Selvom det ikke lige er sundheden og de fedtfattige løsninger, der er i højsædet i de fleste små hjem i disse dage, så kan mange af os alligevel godt blive enige om, at det klæder julebordet med en form for grønt som modspil til al den fede julemad. Gerne i form af en frisk og lækker salat med grønkål eller rødkål.

Her foretrækker vi en rødkålssalat og da kål godt kan være en sej omgang at tygge sig igennem, sørger jeg for at snitte rødskålshovedet superfint, ligesom også stokken og de lidt grovere dele i bunden bliver sorteret fra, inden salaten blandes sammen. Skal man lave en meget stor portion, så anbefaler jeg, at man bruger en food processor eller lignende køkkenmaskine, men hvis det bare er en portion magen til nedenstående, så kan det faktisk være ret hyggeligt at stå og snitte rødkål, imens julemusikken kører i baggrunden og kalenderlyset langsomt går ind i sin sidste fase.

Jeg laver rødkålssalaten, så den matcher den varme rødkål, som jeg lavede forleden dag og det betyder, at jeg bruger nogle af de samme ingredienser. Derfor er der både appelsinsaft, rød saft og eddike i denne her opskrift. Til gengæld har jeg så valgt at droppe julekrydderierne og der er i stedet kommet vindruer, appelsinstykker og rosiner i salaten, ligesom der er drysset med grofthakkede valnødder.

 

 

I det hele taget synes jeg, at både frugt og nødder passer perfekt sammen med den grove kål og har man ikke lige vindruer ved hånden, kan man i stedet bruge æbler, pærer, granatæbler eller noget helt tredje, ligesom rosinerne kan erstattes af tranebær, hakkede abrikoser, dadler eller hvad man nu bryder sig om. Det vigtigste er, at der er både syre og sødme, saft, kraft og knas i salaten, så den udgør et perfekt modspil til en rigtig julemiddag.

Rødkålssalat med druer, appelsin og valnødder.

4-5 pers.

1 lille halvt eller 1 stort kvart rødkålshoved

150-200 gr vindruer, halverede

1 appelsin, skåret i filet’er og delt i mundrette stykker

1 håndfuld rosiner, tranebær eller anden tørret frugt – kan udelades

50 gr valnødder, grofthakkede

Dressing.

2 spsk appelsinsaft

2 spsk rød saft

1-2 spsk eddike – jeg brugte hindbæreddike

salt og peber

Fjern stok og de groveste dele af rødkålen og snit den herefter i supertynde strimler. Skal man lave en stor portion, kan det være en god idé at bruge en food processor. Kom rødkålen i en stor skål og kram den godt imellem hænderne – det gør kålen lidt blødere at tygge. Tilsæt vindruer, appelsinstykker, rosiner og valnødder. Gem evt. lidt valnødder til pynt. Rør dressingen sammen, smag til med salt og peber og vend den i salaten. Lad salaten trække på køl til servering.

Note. Når appelsinfilet’erne er skåret fri af hinderne på appelsinen, kan man vride “skrællen” – så har man de 2 spsk appelsinsaft til dressingen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)