Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Pramdragergryde med mørbrad og bacon…

0 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Opskrifter, Simremad, Svinekød, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Morten kommer fra Silkeborg, nærmere betegnet en lille by udenfor Silkeborg, som hedder Grauballe. Dem med Grauballemanden! Lige i nærheden af Grauballe ligger Svostrup – her løber Gudenåen igennem og her ligger Svostrup Kro. Mortens mor arbejder som tjener på Svostrup Kro og af samme grund er der selvfølgelig blevet afholdt en del familiefester på kroen, ligesom vi har spist der adskillige gange.

På Svostrup Kro laver de en helt fantastisk Pramdragergryde og det er den, jeg her har prøvet at lave min egen udgave af. Hvorvidt den er helt autentisk, i forhold til de gryderetter som blev serveret for Pramdragerne på Gudenåen før i tiden, ved jeg ikke, men den ligger i hvert fald ret tæt op ad kroens udgave og er fyldt med mørbrad, bacon og champignons og på toppen bliver den pyntet med de fineste, små, stegte cocktailpølser.

Pramdragergryden minder nok lidt om en klassisk mørbradgryde, men jeg bruger en del mindre paprika og så kan svinemørbraden selvfølgelig også udskiftes med andre former for kød, fx skinkekød i tern, kalkun- eller kyllingebryst. Saucen er en flødesauce og her bruger jeg madlavningsfløde, selvom jeg er sikker på, at piskefløde ikke vil gøre resultatet dårligere – man bruger selvfølgelig bare den slags fløde, man ønsker og da retten skal jævnes til sidst, kan der faktisk også bruges mælk.

På kroen serveres der sprøde kartoffelbåde til Pramdragergryden – jeg plejer at skære store kartofler i både og krydre dem efter humør, inden jeg steger dem sprøde og møre i ovnen. Man kan også servere små stegte kartofler eller måske en helt almindelig kartoffelmos til. Vælger man kartoffelmosen, kan jeg med garanti love, at der ikke er nogen, der går sultne i seng – pramdragergryde med kartoffelmos er en solid kombination.

Cocktailpølserne kan selvfølgelig bare tilsættes retten – kom dem i saucen et par minutter før servering, så de kan nå at blive gennemvarme – men jeg synes, det ser så fint ud, når Pramdragergryden i stedet anrettes i en fin skål eller en støbejernsgryde og pyntes med små, stegte pølser, sprød bacon og et grønt drys persille på toppen. Skærer man et dybt kryds i hver ende af pølserne, folder de sig ud som små tulipaner under stegningen – det er ikke nødvendigt, men ser noget så fint ud og løfter gryderetten til at være lidt ud over det sædvanlige. En ret, som jeg bestemt ikke ville tøve med at servere for gæster. Evt. med en form for salat eller grønt tilbehør og med hjemmelavede hasselback kartofler ved siden af.

4,34 fra 6 stemmer

Pramdragergryde

Samlet tid40 minutter
Antal: 6 personer

Ingredienser

 • 2 pk bacon i skiver
 • 2 løg (hakkede)
 • 250 gr champignons (skåret i skiver)
 • 1 svinemørbrad (afpudset og skåret i tern)
 • 1 ds tomatpuré
 • 1 spsk paprika
 • ½ liter hønse- eller grønsagsbouillon
 • dl madlavnings- eller piskefløde
 • 2 spsk hvedemel
 • 1 nip sukker
 • 1 pk gode cocktailpølser
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skær baconskiverne i mindre stykker og steg dem brune og sprøde i en stor gryde. Tag ca 1/3 af det stegte bacon fra til pynt. 
 • Tilsæt løg til baconstykkerne i gryden og sauter til løgene er klare. Tilsæt herefter champignons og sauter et par minutter. 
 • Kom mørbrad i tern i gryden og brun dem godt. Tilsæt herefter tomatpure og paprika og rør godt rundt. 
 • Hæld bouillon i gryden, læg låg på og lad det hele simre i ca. 20 minutter. Tilsæt fløden. Ryst en meljævning sammen af hvedemel og lidt vand. Tilsæt meljævningen og lad retten koge igennem et par minutter, så saucen tykner let. Smag til med sukker, salt og peber.
 • Skær et dybt kryds i enderne på hver cocktailpølse og steg dem på en varm pande. Når pølsestykkerne snittes i enderne, folder de sig ud som små tulipaner under stegningen. 
 • Anret pramdragergryden i en opvarmet skål og pynt med det stegte bacon, cocktailpølser og evt. frisk persille. 
 • Server med kartoffelbåde, ovnristede kartofler eller kartoffelmos.
Man kan selvfølgelig tilsætte ekstra grønsager til pramdragergryden udover champignons, fx peberfrugter og forårsløg i tynde ringe. Svinemørbrad kan erstattes af kyllingebryst eller svineschnitzler skåret i strimler. 
Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer