Fyldt hvidkål – god gammeldags vintermad…

4 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Opskrifter, Svinekød
Gå direkte til opskriften

Efterår og vinter betyder højsæson for kål og da jeg ikke synes, vi er helt gode til at variere kålretterne herhjemme – vi bruger eksempelvis mest hvidkål til hjemmelavet coleslaw og så i madpandekager med fyld – så har jeg kigget lidt rundt og ledt efter inspiration. I den forbindelse kom jeg i tanker om kåldolmere eller hvidkålsrouletter, som er en frikadellefars, der pakkes ind i dampede hvidkålsblade og tilberedes, hvilket min mor ofte har serveret om vinteren sammen med kartofler og sauce.

Jeg er ret overbevist om, at der snart skal serveres kåldolmere herhjemme, men denne her gang blev det nu en lidt anden ret, selvom det stort set er de samme ingredienser, der indgår. Valget faldt nemlig på fyldt hvidkål og modsat kåldolmerne, så skal farsen ikke pakkes ind i kålblade. Kålhovedet skal i stedet udhules og farsen fyldes i hullet, inden hele herligheden sættes i ovnen og tilberedes. Faktisk en både nem og hyggelig ret at stå og tilberede, men i bund og grund er der nu ofte noget hyggeligt ved at lave de lidt ældre mormorretter, som nogle gange bliver en smule glemte.

Vi er jo kun 2 herhjemme, så jeg nøjedes med at lave ½ hvidkålshoved til os, som jeg fyldte med halvdelen af farsen, selvom nedenstående opskrift er til 4 personer. Den anden halvdel af farsen stegte jeg på panden til en gang frikadeller (uden revet ost og oregano) og det resterende halve hvidkålshoved + det jeg hulede ud, blev skåret i fine strimler og gemt. Hele herligheden bliver serveret som en gang frikadeller med stuvet hvidkål senere på ugen og det er godt nok mange år siden, at jeg har fået sådan en portion. Opskriften på stuvet hvidkål er også af ældre dato og hører til blandt de første på bloggen, så måske jeg skulle gribe chancen og få det hele opdateret med et nyt indlæg og nye billeder.

Traditionelt serveres der en hvid mælkesauce til fyldt hvidkål – lavet på kogevandet fra hvidkålen og smagt til med muskat – præcis ligesom til kåldolmerne. Men da jeg havde nogle gulerødder liggende i grønsagsskuffen og desuden en pose frosne ærter, besluttede jeg mig i stedet for at lave en omgang stuvede ærter og gulerødder og servere ved siden af. Grønærter og gulerødder er jo altid lækkert til svinekød og gik i øvrigt også glimrende sammen med hvidkålen og så var det lækkert med lidt ekstra grønt. Udover grønærter og gulerødder fik vi også en kogt kartoffel ved siden af og jeg skal love for, at vi blev mætte, men hvor var det bare en skøn aftensmad – dejlig anderledes end hvad vi plejer at få og virkelig hyggelig at tilberede. Det kan være, at jeg snart skal have en periode med fokus på de gode mormor-retter igen.

Fyldt hvidkål.

4 pers.

1 lille hvidkålshoved

ca. 450 gr hakket svinekød

1 revet løg

2-3 spsk hvedemel

1 æg

½ dl mælk

1-2 tsk tørret oregano

75 gr revet ost

salt og peber

Halver hvidkålshovedet langs med stokken. Damp de 2 halvdele under låg i ca. 5 minutter i en grydefuld letsaltet vand. Har man ikke en gryde, som er stor nok, så må man dampe et halvt hvidkålshoved ad gangen. Imens hvidkålen dampes røres hakket svinekød, revet løg, hvedemel, æg, mælk, oregano, revet ost og salt og peber sammen. Skær en ganske lille smule af bunden på hvert hvidkålshoved, så de kan stå solidt uden at tippe og udhul dem med en ske eller en lille kniv – det skal ligne en skål med en ca. 2 cm bred kant. Fordel farsen i de udhulede hvidkålshoveder, placer dem i et ildfast fad og bag ved 200 grader varmluft i ca 1 time eller til centrumtemperaturen i farsen er på 75 grader. Drys med friskhakket persille og server med sauce og kartofler.

4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Piskeriset
5 år siden

God idé til vinterret – kan forestille mig den mætter ret godt 🙂

Maden i mit liv.
5 år siden

Piskeriset – Det er nemlig en rigtig vinterret og jeg kan love dig for, at den mætter 😉

Inga
3 år siden

En god ide at halvere kålhovedet, det nedsætter koge/stege tiden. Tak.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)