På sådan nogle kolde og halvmørke vinterdage, er det rart at kunne varme sig på en portion rygende varm suppe og jeg er stor fan af den slags supper, som kan laves uden, at man først skal ud og handle – for ingredienserne har man stort set altid liggende derhjemme i forvejen – men derudover må suppen altså også gerne være rimelig nem og hurtig at tilberede. Hver ting til sin tid og de lækre, langtidssimrede supper, som skal koge i hele og halve dage, dem gemmer vi til weekenden eller til dage med masser af tid.

Blendede grønsagssupper hører til i den kategori, som jeg vil betegne som lækre og hurtige og med så tilpas få ingredienser, at man har det hele liggende i forvejen og det var lige præcis sådan en suppe, jeg lavede forleden dag. Villy og mig har gået nogle gode, lange ture på det sidste – sådan en lang gåtur hjælper lige med at klare hjernen, når man læser til eksamen, men selvom temperaturen ikke længere befinder sig under frysepunktet, så kan man godt blive temmelig kold efter sådan en tur.

For lige at få varmen igen, lavede jeg denne her hurtige kartoffelsuppe, som blev piftet med et par gulerødder og en pakke friskost i stedet for fløde – slet ikke nogen dårlig suppe og så var portionen oven i købet så stor, at der også blev til aftensmad til Morten og mig. Til aftensmaden stegte jeg så bare lidt bacon i tern, som kunne drysses på suppen, og så bagte jeg et lækkert madbrød med fyld, men ellers fik vi kun kartoffel-gulerodssuppe og hold da op, hvor blev vi bare mætte. En perfekt suppe til fattige studerende eller os der godt lige vil spare lidt i januar, ovenpå julemåneden, og så kan suppen jo også gøre det ud for ugens kødfri middag – eller næsten kødfri – det kommer jo an på, om man serverer bacontern til, eller man erstatter dem med ristede græskarkerner, rodfrugtchips eller noget helt tredje.

Jeg havde en pakke friskost naturel liggende i køleskabet. Den kom jeg i suppen, inden jeg blendede hele herligheden med en stavblender og resultatet blev en både lækker og cremet suppe. Man bestemmer jo selv fedtprocenten på friskosten og dermed hvorvidt den færdige suppe skal være af den mere fedtfattige slags. I stedet for naturel ost kan jeg for øvrigt anbefale, at man prøver en friskost med smag – jeg har fx haft stor succes med at bruge pikantost i supper – dog skal man lige være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at der skal bruges helt så meget timian og chili, som jeg har brugt i denne her opskrift. Start med lidt mindre og så kan man jo altid smage suppen til inden servering.

Kartoffel-gulerodssuppe.

4 pers.

1 spsk olie

1 løg, skåret i grove stykke

3-4 gulerødder (ca 300 gr) skrællede og skåret i skiver

2 tsk tørret timian

1 tsk mild chilipulver – kan udelades

1-1,2 L grønsagsbouillon – evt. vand + bouillonterning

6-8 kartofler (ca. 600 gr) skrællede og skåret i mindre tern

1 pk friskost naturel eller med smag

salt og peber

Varm olien op i en stor gryde og svits løgene heri i ca 1 minut. Tilsæt gulerødder og sauter i et par minutter inden krydderierne tilsættes. Hæld bouillon i gryden og tilsæt kartofler – læg låg på gryden, bring den i kog og lad suppen koge i ca 20 minutter. Tilsæt friskost og blend suppen glat med en stavblender. Er suppen for tyk, så kan den spædes med lidt ekstra vand eller bouillon. Smag til med salt og peber og server suppen rygende varm, evt med topping af bacontern, rodfrugtchips eller ristede nødder/kerner, fx græskarkerner.

Note. Ønsker man lidt “bid” til suppen, så kan man fiske nogle af gulerods- og kartoffelstykkerne op med en grydeske, inden suppen blendes. Når suppen er blendet glat, tilsættes gulerod og kartofler igen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)