Stegte sild er vist ikke helt så almindelig en middagsret, som det var tidligere. Da jeg var lille, fik vi med jævne mellemrum stegte sild med kartofler og løgsauce til aftensmad og jeg elskede det, for udover at det smagte godt, så betød stegte sild også, at der blev lavet stegte sild i eddike af resterne og stegte sild i eddike hører til blandt mine favoritter på frokostbordet. I dag forbindes det at spise sild vist primært med de marinerede, som serveres med løgringe og karrysalat, men bryder man sig ellers om fisk, så bør man unde sig selv en portion stegte sild engang imellem. Ikke mindst fordi, at det er både lækker og billig mad. Jeg købte 12 hele sild – 24 filet’er – for 30 kr, hvilket absolut ikke kan siges at være galt.

Jeg ved, at der er mange, som steger sild med skindet på, men jeg holder nu på, at det skal fjernes og det er faktisk ikke engang svært at flå skindet af en sild. Man kan bruge et par engangs latexhandsker, hvis man ikke bryder sig om, at fingrene kommer til at lugte alt for meget af fisk, men så er det også bare at lukke fisken op og hive først den ene filet og derefter den anden filet af skindet. Det er nemmest, hvis man starter i den ene ende og ligesom får lavet et mellemrum mellem skind og filet, men derefter er det også bare at hive, så følger resten af skindet med og man står tilbage med den rene filet. Og skulle der sidde lidt sølvfarve tilbage på filet’en, så lader man det bare sidde.

Jeg pudrer mine sild med rugmel, inden de ryger på panden og bliver stegt gyldne i en blanding af smør og olie. Man kan også bruge hvedemel eller man kan helt lade være med at bruge noget, men så bliver det lidt sværere at opnå den fine, lysebrune stegeoverflade. Skal man stege en stor portion sild, kan jeg i øvrigt anbefale, at man stiller et ildfast fad i ovnen på ca. 100 °C, så man kan holde sildene varme, efterhånden som de bliver færdige.

Jeg vil ikke sige, at der findes decideret oplagt grønt tilbehør til en omgang stegte sild, men præcis ligesom til fiskefileter med persillesauce og kartofler, så kan jeg anbefale en god, gammeldags gang råkostsalat med revet gulerod, æble og rosiner og dressing af citron- eller appelsinsaft og honning eller sukker. Det er i øvrigt oplagt at udskifte persillesaucen og de kogte kartofler med stuvede kartofler – præcis ligesom til stegte ål.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Stegte sild med persillesauce

Samlet tid40 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 8 sild (hele og rensede)
 • 4 spsk rugmel
 • salt
 • olie/smør til stegning

Persillesauce

 • 2 spsk smør
 • 3 spsk hvedemel
 • ½ liter mælk
 • friskhakket persille
 • salt

Fremgangsmåde

 • Træk skindet af sildene og kassér det. Der må godt sidde lidt sølvfarve tilbage på filet’erne.
 • Kom fileterne i en frysepose af passende størrelse. Hæld rugmel og salt i posen og ryst den godt, så mel og salt fordeles som et tyndt lag pudder på fileterne. 
 • Varm en blanding af smør og olie op på en pande og steg sildene sprøde og lysebrune på begge sider. 

Persillesauce

 • Smelt smørret i en gryde og rør mel ud i smørret. Tilsæt herefter mælk og pisk godt, så evt. klumper piskes ud. 
 • Bring saucen i kog under jævnlig omrøring og lad den koge igennem et par minutter til den tykner og melsmagen forsvinder. Smag til med salt og frisk persille og salt og server persillesaucen til de stegte sild og kogte kartofler. 

Noter

Bliver der sild til overs, er det oplagt at lægge dem i et fald og koge en hurtig eddikelage på eddike, sukker, salt og peber og hælde over. Lad sildene trække i et par timer, så har man de lækreste stegte sild i eddike. Server på rugbrød med løgringe.  

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)