Jeg elsker gulerodsbrud – store, lette og luftige boller fyldt med revet gulerod og solsikkefrø. Haps. Normalt bruger jeg faktisk denne her opskrift, når der står gulerodsboller på programmet, men skal det være rigtige gulerodsbrud, som dem man kan købe hos bageren, så kan jeg kun anbefale nedenstående opskrift, som oprindeligt stammer fra Claus Meyer.

Fremgangsmåden er lidt tricky. Dejen skal vendes ud på køkkenbordet, hvorefter revet gulerod, æg og solsikkefrø “skæres” ind i dejen ved hjælp af en stor kniv. Resultatet bliver dog virkelig lækkert, så i lang tid fulgte jeg den metode, indtil jeg blev træt af al rengøringen, som fulgte bagefter. Derfor fandt jeg på at lade dejen blive i skålen, i stedet for at vende den ud på bordet og så bruger jeg en stor køkkensaks og klipper dejen sammen i stedet for at skære i den – det er bare så meget nemmere, jeg undgår rengøring af køkkenbordet og det færdige resultat bliver fuldstændig det samme.

Bollerne kan nydes som de er eller med ost og marmelade til en god kop te og så kan de selvfølgelig bruges som sandwichboller i madpakken – de er ret lækre, hvis de fyldes med salat og pålæg. De holder sig friske og lækre i flere dage på grund gulerødderne, så man kan sagtens bage en stor portion, men selvfølgelig kan bollerne også bare fryses, ligesom alle mulige andre former for gærdej. Gulerødderne kan for øvrigt sagtens erstattes af revet rødbede, squash eller hakket spinat og desuden kan man udskifte en del af hvedemelet med groft mel, fx grahamsmel eller fuldkornshvedemel – det gør jeg ofte og bollerne bliver lige så lette og luftige, som hvis der var brugt ren hvedemel.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Gulerodsbrud

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 20 min
Antal: 15 stk

Ingredienser

 • 5 dl vand (lillefingervarmt)
 • 1 pk gær
 • 3 tsk groft salt
 • 75 gr sukker
 • 50 gr smeltet smør
 • 1 kg hvedemel
 • 2 æg
 • 4 gulerødder (revne)
 • 150 gr solsikkefrø

Fremgangsmåde

 • Gær røres ud i vandet og salt og sukker tilsættes. Smør og mel tilsættes og der æltes til en blank og smidig dej.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
 • Lad dejen blive i skålen, men lav en fordybning i midten af dejen og slå æg ud i fordybningen. Tilsæt revet gulerod og solsikkefrø. 
 • Med en stor køkkensaks klippes dejen i stykker på kryds og tværs - brug den ene hånd til at klippe og den anden til at vende dejen rundt i skålen. Det hele skal blive en våd og klumpet masse af småbitte dejstykker smurt ind i æg, gulerod og solsikkefrø. 
 • Når dejen er klippet rigtig godt i stykker, sættes den med en ske i 12-15 boller på 2 bageplader beklædt med bagepapir og efterhæver i ca. 30 minutter.
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion - ikke varmluft) i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
 • Afkøl bollerne let på bageristen inden servering.

Noter

Hvis bollerne opbevares i en pose, kan de holde sig lækre, svampede og bløde i et par dage. De er også fryseegnede.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)