerne til sidst. Kom kokosmel i en frysepose og dryp grøn frugtfarve i. Ryst posen godt, så farven fordeles og kokosmelet bliver grønt – tilsæt lidt mere frugtfarve, hvis farven ønskes mørkere. Fordel kokosmelet på juletræet ved at presse det forsigtigt fast med fingrene. Går træet lidt ud af facon, kan det nemt glattes igen. Fjern overskydende kokosmel fra tallerkenen og lad træet hvile på køl til servering og pynt evt med lidt “julegaver” ved træets fod i form af lakridskonfekt, twist eller anden juleslik.

Note. Ligesom med romkugler, kan træet kan sagtens holde sig flere dage i køleskabet.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)