Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Indbagt mørbrad med butterdej…

6 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Opskrifter, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter, Svinekød, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

1980’erne ringede lige og gjorde mig opmærksom på et hit fra det årti, som jeg ellers helt havde glemt, nemlig indbagt mørbrad. Og man kan mene hvad man vil om 80’erne, men der er altså visse madretter fra dengang, som er blevet hits i mit køkken – ja, jeg vil nærmest kalde dem evergreens. Fx tunmousse med laks og rejer, mørbradgryden, maskeret blomkål og så selvfølgelig skinkestangen.

Den indbagte mørbrad var som sagt blevet glemt – faktisk kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst har lavet sådan en omgang, men det blev der rådet bod på forleden dag og jeg må indrømme, at kombinationen af saftig mørbrad, krydret fars og sprød butterdej stadig holder 100 %. Noget der i øvrigt blev gjort tydeligt opmærksom på fra manden i huset – indbagt mørbrad er tilsyneladende en af vejene til mandens hjerte, de damer.

Heldigvis er det ret nemt at lave indbagt mørbrad og den kan sagtens forberedes i god tid og stå klar til bagning i køleskabet, hvilket gør den oplagt som gæstemad. I bund og grund er der blot tale om en svinemørbrad, en gang frikadellefars og så en rulle butterdej – det er absolut nemmest at bruge butterdej i rulle fra køledisken, i stedet for de små plader fra frost, som først skal samles til et helt stykke. Butterdejen bredes ud på bordet og en god frikadellefars fordeles i en stribe på midten. Herpå lægges mørbraden og resten af farsen fordeles rundt om mørbraden som et farsbrød, inden dejen samles om hele herligheden og pensles med æg. Det kan da næsten ikke blive nemmere.

Men kan enten lave en klassisk frikadellefars – det har jeg gjort i nedenstående opskrift – eller man kan smage farsen til med forskellige slags krydderier, en finthakket frisk chili, revet ost, friske krydderurter eller lignende. Man kan også tilsætte finthakkede, ristede svampe eller champignons til farsen, men pas på med alt for vandholdige grønsager, da vandet kan sive ud under bagningen og gøre butterdejen blød. Skal der tilsættes grønsager, vil jeg foreslå, at man svitser dem på panden først, så en del af væden fordamper. Der vil formentlig løbe lidt kødsaft ud fra den indbagte mørbrad under bagningen og det sker der ikke noget ved, men alt for meget vand er ikke lækkert.

Jeg serverer indbagt mørbrad med en god salat eller grønsager, som kan opveje den lidt fede butterdej og nogle gange også en bagt kartoffel eller ristede kartofler og en form for sauce. Gerne en kold sauce, fx en kold bearnaisedressing eller lignende krydderurtedressing, som både kan fungere som dressing på salaten og som “dyppelse” til kartofler og mørbrad, men en hjemmelavet whiskeysauce er nu heller ikke at foragte.

5 fra 3 stemmer

Indbagt mørbrad

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid1 time
Samlet tid1 time 40 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk smør
 • 1 svinemørbrad (afpudset)
 • 450 gr hakket svinekød
 • 1 løg (revet)
 • 1 dl mælk
 • 3 spsk hvedemel
 • 1 æg
 • 1 rulle fersk butterdej (brug 2 ruller, hvis mørbraden er stor)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Smelt smørret i en gryde og brun mørbraden på alle sider. Drys med salt og peber og stil mørbraden til side.
 • Kom hakket svinekød, løg, mælk og hvedemel i en skål. Slå ægget ud i en lille skål og pisk det sammen med en gaffel. Tilsæt næsten hele det sammenpiskede æg til farsen, men gem 2-3 spsk til pensling. Tilsæt salt og peber til farsen og rør den sammen.
 • Bred butterdejen ud og fordel halvdelen af farsen i en stribe på midten på langs ad dejen. Placer den brunede mørbrad ovenpå farsen og fordel herefter resten af farsen ovenpå mørbraden så det ligner et farsbrød.
 • Fold butterdejen op omkring farsbrødet, så det lukkes inde i butterdej og luk enderne til. Læg den indbagte mørbrad med sammenføjningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
 • Er det en stor mørbrad, kan man bruge 2 ruller butterdej. Den ene rulle bruges til bund. Derefter lægges den anden rulle over som låg og så lukkes kanten til hele vejen rundt, evt. med en gaffel.
 • Pensl butterdejen med det resterende, sammenpiskede æg. Er der ikke nok, kan der spædes med lidt mælk.
 • Bag mørbraden ved 200 °C (varmluft) i 60-70 minutter, indtil den er færdigtilberedt, eller til kernetemperaturen siger 66-67 C° (medium stegt mørbrad) eller 68-70 C° (gennemstegt mørbrad). Begynder mørbraden at blive for mørk, kan man evt. slå varmluftsfunktion fra den sidste del af bagetiden.
 • Server mørbraden med salat eller grønt, ristede kartofler og evt. sauce.
Det er lækkert at tilføje forskellige slags hakkede grønsager som svampe, porrer, peberfrugt og lign til farsen. Vær dog opmærksom på, at det er en god idé at sautere grønsagerne på panden først, så væden kan fordampe. Ellers kan væden fra grønsagerne løbe ud i farsen under bagningen og gør butterdejen blød. 
Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anne-Mette
7 år siden

Ih, min moster lavede altid Karolines udgave af denne ret, når hele familien kom til fødselsdag, da jeg var barn.

Måske jeg skulle genskabe den i en lidt mindre fed dej. Dét tror jeg også kunne være lækkert 🙂

Maden i mit liv.
7 år siden

Anne-Mette – Det synes jeg afgjort, at du skulle prøve, men jeg tror måske, at en almindelig gærdej bliver for tung, så måske nærmere noget pizzadejs-agtigt 😀

Lone
4 år siden

Lækkert. Havde også helt glemt denne ret 🙂
Jeg plejede bare at lave den med hele brunede kyllingebryster lagt på skrå ovenpå 2 pk. butterdej i stedet for mørbrad (som nemt bliver tør&kedelig). Og så en hel masse champignon brunet af på panden før farsen kommes ovenpå og pakken lukkes.
Mad til en hel masse mennesker. Derfor serverede jeg den med både ovnstegte kartofler (som i dag vel hedder blandede rodfrugter), sovs og pastasalat foruden alm. salat. Mums.

Hannah
2 år siden

Jeg laver den m kalkun bryst.
Flødeost.bacon.rød og grøn peber.persille.
Man kan variere på mange måder og det er altid et hit.