De her dobbeltbagte kartofler med cheddarost og bacon hører til blandt mit yndlingstilbehør i efterårs- og vintermånederne. Egentlig kunne jeg nok godt spise dem hele året rundt, men på denne her tid af året er bagekartoflerne bare allerbedst – sådan rigtig store, lækre og nemme at bage møre – så det er nu, de bagte kartofler virkelig skal nydes.

Dobbeltbagte kartofler er super nemt tilbehør og man behøver ikke engang starte ovnen, for at bage kartoflerne, for der kan sagtens sniges et par kartofler ind, selvom man er i gang med at bage andre ting. Smut bare kartoflen ind ved siden af rugbrødet, lasagnen eller hvad man nu har i ovnen, men vær lige sikker på, at kartoflerne er helt møre, inden der slukkes for ovnen. De dobbeltbagte kartofler kan for øvrigt også sagtens laves af en rest bagte kartofler, så har man af fået lavet for mange, så er der ingen grund til at smide dem ud.

Jeg har fyldt kartoffelmosen med forårsløg, creme fraiche, revet ost og æg, men mulighederne er virkelig mange – i stedet for creme fraiche kan man bruge en friskost med smag, man kan tilsætte friskhakket chili, friske krydderurter eller lignende og baconstykkerne kan vendes rundt i mosen, i stedet for at drysse dem på toppen. Der er også nogle, der sprøjter mosen ned i de tomme skaller med en stjernetyl, så mosen danner fine toppe, men jeg må indrømme, at der slipper min tålmodighed op. Jeg kan godt lide det let rustikke og “rodede” udtryk, som kartoflerne får, når de bare anrettes på et fad eller en tallerken og pyntes så det ser sådan lidt overdådigt ud.

Kartoflerne kan enten serveres som tilbehør til kødretter – perfekt til en gæstemiddag fordi de kan laves i forvejen og stå klar i køleskabet – men de kan også gøre det ud for en selvstændig ret, fx med en god, blandet salat ved siden af. Endelig kan man servere de fyldte kartofler som snack – brug evt. nogle kartofler, som er lidt mindre, så de kan spises i 1-2 bidder – en perfekt velkomstsnack eller et rigtig fint indslag i en tapasmenu.

Dobbeltbagte kartofler med cheddar.

2-3 pers.

3 store bagekartofler

1 pk bacon i skiver

3 store spsk creme fraiche

100 gr revet rød cheddar

2-3 stængler forårsløg, skåret i tynde ringe

1 æg

salt og peber

evt. friskhakket tomat og persille til pynt

Vask kartoflerne, prik dem med en gaffel og bag dem ved 150 grader i 1½ – 2 timer, til de er møre og gyldentbrune i skallen – de skal ikke pakkes ind i stanniol. Imens kartoflerne bager, lægges baconskiver på en bageplade beklædt med bagepapir og skiverne steges sprøde i ovnen i ca. 15 minutter. Læg baconstykkerne på fedtsugende papir og bræk dem i grove stykker.

Lad de bagte kartofler afkøle let, halver dem og skrab indmaden ud af skallen med en ske – det gør ikke noget, at der sidder lidt kartoffel tilbage i skallen. Mos kartoffel-indmaden sammen med creme fraiche, halvdelen af cheddarosten, forårsløg – gem evt. lidt af det grønne til pynt, æg, salt og peber til en jævn kartoffelmos. Fyld mosen tilbage i de tomme kartoffelskaller, drys med det sidste cheddarost og bag kartoflerne ved 200 grader i ca. 15 minutter, til osten er smeltet og boblende. Anret de varme kartofler på et fad, pynt med bacondrys, evt. den grønne top fra forårsløgene, friskhakket tomat i små tern og persille på toppen. Server straks.

Note. Kartoflerne kan også bages ved 200 grader i 45-60 minutter (afhængig af størrelsen), hvis det skal gå lidt hurtigere og endelig kan kartoflerne bages i mikrobølgeovnen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)