Herhjemme i vi ret glade for hjemmelavet mayonnaise – både til æg og rejer eller ovenpå makrel i tomat, men sandelig også som sandwichspread og som udgangspunkt for en hjemmelavet italiensk salat, en lækker aioli, basilikum-mayonnaise, chili mayonnaise eller hvad man nu ellers kan finde på.

På trods af, at en god, hjemmelavet mayonnaise blot indeholder 4 ingredienser, så er der ingen tvivl om, at det kan være lidt af et roulettespil, at lave sin egen udgave. Det har jeg i hvert fald måttet sande, efter at have stået med den ene omgang skilte mayonnaise efter den anden, indtil jeg endelig fik taget på det. Siden er det sådan set gået meget godt med den hjemmelavede mayonnaise, men alligevel pisker jeg stort set aldrig mayonnaise i hånden længere. Ikke efter at jeg har fundet ud af hvor nemt det går, hvis der bruges hele æg og en stavblender.

Det tager virkelig ikke meget mere end 2 minutter at lave en portion hjemmelavet mayonnaise, hvis man følger nedenstående opskrift og som en ekstra bonus, bliver der ingen æggehvider til overs, som man efterfølgende skal forsøge at få brugt. Desuden skal alle ingredienserne blandes sammen på én gang og man skal derfor ikke stå og fedte med olieflasken i den ene hånd og hælde olien ned i æggeblommerne i en tynd stråle, imens der piskes på livet løs med den anden hånd.

Den færdige mayonnaise kan som sagt smages til med forskellige lækre sager. Hvis man tilsætter 1-2 fed friskpressede hvidløg, så får man en skøn aioli. Lidt basilikumpesto giver en smuk, grøn basilikummayonnaise og lidt chilipulver eller chilipasta giver en fin, orange-rød chilimayo, som er et hit til fritter og grønsagsstave. Mayonnaisen kan sagtens holde sig en uges tid på køl, hvis den opbevares i en beholder med låg, men så lang tid går der nu sjældent herhjemme hos os.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Mayonnaise (hjemmelavet)

Samlet tid2 min
Antal: 250 gr
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

  • 1 æg
  • ½ tsk groft salt
  • 2 dl smagsneutral olie (fx vindruekerneolie eller solsikkeolie)
  • 2-3 tsk citronsaft

Fremgangsmåde

  • Æg, salt, olie og citronsaft hældes i et højt glas eller lignende høj beholder.
  • Sæt stavblenderen i glasset og blend i ca 30 sekunder, indtil ingredienserne er emulgeret og blevet til mayonnaise.
  • Ønskes tykkere konsistens så blend lidt ekstra eller tilsæt mere olie.
  • Smag til og opbevar på køl til servering.

Noter

 

Se også - 

 

Hjemmelavet chili mayo

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)