Svensk pølseret har absolut ikke været noget, som har stået på menuen herhjemme med jævne mellemrum. Faktisk kan jeg overhovedet ikke huske, nogensinde at have lavet en svensk pølseret, men jeg mindes at have fået det serveret i hjemkundskab tilbage i folkeskolen, så på et eller andet tidspunkt må jeg jo alligevel have prøvet kræfter med den populære gryderet med kartofler og pølsestykker i en cremet tomatsauce.

Desværre mindes jeg også, at jeg bestemt ikke brød mig om svensk pølseret, dengang i hjemkundskab, men ud fra devisen at en ret kun er så god, som de råvarer der bruges, kastede jeg mig over projektet forleden aften og jeg må indrømme, at jeg ret hurtigt blev omvendt fra skeptiker til fan – det smagte faktisk væsentligt bedre end jeg havde forestillet mig.

Jeg tilsatte lidt gulerødder i skiver for lige at få lidt andet at tygge på end kartofler og pølsestykker og det var en succes. Har man lyst, kan man også udskifte en smule af kartoflerne med andre former for rodfrugter i tern, fx pastinak eller persillerod. De skal bare koges sammen med kartofler og gulerødder og efterfølgende blandes med sauce og pølsestykker, men ønsker man en helt klassisk variant, så skal man vist kun bruge løg, kartofler og pølser.

Min sauce blev smagt til med paprika, sød chilipulver og lidt timian, hvilket vist er en lettere fortolkning af den originale opskrift, hvor der mig bekendt kun bruges paprika, men krydderierne bidrog bestemt med en lækker smag til den cremede tomatsauce, som også fik en sjat fløde – man kan nøjes med mælk, hvis man ikke lige føler for fløde.

Den svenske pølseret – stammer den virkelig fra Sverige, eller er det bare et navn? – blev serveret for Morten, som var meget begejstret, selvom han heller ikke rigtigt kunne huske, at have fået den serveret indenfor de senere år. Måske det er en klassiker, som er ved at glide lidt ud i glemslen? Under alle omstændigheder blev vi enige om, at hvis saucen er smagt ordentligt til og kartofler og pølsestykker kombineres med vis mængde rodfrugter, så er det bestemt en ret, som godt kunne gå hen og blive en jævnlig gæst på vores madplan i løbet af efterårs- og vintermånederne.

Svensk pølseret

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 700 gr kartofler (skrællede og skåret i tern)
 • 4 gulerødder (skrællede og skåret i skiver)
 • 1 spsk olie
 • 1 løg (hakket)
 • 1 pk (5-6 stk) gode pølser
 • 1 ds hakkede tomater
 • 2 spsk tomatpure
 • 2 spsk ketchup
 • 2 spsk paprika
 • 1 tsk sød chilipulver (kan udelades)
 • 1 tsk tørret timian
 • 2 dl mælk
 • 1 dl madlavningsfløde (kan erstattes af mælk)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Kom kartoffeltern og gulerodsskiver i en gryde. Hæld vand på til det lige netop dækker. Bring gryden i kog under låg – når gryden koger, skal den koge i ca. 5 minutter. Herefter tages gryden af varmen og vandet hældes fra kartofler og gulerødder – så skulle grønsagerne være lige netop møre.
  Varm olien op i en gryde og svits løget heri. Tilsæt pølsestykker og sauter et par minutter, til de har let stegeskorpe. Tilsæt hakket tomat, tomatpure, ketchup og krydderier og rør godt rundt. Vend herefter mælk og fløde i gryden. 
  Tilsæt de kogte kartofler og gulerødder og lad retten simre i ca 10 minutter under jævnlig omrøring, til saucen tykner og samler sig om grønsager og pølsestykker. Smag til med salt og peber og server.

Noter

Jeg synes ikke, at retten er fryse-egnet. Kartofler, som har været frosne, kan få en ret speciel konsistens, men det er blot min mening. Man kan dog sagtens opbevare svensk pølseret på køl i et par dage og blot genopvarme den. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)