Selvom det ikke lige er sundheden og de fedtfattige løsninger, der er i højsædet i de fleste små hjem i disse dage, så kan mange af os alligevel godt blive enige om, at det klæder julebordet med en form for grønt som modspil til al den fede julemad. Gerne i form af en frisk og lækker rødkålssalat eller en salat med grønkål.

Se også – Hjemmelavet rødkål I Waldorfsalat I Broccolisalat med æbler I Spidskålssalat med avocado 

Opskrift på rødkålssalat.

Herhjemme foretrækker vi en rødkålssalat. Og da kål godt kan være en sej omgang at tygge sig igennem, sørger jeg for at snitte rødskålshovedet superfint. Jeg sørger desuden for, at stokken og de lidt grovere dele i bunden bliver sorteret fra, inden salaten blandes sammen.

Jeg er ret glad for frugt i mine salater. Min rødkålssalat er derfor spækket med frugt i form af appelsiner, vindruer og rosiner. Bliver det for meget, så kan man selvfølgelig bare udelade noget af det. Men både appelsiner, rosiner og druer passer jo perfekt til årstiden sammen med valnødderne.

Tip! Se evt. mine bedste tips til variationer af rødkålssalaten under opskriften.

Print opskrift Pin opskrift
4.75 fra 4 stemmer

Rødkålssalat med druer, appelsin og valnødder

Antal: 4 personer

Ingredienser

 • ½ lille rødkålshoved
 • 200 gr vindruer (halverede)
 • 1 appelsin (skåret i filet'er og mundrette stykker)
 • 1 håndfuld rosiner eller tranebær
 • 50 gr valnødder (hakkede)

Dressing

 • 3 spsk olivenolie
 • 2 spsk eddike (fx hvidvinseddike, æble-eddike eller lign.)
 • 1 spsk honning (eller sukker)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Fjern stok og de groveste dele af rødkålen og snit den herefter i supertynde strimler.
 • Kom rødkålen i en stor skål og kram den godt imellem hænderne. Det gør kålen lidt blødere at tygge i. 
 • Tilsæt vindruer, appelsinstykker, rosiner og valnødder. Gem evt. lidt valnødder til pynt. 
 • Rør dressingen sammen, smag den til og vend den i salaten.
 • Salaten er bedst, samme dag som den er lavet. Dog kan evt. rester gemmes 1-2 dage på køl. Salaten er ikke fryseegnet.
 • Lad salaten trække på køl til servering.

Tips til variationer.

Jeg laver rødkålssalaten, så den matcher den varme rødkål, som jeg lavede forleden dag. Det betyder, at jeg bruger nogle af de samme ingredienser. Derfor er der både appelsinsaft, rød saft og eddike i denne her opskrift. Til gengæld har jeg så valgt at droppe julekrydderierne og der er i stedet kommet vindruer, appelsinstykker og rosiner i salaten. Desuden har jeg drysset med grofthakkede valnødder.

I det hele taget synes jeg, at både frugt og nødder passer perfekt sammen med den grove kål. Og har man ikke lige vindruer ved hånden, kan man i stedet bruge æbler, pærer, granatæbler eller noget helt tredje. Rosinerne kan desuden erstattes af tranebær, hakkede abrikoser, dadler eller hvad man nu bryder sig om. Det vigtigste er, at der er både syre og sødme, saft, kraft og knas i salaten, så den udgør et perfekt modspil til en rigtig julemiddag.

Skal man lave en meget stor portion, så anbefaler jeg, at man bruger en food processor eller lignende køkkenmaskine. Men hvis det bare er en portion magen til nedenstående, så kan det faktisk være ret hyggeligt at stå og snitte rødkål, imens julemusikken kører i baggrunden og kalenderlyset langsomt går ind i sin sidste fase.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)