Vi skal i madklub i aften og det er min tur til at stå for desserten. Jeg har egentlig følt mig lidt idé-forladt, indtil jeg pludselig kom i tanker om, at vi skulle have pandekager med syltetøj og is til dessert. Jeg besluttede mig for, at det skulle være pandekager med øl og dem har jeg bagt her til formiddag. Så er de lige klar til at lune inden servering. Desuden er det så dejligt nemt, at man bare kan tage pandekagerne og en liter god is og et glas marmelade under armen, når vi skal af sted. Måske skal vi også have lidt chokolade- eller karamelsauce til pandekagerne – det må vi se på til den tid.
Jeg laver sjældent pandekager efter en opskrift, men har nogenlunde en idé om, hver meget mel og hvor mange æg jeg kommer i dejen og så er det bare at supplere op med mælk, indtil pandekagedejen har en passende konsistens. Jeg tilsætter også lidt salt, sukker og vanilje, ligesom jeg rører en smule smeltet smør eller olie i dejen til sidst, men det er også det hele. Jeg har prøvet at angive en opskrift her nedenunder og den portion giver omkring 15 pandekager med en diameter på ca. 18-20 cm. Pandekagerne er hverken meget tynde eller meget tykke, men vil man gerne have helt tynde pandekager, så kan man med fordel tilsætte lidt mere mælk, så dejen bliver mere flydende.
Det er for øvrigt første gang, jeg har prøvet at lave pandekager med øl. Jeg har tit hørt, at det giver nogle lækre og lidt mere sprøde pandekager, men af en eller anden grund, har jeg ikke tidligere fået det afprøvet. Der skal selvfølgelig ikke tilsættes så meget øl, at børn ikke kan være med, men bare lige en deciliter, som fordamper igen under bagningen og tilføjer lidt smag og sprødhed. Jeg synes i hvert fald, at resultatet blev super lækkert og det er bestemt ikke sidste gang, at der ryger en sjat øl i pandekagedejen.
Pandekager med øl
Ingredienser
- 250 gr hvedemel
- ½ tsk groft salt
- 2 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 3 dl mælk
- 3 æg
- 1 dl øl
- 2 spsk olie (eller 25 gr smeltet smør)
Fremgangsmåde
- Bland hvedemel, salt, sukker og vaniljesukker i en skål.
- Tilsæt mælk og pisk til en klumpfri dej.
- Tilsæt herefter æg og øl og pisk dejen godt igennem.
- Lige inden stegning røres olie eller smeltet smør i dejen.
- Varm en stegepande op ved jævn varme (jeg bruger en pande på ca. 18 cm i diameter).
- Bag pandekagerne i ca 1 minut på hver side, til de er gyldne. Bruges der en slip-let pande med teflonbelægning, kan man nøjes med det fedtstof, der er tilsat dejen. Og ellers steges pandekagerne gyldne i lidt ekstra fedtstof.
- Server de lune pandekager med sukker og syltetøj og måske et par kugler god is.
Må jeg foreslå sukker og citronsaft på pandekagen. Den syrligsøde blanding er perfekt til en, til tider, oversød dessert.
Lars – Sukker er jeg ikke såååå vild med på pandekager, for det knaser lidt i tænderne, men mon ikke man kan bruge lidt flormelis i stedet? Ideen med sukker og citron er i hvert fald god, for du har helt ret i, at det hurtigt kan blive lidt for sødt. Vi snakkede faktisk også om i går, at man måske kunne tilsætte lidt citronskal eller saft til selve dejen. Personligt kan jeg godt lide pandekager med en syrlig hindbærmarmelade 😀
Vi hælder altid hvidtøl i pandekagedejen og bruger kun sødmælk, det giver bløde pandekager, som vi bedst kan lide det herhjemme. Har prøvet med minimælk, men det er ikke et hit.
Når min datter har fødselsdag, er det tradition, at hun har pandekager med i skole. Klassekammeraterne ser frem til dem, og der skal være 3 til hver, dvs at der bages ca 75 pandekager aftenen før fødselsdagen, for de må heller ikke have været frosset forinden.
Jo jo, vi har vores faste traditioner hos os 🙂
Bettina – Hold da op en omgang! En virkelig hyggelig tradition, men jeg må sige, at jeg plejer at være glad, når bunden af skålen nærmer sig, og jeg bager kun de der 15-18 stk 😀
Kan til gengæld sagtens forstå, at klassekammeraterne ser frem til pandekager – jeg synes, det er et dejligt anderledes bud i stedet for de evindelige flødeboller, vi altid fik, da jeg gik i skole 😀