Svensk pølseret har absolut ikke været noget, som har stået på menuen herhjemme med jævne mellemrum. Faktisk kan jeg overhovedet ikke huske, at jeg nogensinde har lavet en svensk pølseret. Jeg mindes dog at have fået det serveret i hjemkundskab tilbage i folkeskolen, så på et eller andet tidspunkt må jeg jo alligevel have prøvet kræfter med den populære gryderet med kartofler og pølsestykker i en cremet sauce med tomat, paprika og fløde.

Desværre mindes jeg også, at jeg bestemt ikke brød mig om svensk pølseret dengang i hjemkundskab, men ud fra devisen at en ret kun er så god, som de råvarer der bruges, kastede jeg mig over projektet forleden aften. Og jeg må indrømme, at jeg ret hurtigt blev omvendt fra skeptiker til fan – det smagte faktisk væsentligt bedre, end jeg havde forestillet mig og huskede.

Jeg tilsatte lidt gulerødder i skiver for lige at få lidt andet at tygge på end kartofler og pølsestykker og det var en succes. Har man lyst, kan man også udskifte en smule af kartoflerne med andre former for rodfrugter i tern, fx pastinak eller persillerod. De skal bare koges sammen med kartofler og gulerødder og efterfølgende blandes med sauce og pølsestykker, men ønsker man en helt klassisk variant, så skal man kun bruge løg, kartofler og pølser.

Min sauce blev smagt til med paprika, sød chilipulver og lidt timian. Der er vist tale om en lettere fortolkning af den originale opskrift, hvor der mig bekendt kun bruges paprika, men krydderierne bidrog bestemt med en lækker smag til den cremede tomatsauce, som også fik en sjat fløde. Man kan nøjes med mælk, hvis man ikke føler for fløde, men saucen bliver altså mere cremet og samler sig nemmere om kartofler og pølsestykker, hvis man bruger fløde.

Den svenske pølseret – stammer den virkelig fra Sverige, eller er det bare et navn? – blev serveret for Morten, som var meget begejstret, selvom han heller ikke rigtigt kunne huske, at have fået den serveret indenfor de senere år. Måske det er en klassiker, som er ved at glide lidt ud i glemslen eller også er det primært i børnfamilier, at den bliver lavet? Under alle omstændigheder blev vi enige om, at hvis saucen er smagt ordentligt til og pølserne er af en ordentlig kvalitet, så er det bestemt en ret, som godt kunne gå hen og blive en jævnlig gæst på vores madplan i løbet af efterårs- og vintermånederne. Ikke mindst med en ordentlig portion bagte rodfrugter med timian ved siden af.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Svensk pølseret

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk olie
 • 1 løg (hakket)
 • 1 pk gode pølser (4-6 stk)
 • 4 spsk tomatkoncentrat (1 stor dåse)
 • 2 spsk ketchup
 • 2 spsk paprika
 • 1 tsk sød chilipulver (kan udelades)
 • 2 tsk tørret timian
 • 2 dl mælk
 • 1 dl fløde
 • 700 gr kartofler (kogte og skåret i mundrette tern)
 • 4 gulerødder (kogte og skåret i skiver)
 • 1-2 tsk eddike
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Varm olien op i en gryde og sauter løget heri. Tilsæt pølsestykker og sauter et par minutter, til de har let stegeskorpe.
 • Hæld tomatkoncentrat, ketchup og krydderier i gryden sammen med mælk og fløde og rør godt rundt.
 • Tilsæt kogte kartofler og gulerødder og lad retten simre i ca 10 minutter under jævnlig omrøring, til saucen tykner og samler sig om kartofler, gulerødder og pølsestykker.
 • Smag til med lidt eddike, salt og peber og server. Evt med et drys friskhakket puløg.

Noter

Jeg synes ikke, at retten er fryse-egnet. Kartofler, som har været frosne, kan få en ret speciel konsistens, men det er blot min mening. Man kan dog sagtens opbevare svensk pølseret på køl i et par dage og blot genopvarme den. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)