Stegte sild er vist ikke helt så almindelig en middagsret, som det var tidligere. Da jeg var lille, fik vi med jævne mellemrum stegte sild med kartofler og løgsauce til aftensmad og jeg elskede det, for udover at det smagte godt, så betød stegte sild også, at der blev lavet stegte sild i eddike af resterne og stegte sild i eddike hører til blandt mine favoritter på frokostbordet. I dag forbindes det at spise sild vist primært med de marinerede, som serveres med løgringe og karrysalat, men bryder man sig ellers om fisk, så bør man unde sig selv en portion stegte sild engang imellem. Ikke mindst fordi, at det er både lækker og billig mad. Jeg købte 12 hele sild – 24 filet’er – for 30 kr, hvilket absolut ikke kan siges at være galt.

Jeg ved, at der er mange, som steger sild med skindet på, men jeg holder nu på, at det skal fjernes og det er faktisk ikke engang svært at flå skindet af en sild. Man kan bruge et par engangs latexhandsker, hvis man ikke bryder sig om, at fingrene kommer til at lugte alt for meget af fisk, men så er det også bare at lukke fisken op og hive først den ene filet og derefter den anden filet af skindet. Det er nemmest, hvis man starter i den ene ende og ligesom får lavet et mellemrum mellem skind og filet, men derefter er det også bare at hive, så følger resten af skindet med og man står tilbage med den rene filet. Og skulle der sidde lidt sølvfarve tilbage på filet’en, så lader man det bare sidde.

Jeg pudrer mine sild med hvedemel, inden de ryger på panden og bliver stegt gyldne i en blanding af smør og olie. Man kan også bruge rugmel, som giver en lidt grovere struktur og man kan helt lade være med at bruge noget, men så bliver det lidt sværere at opnå den fine, lysebrune stegeoverflade. Skal man stege en stor portion sild, kan jeg i øvrigt anbefale, at man stiller et ildfad i ovnen på ca. 100 grader, så man kan holde sildene varme, efterhånden som de bliver færdige.

Jeg vil ikke sige, at der findes decideret oplagt grønt tilbehør til en omgang stegte sild, men præcis ligesom til fiskefilet’er med persillesauce og kartofler, så kan jeg anbefale en god, gammeldags gang råkostsalat med revet gulerod, æble og rosiner og dressing af citron- eller appelsinsaft og honning eller sukker. Det er i øvrigt oplagt at udskifte persillesaucen og de kogte kartofler med stuvede kartofler – præcis ligesom til stegte ål.

Stegte sild.

2-3 rensede sild pr. person, friske eller optøede

hvedemel – regn med ca 3 spsk pr. 6-8 hele sild.

salt

olie og smør til stegning

Start med at flå skindet af sildene. Det gøres nemmest ved at starte fra den ene ende af og så trække først den ene filet og derefter den anden filet af skindet. Der må godt sidde lidt sølvfarve tilbage på filet’erne. Skindet kasseres og filet’erne kommes i en frysepose af passende størrelse. Hæld hvedemel og salt i posen, blæs posen op som en ballon og ryst den godt, så mel og salt fordeles som et tyndt lag pudder på filet’erne. Varm en blanding af smør og olie op på en pande og steg sildene let sprøde og lysebrune på begge sider. Server med persilledrys, persillesauce og kogte kartofler.

Persillesauce.

2 spsk smør

2-3 spsk hvedemel

5 dl mælk

salt

4-5 spsk friskhakket persille

Smelt smørret i en gryde og rør mel ud i smørret. Tilsæt herefter mælk og pisk godt. Mælken bringes i kog under jævnlig omrøring. Lad saucen koge igennem et par minutter til den tykner og melsmagen forsvinder. Smag til med salt og frisk persille og server saucen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)