Gulerodsbrud.

76 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg elsker gulerodsbrud. Store og svampede boller med revet gulerod og solsikkefrø. Og det har jeg faktisk gjort, siden jeg smagte mit første gulerodsbrud hos bageren for snart mange år siden. Der findes selvfølgelig et væld af opskrifter på gulerodsboller. Og jeg har da også et par stykker liggende her på Madenimitliv. Men skal det være rigtige gulerodsbrud, som dem man køber hos bageren, så kan jeg kun anbefale denne her opskrift.

Se også – Gulerodsfranskbrød I Chokoladebrud I Koldhævede morgenmadsboller

Nem opskrift på gulerodsbrud.

Fremgangsmåden, når der skal laves gulerodsbrud, er lidt tricky. Dejen skal nemlig “klippes sammen” ved hjælp af en stor køkkensaks. Det lyder måske ret omstændeligt, men i virkeligheden skal man bare ælte en portion dej sammen på traditionel vis og lade den hæve. 

Når dejen er færdighævet, laver man en fordybning og hælder æg, revet gulerod og solsikkefrø i fordybningen. Og så går man i gang med at klippe i dejen med en stor saks. Efterhånden som æg, gulerod og solsikkefrø løber ud i dejen, og den bliver klippet i mindre og mindre bidder, bliver det til en sammenhængende og meget våd masse. Og det er den masse, der skal sættes i store klatter (boller) på en bageplade.

Det virker måske umiddelbart lidt omstændeligt og lidt spøjst, at klippe dejen i stykker, men det er nemt nok. Og det er netop alle de små stykker dej, der vokser sig sammen under bagningen, som giver de bedste og mest svampede gulerodsbrud. 

Tip! Se mine bedste tips til skønne variationer af gulerodsbrud under opskriften. 

4.73 fra 22 stemmer

Gulerodsbrud

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 20 min
Antal: 15 stk

Ingredienser

 • 5 dl vand (lillefingervarmt)
 • 1 pk gær
 • 3 tsk groft salt
 • 75 gr sukker
 • 50 gr smeltet smør
 • 1 kg hvedemel
 • 2 æg
 • 4 gulerødder (revne)
 • 150 gr solsikkefrø

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt, sukker, smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
 • Lad dejen blive i skålen og lav en fordybning i midten af dejen. Slå æg ud i fordybningen og tilsæt revet gulerod og solsikkefrø. 
 • Klip dejen i skålen i stykker på kryds og tværs med en stor saks. Brug den ene hånd til at klippe og den anden til at vende dejen rundt i skålen. Det hele skal blive en våd og klumpet masse af småbitte dejstykker smurt ind i æg, gulerod og solsikkefrø. 
 • Når dejen er klippet godt i stykker, sættes den med en ske i 12-15 boller på 2 bageplader beklædt med bagepapir.
 • Lad bollerne efterhæve i ca 30 minutter.
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
 • Afkøl bollerne let på bageristen inden servering.
 • Bollerne holder sig svampede og bløde i et par dage, hvis de opbevares i en pose. De kan også fryses.

Lækkert tilbehør og skønne variationer.

Bollerne kan nydes som de er eller med ost og marmelade til en god kop te. Og så kan de selvfølgelig også bruges som burgerboller eller sandwichboller i madpakken. De er ret lækre, hvis de fyldes med salat og pålæg.

Gulerodsbrudene holder sig friske og lækre i flere dage på grund gulerødderne. Så man kan sagtens bage en stor portion. Men selvfølgelig kan bollerne også bare kommes i fryseren ligesom med alle mulige andre former for gærdej. Og faktisk kan man også lave koldhævede gulerodsbrud, som er helt perfekte at servere til morgenmad i weekenderne, hvis man har lyst til det.

Gulerødderne kan for øvrigt erstattes af revet rødbede, squash eller hakket spinat. Desuden kan man udskifte en del af hvedemelet med groft mel, fx grahamsmel eller fuldkornshvedemel. Det gør jeg ofte og bollerne bliver lige så lette og luftige, som hvis der var brugt ren hvedemel.

Hvis man synes, at det bliver lidt for bøvlet at klippe dejen sammen i skålen, så kan man i stedet vende den ud på køkkenbordet og evt. bruge en god kniv i stedet. Så skal man bare skære dejen i stykker i stedet for at klippe den. Men jeg bruger altid metoden med at klippe dejen i stykker i skålen. Så sparer jeg også rengøringen af køkkenbordet efterfølgende.

76 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Marianne Rasmussen
5 år siden

Glæder mig til at følge dig. Har igennem længere tid søgt efter gode boller. Bryder mig ikke så meget om rugbrød i madpakker ( er bare for kedeligt) men det er ikke lykkedes for mig, at finde gode saftige og mættende boller endnu, men vil helt sikkert prøve Gulerodsbrud.
de bedste hilsner
marianne

Maden i mit liv.
5 år siden

Marianne – Velkommen til 🙂 Jeg håber, at gulerodsbrudene falder i din smag 😀

Mange hilsner fra

Anne.

Stine
10 måneder siden

Har efterhånden bagt disse rigtig mange gange! Der smager bare så godt, og efter et par far dage er de så gode efter en tur på brødristeren.

Dorthe Kristensen
3 år siden

De er vildt gode og nemme at lave😃
Men har dog problemer med at dejen klisteret i det rene viskestykke jeg ligger over når de hæver 2. Gang. 😱

Kristina
5 år siden

Hej Anne
Er vild med dine opskrifter, beskrivelser og skønne billeder, så tak for det? Hvorfor skal gulerødder/solsikkekerner og æg tilsættes på denne måde i stedet for “bare” at blande det i på normal vis? Jeg har ikke så mange kræfter i mine hænder og bruger derfor helst kun køkkenmaskine til gærdeje. Mvh og god søndag. Kristina

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Kristina

Kristina – Først og fremmest tusind tak for din søde besked 😀 Mht. bollerne, så synes jeg, at det gør noget for konsistensen, at dejen ligesom har været delt i mange små stykker og efterfølgende “vokser sammen igen” i ovnen, men det er bestemt ikke et must. Du kan sagtens blande alle ingredienserne i dejen på normal vis og alligevel få et super godt resultat.
Mht. køkkenmaskinen, så kan dejen jo sagtens laves i maskinen og så kan du måske få hjælp til at klippe ingredienserne ind i dejen – de skal jo først tilsættes, når dejen er færdighævet, så det er ikke noget problem at få køkkenmaskinen til at samle dejen 😀

Håber det var svar på dine spørgsmål 😀

Mange hilsner og god søndag til dig også.

Tina larsen
2 år siden

Kerner og gulerødder forbliver også mere sprøde på denne måde

Jane Qualmann
2 år siden
Svar  Kristina

De er bare så mums, ingen grund til at købe de dyre i lagkagehuset, de her er som dem , billiger og HJEMMEBAGT.

Else Breer
1 år siden
Svar  Kristina

Disse brud er blevet vores foretrukne i familien. Børnebørnene
spørger altid, om vi skal ha’ gulerodsbrud at spise, når de kommer på besøg, de er vilde med dem 🤗

Helle
11 måneder siden

5 stars
Mig og opskrifter 🤦‍♀️
Jeg lavede det som en normal bolledej, startede med at rive gulerødder i foodprocessor og tilsatte derefter resten som jeg nu synes. Æltede til sidst i hånden til jeg synes konsistensen var passende herefter klippede jeg den færdige dej og så læste jeg fremgangsmåde. Nå mon ikke de bliver gode, selvom jeg ved ikke om klipningen har effekt på denne måde

Henriette Hakmann
5 år siden

Så fik jeg bagt gulerodsbrud og endda med stor succes – 1000 tak for denne enkle opskrift som giver et virkelig lækkert resultat ?? Super god blog du har ?

Maden i mit liv.
5 år siden

Henriette – Det glæder mig, at du kunne bruge opskriften – herhjemme er vi også ret glade for de lækre gulerodsbrud. Og velkommen hertil forresten 😀

Magda
5 år siden

Fantastik opskrift. Har bagt bollerne anden gang nu og de er så lækre og luftige ?

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Magda

Magda – Det glæder mig, at du kan bruge opskriften – herhjemme er bollerne også et hit 😀

Ulla Pia Hansen
3 år siden

Hejsa tak for nogle fine opskrifter❤️

Kan man evt bytte smør ud med olie? Jeg har en vendinde der er laktose intolerant🤷‍♀️ Og vil gerne bage dem her til hende😍

Ninna
5 år siden

De er vildt gode. Opskriften er nemlig magen til den der er i min Amo bagebog :-). Jeg synes personligt det er godt at udskifte 1/4 del af melen med grahamsmel og spare på sukkeret.

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Ninna

Ninna – Ej, det var da sjovt – jeg har opskriften fra Claus Meyers bagebog, men måske han har udviklet den til Amo eller omvendt 😀 Under alle omstændigheder kan jeg kun give dig ret i, at de er super lækre 😀

Britt Jadesø
5 år siden

Først tak for bloggen – som nyudklækket hjemmegående husmor, må man jo ligesom steppe gamet up, så jeg har lænet mig flittigt op ad din blog (y)

Men jeg er lidt nervøs med det dér klipperi. Kunne du evt. tage et billede af det?

Vh. Britt

Maden i mit liv.
5 år siden

Britt – Hvor lyder det bare hyggeligt med en hjemmegående husmor – så er vi jo næsten sådan en slags kollegaer 😉 Mht. billeder, så har jeg jo netop bagt bollerne, så det med billeder af dejen bliver nok ikke lige med det første. Til gengæld kan jeg glæde med, at det slet ikke er så svært. Du begynder ganske enkelt at klippe ned i dejen med en stor saks. Først klippes dejen bare i stykker, men efterhånden som du får klippet i det hele, så begynder den at blande sig med æg, gulerødder og solsikkefrø til en klistret masse. Du skal klippe med den ene hånd og ligesom vende dejen rundt i skålen med den anden, så du får klippet grundigt i dejen og ikke kun rammer overfladen. Og når det hele er godt klippet i stykker og en masse små bidder dej er indsmurt i æg, så sætter du hele herligheden i klatter på en bageplade – så klarer ovnen resten 😀
Håber det giver mening, når jeg beskriver det sådan 😀

maja
5 år siden

Hvor er det bare sjovt at klippe i bolledejen 🙂
Det var store bagedag i går, så disse blev også bagt (sammen med pizzasnurrerne) og de gik rent hjem 🙂

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  maja

Maja – Hihi, ja det er nemlig lidt sjovt at stå der og klippe i dejen – glæder mig, at bollerne “gik rent ind” – herhjemme er de også et hit 🙂

Mia
5 år siden

Hejsa ?
Skønt at følge dig og dine opskrifter, som jeg bruger RET tit !!
Hvis bollerne skal på 2 bageplader og IKKE i varmluft, bliver de så bagt ens ?
Knus
Mia

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Mia

Mia – Nej, hvis du har tænkt dig at bage 2 plader på samme tid, så må du hellere slå varmluftsfunktionen til og så i stedet holde lidt øje med bollerne til sidst, så de ikke bliver for mørke – ellers bliver de to plader ikke bagt ens 🙂

Mette Juhl
5 år siden

Jeg vil have dem til min fødselsdag imorgen og gave med på arbejde. Men jeg vil også have dem til morgen mad men med chokolade i..lan jeg lave dejen og stille dem til efterhævning i køleskabet i nat og så bage dem af i morgen tidlig??

Maden i mit liv.
5 år siden

Mette – Uhhh jeg ved ikke rigtigt, om du kan koldhæve de her boller og så få samme gode og luftige resultat. Det er jo ikke en dej, som man typisk vil koldhæve, idet koldhævet brød ofte er kendetegnet ved store lufthuller og sprød skorpe. Hvis du forsøger dig, skal du i hvert fald være opmærksom på at skære kraftigt ned på gæren, for ellers kan du risikere, at bollerne overhæver i køleskabet og til sidst falder sammen og bliver helt flade. 1/4 pk. gær pr portion dej vil formentlig være nok, men et alternativ kunne også være at bage disse her koldhævede chokoladeboller til morgenmaden – dem kan jeg i hvert fald garantere bliver gode 🙂
https://www.madenimitliv.dk/2016/09/laekreste-koldthaevede-chokoladeboller.html

Og stort tillykke med i morgen, forresten 🙂

Elina
5 år siden

Har netop benyttet mig af opskriften i dag, og resultatet er top-lækkert! Jeg brugte tørgær og det kan også fint anbefales (gav dejen samme hævetid, og bollerne er blevet lækkert luftige). Det samme gælder for mel-blandingen; jeg brugte 800g hvedemel og 200g rugmel – så de mætter og smager godt. Desuden havde jeg ikke helt nok smør, og tilføjede derfor lidt kokosolie, som jeg smeltede i samme omgang – nul problemer i det heller.
Rigtig god teknik med ‘klipning’ af dejen, det fungerer så fint – dog anbefalelsesværdigt at bruge en ret stor skål til formålet 🙂 Tak for opskriften og godt nytår!

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Elina

Elina – Tusind tak for din hilsen og dine gode råd til opskriften på gulerodsbrud – de er hermed givet videre til bloggens andre læsere og så håber jeg, at vi alle kan få glæde af dem 😀

Rigtig godt nytår til dig 😀

Kathrine Devantier
4 år siden

Tusind tak for opskriften! Jeg plejer at være rigtig dårlig til at bage, men disse gulerodsbrud blev bare superlækre. Over al forventning. Det er ikke sidste gang, jeg bruger din opskrift.

Maden i mit liv.
4 år siden

Kathrine – Uhhh det glæder mig, at gulerodsbrudene blev en succes – her i huset er de også altid et hit. Kan være, at jeg snart skal have bagt en omgang af dem igen 🙂

Kris
4 år siden

Måske et underligt spørgsmål. Men kunne man lave disse gulerodsboller som chokoladeboller? Droppe kerner og gulerødder, men stadig klippe dejen når der er tilsat æg og chokolade?

Maden i mit liv.
4 år siden
Svar  Kris

Kris – Det er jeg helt sikker på, at du sagtens kan gøre 😀

Lone reinhold
4 år siden

Det så meget mærkeligt ud, den del med æg, gulerød og kerner😁 men der er de lækkerste boller jeg længe har bagt.

René Nielsen
3 år siden

De lækkereste boller, jeg længe har fået, men tror jeg prøver om jeg kan få dejen til at række til 20 stk næste gang 😂
Kan man måske lave dem i en anden variant også feks med spinat eller majs måske ❓

Charlotte
3 år siden

Lækre gulerodsbrud 🤗. Jeg er vild med rosiner i “lyst” bagværk, så jeg tilsatte er par håndfulde rosiner og byttede solsikkekernernerne ud med grofthakkede græskarkerner 😋. Succes

Dania
3 år siden

Verdens bedste boller vi spiser dem hver dag, så tusind tak for denne fantastiske opskrift

Dania
3 år siden

Det har du, vi kan slet ikke undvære dem

Randi
3 år siden

Jeg fik 24 store brud (12 på hver plade).
Var nødt til at ændre grader/bagetid til 210° i ca 25 min.
Ovnen VAR forvarmet. Har bagt hele formiddagen forinden.😌
Synes det er et godt tips at skrive vægt på gulerødder, det gør jeg altid
(jeg havde her 350 g revet vægt).
Jeg sætter altid kerner i blød før brug, , her rørte jeg kerner og æg sammen, så det stod og blødte op mens dejen hævede.
Og jeg synes det var lettere at tumle den store klump dej på køkkenbordet, og skar/hakkede ud med Blomsterberg spartel. Ville gerne vise mine med et foto, men synes ikke lige det er muligt at hæfte ved her. LÆÆÆÆKRE brød. Go weekend !

Sidsel Lumholdt
3 år siden

Hvis du nu en dag bliver super motiveret til at filme dig selv og din bagning, så vil jeg være en af dem, der vil sætte pris på at få en video, hvor man kan se hvordan, at dejen “klippes” sammen. Tak for rigtig fin blog 🙂

Namali
3 år siden

Hej 🙂
Gør det noget at man bruger varmluft 180 grader, så man kan ha to bageplade på samme til? Gør det noget for billerne af det er alm. Ovn ?

Dorthe
3 år siden

Hej. Har nu prøvet gulerodsbrudene, sjov måde at klippe i dejen, men det virkede, de er blevet rigtig gode😊

Christina
2 år siden

Nu har jeg 3 gange prøvet at lave de her gulerodsbrud, men de hænger ALTID fast i papiret! Hvad pokker gør jeg galt, den her gang glemte jeg solsikkekerner og det var heeeelt galt, det gør jeg ikke igen..
Bager dem i ovn på 200 med over-under varme – ikke varmluft..

Lennart Lagnehag
2 år siden

du får 5 stjärnor af mig jeg har dog sänket mel inneholdet till ca 900 gr. men jeg tror det kommer an på melet.
tack for fin opskrift.

Anna
2 år siden

5 stars
Hej Anne- Kathrine,
Tusind tak for den lækre opskrift, som er et must i fryseren her hos os.👏👏👍
Vil bare lige høre, om gulerødderne eventuelt kan indeholde for meget væde, da gulerodsbrudene nogle gange bliver lidt flade, når de er kommet på bagepladerne ? Eller kan der være en anden årsag ?
På forhånd tak 🙂

Anna
2 år siden

Tak for svaret 🙂

Lena
2 år siden

F… – det var gode. Tak for den opskrift. Har aldrig prøvet at klippe i noget dej, men giver en flot struktur på bollerne.
Opskriften er gemt og skal genbruges mange gange i fremtiden.
Citat fra søn på snart 15: “De boller mor, det var bare de bedste.”

Julie D. Sørensen
1 år siden

5 stars
De er i den grad godkendt 😋

Emilie S
1 år siden

Har først prøvet dem nu, men du skal have kæmpe ros, de smager virkelig fantastiske – du er virkeligt dygtig:)

Lise
1 år siden

5 stars
Det er super lækre boller. Jeg har skruet lidt ned for sukkeret uden at det har ødelagt den gode smag.
Jeg undres lidt over, at det skal solsikkefrø i og ikke solsikkekerner 😊 første gang jeg skulle bage en squash kage for mange år siden, stod der også solsikkefrø i opskriften og de er meget svære at spise, da der er skal på.

Lisbeth Schmidt
4 måneder siden

Nu har jeg bagt dem et par gange og de er virkelig gode.
Men… jeg bruger meeeget mindre mel. Det undrer jeg mig over. Det er ganske alm øko hvedemel. Har du et bud på hvorfor?

Susanne I. Frederiksen
3 måneder siden

Kan man bruge olie i stedet for smør til gulerodbrud.🤗

Vinnie
3 måneder siden

Ville høre om du hade en opskrift på kløn boller dem de har i Lagkagehuset 😃😃😃

Ruth
17 dage siden

5 stars
Jeg bager disse gulerodsbrud efter Stinnas opskrift ( det er den samme), men i stedet for at bruge en saks, bruger jeg en høj metal-dejskraber og hakker med den. Det synes jeg er nemmere. Fantastiske boller 😋

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)