Herhjemme i vi ret glade for hjemmelavet mayonnaise – både til æg og rejer eller ovenpå makrel i tomat, men sandelig også som sandwichspread og som udgangspunkt for en hjemmelavet italiensk salat, en lækker aioli, basilikum-mayonnaise, chili mayonnaise eller hvad man nu ellers kan finde på.
På trods af, at en god, hjemmelavet mayonnaise blot indeholder 4 ingredienser, så er der ingen tvivl om, at det kan være lidt af et roulettespil, at lave sin egen udgave. Det har jeg i hvert fald måttet sande, efter at have stået med den ene omgang skilte mayonnaise efter den anden, indtil jeg endelig fik taget på det. Siden er det sådan set gået meget godt med den hjemmelavede mayonnaise, men alligevel pisker jeg stort set aldrig mayonnaise i hånden længere. Ikke efter at jeg har fundet ud af hvor nemt det går, hvis der bruges hele æg og en stavblender.
Det tager virkelig ikke meget mere end 2 minutter at lave en portion hjemmelavet mayonnaise, hvis man følger nedenstående opskrift og som en ekstra bonus, bliver der ingen æggehvider til overs, som man efterfølgende skal forsøge at få brugt. Desuden skal alle ingredienserne blandes sammen på én gang og man skal derfor ikke stå og fedte med olieflasken i den ene hånd og hælde olien ned i æggeblommerne i en tynd stråle, imens der piskes på livet løs med den anden hånd.
Den færdige mayonnaise kan som sagt smages til med forskellige lækre sager. Hvis man tilsætter 1-2 fed friskpressede hvidløg, så får man en skøn aioli. Lidt basilikumpesto giver en smuk, grøn basilikummayonnaise og lidt chilipulver eller chilipasta giver en fin, orange-rød chilimayo, som er et hit til fritter og grønsagsstave. Mayonnaisen kan sagtens holde sig en uges tid på køl, hvis den opbevares i en beholder med låg, men så lang tid går der nu sjældent herhjemme hos os.

Mayonnaise (hjemmelavet)
Ingredienser
- 1 æg
- ½ tsk groft salt
- 2 dl smagsneutral olie (fx vindruekerneolie eller solsikkeolie)
- 2-3 tsk citronsaft
Fremgangsmåde
- Æg, salt, olie og citronsaft hældes i et højt glas eller lignende høj beholder.
- Sæt stavblenderen i glasset og blend i ca 30 sekunder, indtil ingredienserne er emulgeret og blevet til mayonnaise.
- Ønskes tykkere konsistens så blend lidt ekstra eller tilsæt mere olie.
- Smag til og opbevar på køl til servering.
Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.
Meget god opskrift!! Helt enkelt at tilberede. Tusind tak Anne-Kathrine!!
Hendrika – Velbekomme – det glæder mig, at du kunne bruge opskriften 😀
Det lyder nemt. Må jeg spørge hvorfor du bruger hele æg i stedet for kun blommer? Og er det pasteuriseret du bruger.
På forhånd tak ☺
Mvh Helle
Helle – Det er nemlig super nemt. Jeg bruger ikke past. æg efter at salmonellafaren herhjemme er afblæst for en del år siden efterhånden, men hvis man føler for det, kan man bare bruge past æg. Jeg tror, at det hele er æg grunden til, at det er så nemt og hurtigt at lave mayonnaisen – jeg kunne forestille mig, at hviden hjælper til med at samle herlighederne, uden at jeg dog kan love det hundrede procent – jeg fulgte bare et råd jeg fik om super nem mayonnaise 😀
Jeg er egentlig heller ikke gange for salmonella. Men synes ofte at de pasteuriserede er lidt nemmere til disse ting (også cremer, is osv), pga konsistensen. Måske er jeg lidt sær hvad det angår ?
Kan godt forestille mig at æggehviden gør en forskel. Du har ikke prøvet samme metode med blommer så?
Er smagen den samme?
Tak for svar.
Mvh Helle
Helle – Nej, jeg har kun prøvet fremgangsmåden med æggehvider (på friske ikke, ikke past.) og så selvfølgelig at lave mayonnaise på den gammeldags facon med æggeblommer og olie og masser af piskning 😀
Jeg synes, at smagen er den samme – nogle af mine læsere, som har prøvet denne fremgangsmåde tidligere, har været inde på, at konsistensen bliver en anelse tyndere, især når mayonnaisen har stået, men det har jeg altså ikke oplevet. Jeg har haft en rest stående på køl i flere dage og konsistensen er nøjagtig den samme, som da jeg lavede den 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Nu er det slut med at købe færdi Mayo – denne opskrift er da bare for nem. Vupti så står man med ca 250 gr lækker Mayo 🙂
Merete – Det gør man nemlig. Og så ved man, hvad der er i 😉
Jeg pisker og pisker men det er noget tyndt sjask 😭
Anette – Æv, det lyder som om du har været uheldig, og din mayonnaise er skilt. Dog studser jeg lidt over, at du skriver, at du pisker. Bruger du ikke en stavblender, som angivet i opskriften? Det er pga den kraft, som der er i en stavblender, at det kan lykkes at lave mayonnaise på denne her måde. Hvis du pisker på traditionel vis, så skal du bruge den traditionelle opskrift med æggeblommer, hvor olie blot tilsættes i en tynd stråle under piskning. Ellers vil din mayonnaise skille og blive tynd.
Hold da op den er nem og hurtig at lave, super opskrift!
Stina – Det er nemlig en super nem opskrift – den eneste jeg bruger herhjemme nu 😀
Jeg har lige lavet din mayo med hvidløg i – muuuums? Dog brugte jeg en olie med smag i, og det gav en knap så god bismag.
Hvilken slags olie vil du anbefale?
Mia – Æv, det var da træls – jeg bruger for det meste en raps eller vindruekerneolie, når jeg laver mayonnaise 😀
Tak for svar – rapsolie er købt 🙂
Jeg tror i virkeligheden ikke, det var fordi der var smag i olien (det var solsikkeolie), men måske fordi den var ved at være for gammel ??
Mia – Ahhhh ja, det kan være – jeg synes ikke, at solsikkeolie plejer at smage af noget 😀
Min MAYO blev helt vandtynd. Hvad har jeg mon gjort forkert?
Christina – Det lyder helt ærligt som om, at den er skilt, hvilket jeg aldrig har oplevet med en mayo lavet på denne måde, men en gang skal jo være den første. Nu ved jeg jo i sagens natur ikke, hvordan du har lavet din mayo, men det kan også være fordi, du har pisket for længe med stavblenderen. Og så sagde man “i gamle dage”, at ingredienserne helst skulle have nogenlunde samme temperatur, men det var jo efter den “gamle” metode, hvor mayoen havde lidt nemmere ved at skille. Det burde ikke være en faktor i denne her opskrift, men jeg kan selvfølgelig ikke love 100 %, at det ikke kan spille ind 😀 Jeg foreslår at du prøver igen og så skal det nok lykkes 😀
Det samme skete for mig. Pjasktynd!
Christina – Æv, det lyder som om din mayonnaise er godt og grundigt skilt! Jeg har aldrig prøvet, at det er sket for mig, men jeg har læst, at man med fordel kan komme æg og salt i glasset først, da saltet gør ægget mere “stabilt”. Og derefter citronsaft og olie og så blende. Jeg må dog indrømme, at jeg altid bare kommer ingredienserne i glasset og blender løs, og det er endnu ikke mislykkedes, så måske har du bare været uheldig.
Det samme skete for mig 3 gange. Så opgav jeg, efter at havde spildt så meget olie.
Cathleen – Æv, det var da træls at høre. Jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt hat noget bud på, hvor det kan være gået galt – det er vanskeligt, når man ikke har set processen.
Jeg har brugt denne opskrift to gange, og den er simpelthen genial! Jeg har endnu ikke haft et mislykket forsøg. Det er en god grundopskrift, som jeg ofte bruger til hvidløgsmayo eller chilimayo.
Tak for den 😄
Tina – Hvor er det altså bare dejligt at høre. Jeg synes også, at det er verdens nemmeste, hjemmelavede mayonnaise 😀