Kalkun i römertopf med fløde-paprika kartofler…

15 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fjerkræ, Hovedretter, Opskrifter, Simremad, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Hvis jeg selv skal sige det, så er jeg slet ikke god nok til at bruge min stegeso og det er faktisk en skam. For det første, så bliver maden bare super lækker og saftig under tilberedningen, fordi stegesoen holder dampene fra maden inde, og derudover så er stegesoen ganske enkelt perfekt til simreretter, som passer sig selv i ovnen i timevis, imens de skønneste dufte breder sig i hele huset.

En stegeso kan fås i flere forskellige materialer – fx glas, stentøj, støbejern og ler – den af ler hedder for øvrigt en römertopf. Hvilken slags man skal vælge, er et spørgsmål om temperament. Det er klart, at römertopf’en er en smule mere omstændelig i brug end de andre varianter, idet den skal stå i blød i vand inden brug, men til gengæld holder leret virkelig godt på madens saft og kraft og det er jo også værd at tage med. Det skyldes 2 ting, at römertopf’en skal i vandbad. For det første “mættes porerne” i leret, hvilket letter den efterfølgende rengøring betydeligt, men der sker også det, at leret afgiver noget af det opsugede vand under stegningen, så maden tilføres ekstra væde. Glemmer man at sætte sin römertopf i vandbad, så sker der dog ikke noget farligt ved det, andet end at rengøringen bliver lidt vanskeligere.

Det er til gengæld vigtigt, at man husker på, at en römertopf ikke må udsættes for alt for store temperaturudsving. Så kan man nemlig risikere, at leret springer. Derfor er det vigtigt, at man altid husker at sætte den i en kold ovn, ligesom man skal huske at sætte den på et viskestykke, en bordskåner eller lignende, når den tages ud af ovnen og ikke på en kold bordplade. Til gengæld kan man ofte finde en römertopf til en nogenlunde rimelig pris, hvorimod en glaseret stegeso i stentøj kan være en temmelig dyr fornøjelse, så en römertopf kan være en fin start. Endelig kan man faktisk også bare bruge en stor stegegryde med låg, som kan tåle at gå i ovnen. Sidder der evt. et håndtag på grydelåget af plastik, så prøv at skrue det af. Nogle gange kan det lade sig gøre og så er der intet til hinder for, at man sætter gryden i ovnen.

Men nu skulle dette her indlæg jo ikke som sådan handle om stegesøer, men nærmere det som man kan putte i dem og i dette tilfælde blev det til et kalkunbryst – det skønneste og mest saftige kalkunbryst, som jeg længe har spist. Kalkunbryst kan ellers godt have tendens til at blive en smule tørt under tilberedningen, også selvom det pakkes ind i bacon, men i dette her tilfælde var resultatet både mørt og lækkert. Under kalkunbrystet lå der de lækreste, flødekartofler med paprika og jeg kan godt love Jer, at kombinationen af kalkunbryst og fløde-paprika kartofler er strøget direkte ind på vores top 5 over livretter. Saucen var inspireret af denne her opskrift på hakkebøffer i fad med fløde-paprikasauce og fløde-kartofler på den måde er altså ualmindeligt vanedannende, også selvom en portion klassiske flødekartofler selvfølgelig heller ikke er at foragte.

Udover kød og kartofler fik vi også lidt dampet grønt ved siden af og alt i alt var det en fantastisk og samtidig simpel middag, som også fint vil kunne bruges som en uhøjtidelig og nem gæstemiddag. Alene duften, som breder sig i huset, imens kalkunbryst og kartofler tilberedes, vil få gæsterne til at føle sig velkomne allerede i entreen. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at denne her opskrift igen kommer på menuen herhjemme inden længe og jeg er også helt sikker på, at der skal leges meget mere med römertopf’en indenfor overskuelig fremtid.

Kalkun i römertopf med fløde-paprika kartofler

4 pers.

ca 1,2 – 1,4 kg kartofler

1 spsk olie

2 fed hvidløg, finthakket

1 stort løg eller 2 små, hakkede

1 stor, rød peberfrugt, skåret i mindre tern

1 lille dåse tomatpure

2 spsk paprika

2½ dl piskefløde – kan erstattes af madlavningsfløde

2 dl mælk – kan erstattes af madlavningsfløde

1 nip sukker

salt og peber

1 fersk kalkunbryst

1 pk bacon i skiver

Start med at hælde vand i stegesoen, hvis der er tale om en römertopf af rødt lertøj. Hæld først vand i underdelen, læg så overdelen ned i underdelen og fyld også denne med vand. Lad römertopf’en trække ca 15 minutter, imens kartoflerne klargøres.

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Tøm römertopf’en for vand og fordel kartoflerne i underdelen. Varm olien op i en stor pande og svits hvidløg og løg. Tilsæt peberfrugt i tern og sauter et par minutter. Tilsæt tomatpure og paprika og rør fløde og mælk i blandingen. Kog saucen op så den tykner let og smag til med sukker, salt og peber. Hæld saucen over kartoflerne i römertopf’en. Afpuds evt. kalkunbrystet, hvis det er nødvendigt. Placer det rå kalkunbryst ovenpå kartoflerne, drys med salt og peber og pak brystet ind i baconskiverne. Læg låget på römertopf’en og sæt den i en KOLD ovn. Tænd ovnen på 200 grader varmluft og lad det hele stege i ca. 2 – 2½ time til kartoflerne er møre og kalkunbrystet er gennemstegt (kernetemperatur 70-75 grader). Man kan evt. fjerne låget de sidste 15 minutter af stegetiden, hvis man vil være helt sikker på, at baconet bliver sprødt og gyldent. Server kalkunbrystet i skiver med fløde-paprika kartofler og dampet grønt eller salat.

Note. Bruger man udelukkende madlavningsfløde og/eller mælk til saucen, kan det være nødvendigt at jævne saucen let, for at få den til at tykne. Det gøres nemmest ved at røre 1-2 spsk hvedemel ud i de sauterede løg og peberfrugter på panden, inden tomatpuré og paprika tilsættes. Herefter er det blot at tilsætte madlavningsfløde og/eller mælk og bringe panden i kog til saucen tykner.

15 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Bettina
5 år siden

Det lyder simpelthen for lækkert. Jeg må helt klart prøve med kalkunbryst og fløde/paprika kartofler meget snart. Hos os er vi ikke så meget til kalkun, da det bliver tørt og kedelig. Men nu skal det have chancen igen:-).
Jeg bruger min römertopf til at stege hel kylling og en masse grøntsager i (så er man også fri for at ovnen bliver fedtet) eller til at bage verdens bedste brød.
Begge dele er stor succes hjemme hos os.

Tak for skøn inspiration.

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Bettina

Bettina – Jeg lover dig, at det smager lækkert 😀 Jeg har selv haft problemer med, at kalkunbryst er blevet noget tørt, men ikke efter at jeg er begynde at bruge römertopf. På samme både som kylling og grønsager, så bliver det hele super lækkert og mørt 😀

Torben Due
5 år siden

Vi har lige fået denne ret, og det blev det mest saftige kalkunbryst, jeg mindes at have fået. Retten var færdig efter ca. en time og tre kvarter. Jeg kom kun 1 spsk af vores paprika i (jeg ved ikke, hvad det er for en slags), og det passede fint i styrke.
Opskriften kan bestemt anbefales.

Maden i mit liv.
5 år siden

Torben – Tak for din hilsen, det glæder mig, at du kunne bruge opskriften og at det blev et lækkert og saftigt kalkunbryst. Sådan en stegeso kan altså nogle tricks, når det kommer til at holde på saft og kraft i maden 🙂

Flemming Ramsby
5 år siden

Kære “Maden i mit Liv”.
Jeg er desværre kommet i den situation, at min hustru gennem 42 år er død. Hun lavede dejlig mad, men jeg tog ikke meget med i selve madlavningen. Det skulle jeg nok have gjort !
Jeg lavede en kylling i vores stegeso og slap godt fra det – synes jeg. Mit problem er, at det er alt for meget for 1 person. Kunne du foreslå mig hvad jeg bedst kan gøre med en menu som passer til 1 person i f.eks 2 dage og gerne med anvendelse af stegeso
håber at høre fra dig.

Maden i mit liv.
5 år siden

Flemming – Hej med dig 🙂
Jeg kan sagtens følge, at det kan være vanskeligt at lave mad til 1 person, navnlig når man ikke er så rutineret i et køkken, men jeg synes, det er superflot, at du bare har kastet dig ud i det og lavet mad i stegesoen. Desværre er det svært at lave små portioner i en stegeso, så du vil nok være nødt til at fryse nogle portioner ned, hvis ikke du vil spise det samme flere dage i træk. Jeg kan anbefale dig at prøve at søge på “mad i stegeso” på internettet – så dukker der rigtig mange fine muligheder op.

Vi er kun 2 herhjemme, så mine aftensmadsopskrifter kunne måske også være en mulighed til dig – så har du bare mad til et par dage i stedet. Alle mine aftensmadsopskrifter finder du lige her – der er lidt af hvert og for enhver smag :
https://www.madenimitliv.dk/category/hovedretter

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine

Helle
4 år siden

Skal denne ret virkelig have 2-2 1/2 time på 200 gr??

Dorthe Riskjær
3 år siden

Hej Anne-Kathrine, tak for dine mange dejlig opskrifter, input mm., som bringer mig stor glæde. Faldt over denne opskrift da jeg får gæster i morgen, så liiiiddttt presset.
Undrer mig bare over at der står et kalkunbryst, hvor stort eller hvor meget skal det ca. veje? Har det bedst med at flg. opskrifter og især når jeg får gæster.
Ja det er desværre meget kort varsel og krydser fingre for at høre fra dig.
Igen TAK og keep up the good work, kh Dorthe

Dorthe Riskjær
3 år siden

Undskyld Anne-Kathrine, sad og tænkte på et kalkunlår, og undrede mig over at det var nok ti 4 pers.
se bort fra min besked, selvf udover TAK, dit flotte og gode arbejde; glæder mig til endnu mere inspiratio.
God weekend og kh Dorthe

Tove Nilsson
2 år siden

Tak for spændende opskrift, men jeg er også i tvivl om, hvor stort et kalkunbryst, du bruger til ovennævnte opskrift til 4 personer? Det kalkunbryst, jeg har til formålet, vejer 900 g. Er det til de 2-2,5 time?

Dorthe
1 år siden

Smager så lækkert. Kan det passe at opskriften ikke er i app’en? Jeg vil gerne have den ind som en favorit.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)