Selvom vi desværre endnu ikke sådan for alvor har fået sne, så bider frosten i kinderne, græsplænen er hvid og fyldt med glitrende iskrystaller og søen er frosset til. Det er med andre ord vinter og suppevejr.

Vi spiser mange forskellige slags supper i løbet af efteråret og vinteren – både grønsagssupper og supper med kød – og vi har mange favoritter. En af dem, som vi begge er meget begejstrede for lige for tiden, er denne her skønne og let spicy thaisuppe med kylling, nudler og masser af grønsager. Heldigvis er den meget nem at lave, så når først gulerødder, peberfrugt og sugar snaps er snittet, går resten af madlavningen som en leg og imens breder der sig de skønneste dufte af ingefær og karry, kokos og lime i hele køkkenet.

Suppen er ikke stærk – eller det er i hvert fald op til den enkelte, for styrken afhænger helt at den mængde karrypasta, som tilsættes. Derfor kan børn og sarte sjæle også være med og hører man til dem, som ikke mener, at man bliver ordentligt mæt af suppe, så kan jeg berolige med, at kombinationen af de mange grønsager, kylling og nudler virker ganske mættende – i hvert fald serverer jeg aldrig brød til denne her suppe og vi bliver alligevel stopmætte.

Suppen indeholder lidt forskellige ingredienser, som kan være lidt mere specielle – rød karrypasta kan fås i de fleste supermarkeder i små glas. Smagen minder ikke om den gule karry, som vi kender det fra boller i karry, men pastaen har en lang holdbarhed og kan fint bruges til mange andre ting, fx kylling i rød karrysauce. Kokosmælk fås også i alle supermarkeder og den giver en lækker, cremet konsistens til suppen, men ikke nogen udpræget smag af kokos, så man behøver altså ikke frygte, at suppen kommer til at smage af piña colada. Når dåsen åbnes, ligger først et tykt lag på toppen og i bunden er konsistensen mere vandet – man vender bare det hele i suppen. Fish sauce kan ligeledes købes på flasker i de fleste supermarkeder og den bidrager med salt, ligesom soya. Saucen har en rimelig lang holdbarhed – også ligesom soya – men kan udelades og erstattes af lidt salt, hvis ikke man har lyst til at købe en hel flaske.

Noget af det bedste ved en thaisuppe er, at den er så smuk at se på – de mange farver gør virkelig noget for appetitten, så jeg holder gerne en smule af grønsagerne tilbage, som jeg blancherer og bruger til at pynte på toppen af suppen. Desuden drysser jeg med ristede og saltede cashewnødder og så plejer jeg at skære resten af limefrugten i både og lægge en båd i hver skål, når jeg har presset 2 spsk limesaft ned i suppen – så kan man selv presse ekstra limesaft på. Man kan desuden pynte suppen med friskhakkede koriander eller persille, hvis man ikke bryder sig om koriander, eller man kan hakke den øverste, grønne del af forårsløgene og drysse den på suppen.

Spicy thaisuppe med kylling og nudler.

3-4 pers.

1 spsk olie

2 tsk frisk ingefær, fintrevet

1 løg, finthakket

2 stk kyllingebryst, skåret i mundrette stykker

2 spsk fish sauce – kan udelades

1-2 tsk rød karrypasta – afhængig af styrke og smag og behag

8 dl kyllinge- eller grønsagsbouillon – evt. vand + bouillonterning

1 ds kokosmælk

½ pk tørrede nudler (ca 125 gr)

2 gulerødder, skrællede og skåret i tynde stave

1 peberfrugt, skåret i strimler

1 bk sugarsnaps (ca 150 gr) – skåret i strimler

3 stængler forårsløg, skåret i tynde ringe

1-2 spsk limesaft

1 nip sukker

salt

evt. saltede caschewnødder til servering

Varm olien op i en gryde og svits revet ingefær og hakket løg heri. Tilsæt kylling og brun kødet godt, inden fish sauce og rød karry tilsættes. Der kan tilsættes mere karrypasta til sidst, hvis suppen ønskes stærkere. Hæld bouillon og kokosmælk i gryden og bring blandingen i kog. Kom nudler og gulerødder i gryden og lad blandingen koge i et par minutter. Rør godt rundt, så nudlerne adskilles og tilsæt herefter peberfrugt, sugarsnaps og forårsløg og kog i yderligere et par minutter – grønsagerne skal gerne have lidt bid ved servering. Smag til med limesaft, sukker og salt og server den rygende varme suppe med ristede, saltede cashewnødder på toppen og evt. en limebåd, så man selv kan presse lidt mere saft udover suppen.

Note. Hold evt lidt af de snittede grønsager tilbage og blancher dem ved at komme dem i en si og overhælde med kogende vand. Pynt med de blancherede grønsager og cashewnødderne på toppen af suppen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)