Det er mest i weekenderne, hvor der er god tid, at vi spiser de lidt større morgenmåltider herhjemme. Til daglig spiser Morten gerne en portion yoghurt med müsli, men især om vinteren kan jeg godt lide, at få noget lidt mere solidt og gerne noget varmt til morgenmad. Det kan fx være en form for æg – en omelet eller et spejlæg eller en portion grød, men det kan også sagtens være en morgenmadscrumble med æble og kanel, morgenmadsvafler eller morgenmadspandekager, som slet ikke behøver at være specielt usunde eller dessertagtige.

Tidligere har jeg blandt andet lavet de er super simple bananpandekager, men disse her pandekager med havregryn og revet gulerod er en ny favorit. De er supernemme at lave og indeholder ingen former for tilsat sukker, hvilket er et krav til min hverdagsmorgenmad, og så kan de oven i købet laves glutenfri, hvis man udskifter hvedemelet med mandelmel eller andre glutenfrie alternativer.

Pandekagerne ligger en temmelig solid bund, så jeg ikke bliver sulten igen før til frokost, og så er der bare noget hyggeligt og lidt forbudt over at sidde og fylde sig med pandekager fra den tidlige morgenstund. Jeg spiser pandekagerne med skyr eller en form for yoghurt – alt efter hvad vi nu har i køleskabet, og så skærer jeg lidt frugt ud og fordeler på toppen. Det smager virkelig godt med forskellige slags bær, men de er jo ikke ligefrem i sæson her i januar, så lige for tiden får jeg i stedet pære i tern og appelsinfilet’er ovenpå pandekagerne og så supplerer med måske med lidt vindruer, granatæblekerner, bananstykker, kakaonips, hakkede nødder eller lignende.

Nedenstående opskrift giver 4 fine, små pandekager – lidt på størrelse med amerikanske morgenmadspandekager og det er lige, hvad jeg kan spise. Man kan også fordele de 4 pandekager mellem 2 personer, men så vil jeg nok anbefale, at man også serverer et blødkogt æg eller lignende. Og hvis man nu ikke lige er typen, der bryder sig om at stå op tidligere end højst nødvendigt om morgenen, så kan pandekagerne laves dagen før, så de blot skal lunes i ovn eller mikrobølgeovn inden servering, men man kan også bare røre dejen sammen om aftenen og stille den i køleskabet, så er den klar til at bage om morgenen.

Så lang tid tager det jo heldigvis ikke at bage 4 små pandekager og den duft og hyggestemning, som breder sig i køkkenet, imens pandekagerne tilberedes, er det hele værd. Tænd et par stearinlys, lav en god kande kaffe eller te, dæk et fint morgenbord og lad så en ordentlig omgang morgenmadshygge med hele familien fordrive januar-mørket og kulden på en helt almindelig hverdag – jeg lover, at resten af dagen er reddet, uanset hvad der sker, efter sådan en start

Morgenmadspandekager med gulerod og havregryn.

4 stk.

2 æg

2 spsk skyr eller lignende syrnet mælkeprodukt –  jeg bruger også gerne vanille yoghurt

2 spsk havregryn

2 spsk hvedemel, fuldkornsmel eller mandelmel

1 lille gulerod, revet

½ tsk vanillepulver

1 nip salt

lidt smør til stegning

Bland ingredienserne sammen i en skål undtagen smør. Smelt smør på en pande og steg 4 små, tykke pandekager med en diameter på 10-12 cm. Server de nybagte pandekager med skyr eller yoghurt, frisk frugt og måske lidt grofthakkede nødder eller mandler. Der kan også drysses med lakridspulver, kakaonips eller grofthakket chokolade.

Note. Dejen kan tilsættes yderligere smagsgivere, fx stødt kanel, lidt kakaopulver, revet citron- eller appelsinskal eller kardemomme.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)