På denne her tid af året er kartoflerne – efter min mening – ikke særligt spændende at spise som tilbehør i form af kogte kartofler. Til gengæld egner de sig fortrinligt til både kartoffelmos og ovnbagning, får vi engang imellem flødebagte kartofler som tilbehør til aftensmaden. Jeg kan især anbefale denne her opskrift på flødebagte kartofler med timian og cheddarost, som er skønne og møre kartoffelskiver i en cremet sauce med et strejf af timian og ost.

Engang imellem bliver de traditionelle flødekartofler dog udskiftet med denne her “italienske” variant, som i stedet smager af tomat og basilikum. Jeg ved egentlig ikke, hvorfor de kaldes for italienske flødekartofler, men måske har det noget at gøre med kombinationen af tomater og hvidløg, løg, basilikum, der som bekendt er nogle af de ingrediensker, som går igen i en klassisk lasagne eller spaghetti bolognaise.

Opskriften indeholder væde i form af hakkede tomater, fløde og mælk. Jeg bruger piskefløde, som jeg blander med mælk, for at det ikke skal blive for voldsomt, men man kan også bare bruge ½ L madlavningsfløde og droppe mælken, eller man kan gå all in og bruge ren piskefløde. Ønskes ekstra sauce, kan man tilsætte mere væde i form af lidt vand eller mælk – så skal bagetiden måske lige forlænges med 15 minutter eller deromkring, så saucen ikke bliver alt for tynd, men begynder kartoflerne at blive for mørke på toppen, kan man jo dække fadet til med et stykke stanniol.

De italienske flødekartofler minder måske en smule om denne her kartoffellasagne og jeg skifter lidt imellem at servere kartoflerne som selvstændig hovedret med lidt grønt tilbehør til og som tilbehør til en eller anden form for kød – også med grønt tilbehør til, og så plejer alle at blive mætte og tilfredse. Har man lyst, kan man jo tilsætte lidt ekstra bacon, men jeg synes at 1 pk. bacon i tern er nok og dermed kan kartoflerne jo også fungere som en – næsten – kødfri ret, hvis man eksempelvis har indført en ugentlig, kødfri dag.

Italienske flødekartofler

Bagetid1 t
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 1 pk bacon i tern
  • 2 fed hvidløg (hakkede)
  • 1 løg (hakket)
  • 1 rød peberfrugt (skåret i tern)
  • 2 tsk tørret oregano eller basilikum
  • 2 tsk paprika
  • 1 ds hakkede tomater
  • dl madlavnings- eller piskefløde
  • dl mælk
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Skær kartoflerne i tynde skiver og giv dem evt. et hurtigt opkog i 2-3 min i en gryde med letsaltet vand. Hæld vandet fra kartoflerne og fordel dem i et ildfast fad.
  • Svits bacontern gyldne og sprøde på en pande. Tilsæt hvidløg, løg og peberfrugt og sauter et par minutter, inden basilikum og paprika tilsættes. Hæld bacon-løg blandingen i en skål sammen med hakkede tomater, fløde og mælk. Smag til med salt og peber – husk at bacon også bidrager med lidt salt. 
  • Fordel blandingen ovenpå kartoflerne i fadet og sæt fadet i ovnen ved 190 °C (varmluft) i ca. 1 time til kartoflerne er møre og saucen er tyknet let. Server som selvstændig ret med grønt tilbehør eller som tilbehør til kødretter.

Noter

Man kan tilsætte lidt mere væde i form af mælk, vand eller fløde, hvis der ønskes lidt ekstra sauce. Retten er ikke frysegnet, da kartoflerne kan få en lidt "sær" konsistens. Dog kan en rest sagtens gemmes på køl i et par dage. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)