Hvis jeg selv skal sige det, så er jeg slet ikke god nok til at bruge min stegeso og det er faktisk en skam. For det første, så bliver maden bare super lækker og saftig under tilberedningen, fordi stegesoen holder dampene fra maden inde, og derudover så er stegesoen ganske enkelt perfekt til simreretter, som passer sig selv i ovnen i timevis, imens de skønneste dufte breder sig i hele huset.

En stegeso kan fås i flere forskellige materialer – fx glas, stentøj, støbejern og ler – den af ler hedder for øvrigt en römertopf. Hvilken slags man skal vælge, er et spørgsmål om temperament. Det er klart, at römertopf’en er en smule mere omstændelig i brug end de andre varianter, idet den skal stå i blød i vand inden brug, men til gengæld holder leret virkelig godt på madens saft og kraft og det er jo også værd at tage med. Det skyldes 2 ting, at römertopf’en skal i vandbad. For det første “mættes porerne” i leret, hvilket letter den efterfølgende rengøring betydeligt, men der sker også det, at leret afgiver noget af det opsugede vand under stegningen, så maden tilføres ekstra væde. Glemmer man at sætte sin römertopf i vandbad, så sker der dog ikke noget farligt ved det, andet end at rengøringen bliver lidt vanskeligere.

Det er til gengæld vigtigt, at man husker på, at en römertopf ikke må udsættes for alt for store temperaturudsving. Så kan man nemlig risikere, at leret springer. Derfor er det vigtigt, at man altid husker at sætte den i en kold ovn, ligesom man skal huske at sætte den på et viskestykke, en bordskåner eller lignende, når den tages ud af ovnen og ikke på en kold bordplade. Til gengæld kan man ofte finde en römertopf til en nogenlunde rimelig pris, hvorimod en glaseret stegeso i stentøj kan være en temmelig dyr fornøjelse, så en römertopf kan være en fin start. Endelig kan man faktisk også bare bruge en stor stegegryde med låg, som kan tåle at gå i ovnen. Sidder der evt. et håndtag på grydelåget af plastik, så prøv at skrue det af. Nogle gange kan det lade sig gøre og så er der intet til hinder for, at man sætter gryden i ovnen.

Men nu skulle dette her indlæg jo ikke som sådan handle om stegesøer, men nærmere det som man kan putte i dem og i dette tilfælde blev det til et kalkunbryst – det skønneste og mest saftige kalkunbryst, som jeg længe har spist. Kalkunbryst kan ellers godt have tendens til at blive en smule tørt under tilberedningen, også selvom det pakkes ind i bacon, men i dette her tilfælde var resultatet både mørt og lækkert. Under kalkunbrystet lå der de lækreste, flødekartofler med paprika og jeg kan godt love Jer, at kombinationen af kalkunbryst og fløde-paprika kartofler er strøget direkte ind på vores top 5 over livretter. Saucen var inspireret af denne her opskrift på hakkebøffer i fad med fløde-paprikasauce og fløde-kartofler på den måde er altså ualmindeligt vanedannende, også selvom en portion klassiske flødekartofler selvfølgelig heller ikke er at foragte.

Udover kød og kartofler fik vi også lidt dampet grønt ved siden af og alt i alt var det en fantastisk og samtidig simpel middag, som også fint vil kunne bruges som en uhøjtidelig og nem gæstemiddag. Alene duften, som breder sig i huset, imens kalkunbryst og kartofler tilberedes, vil få gæsterne til at føle sig velkomne allerede i entreen. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at denne her opskrift igen kommer på menuen herhjemme inden længe og jeg er også helt sikker på, at der skal leges meget mere med römertopf’en indenfor overskuelig fremtid.

Kalkun i römertopf med fløde-paprika kartofler

4 pers.

ca 1,2 – 1,4 kg kartofler

1 spsk olie

2 fed hvidløg, finthakket

1 stort løg eller 2 små, hakkede

1 stor, rød peberfrugt, skåret i mindre tern

1 lille dåse tomatpure

2 spsk paprika

2½ dl piskefløde – kan erstattes af madlavningsfløde

2 dl mælk – kan erstattes af madlavningsfløde

1 nip sukker

salt og peber

1 fersk kalkunbryst

1 pk bacon i skiver

Start med at hælde vand i stegesoen, hvis der er tale om en römertopf af rødt lertøj. Hæld først vand i underdelen, læg så overdelen ned i underdelen og fyld også denne med vand. Lad römertopf’en trække ca 15 minutter, imens kartoflerne klargøres.

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Tøm römertopf’en for vand og fordel kartoflerne i underdelen. Varm olien op i en stor pande og svits hvidløg og løg. Tilsæt peberfrugt i tern og sauter et par minutter. Tilsæt tomatpure og paprika og rør fløde og mælk i blandingen. Kog saucen op så den tykner let og smag til med sukker, salt og peber. Hæld saucen over kartoflerne i römertopf’en. Afpuds evt. kalkunbrystet, hvis det er nødvendigt. Placer det rå kalkunbryst ovenpå kartoflerne, drys med salt og peber og pak brystet ind i baconskiverne. Læg låget på römertopf’en og sæt den i en KOLD ovn. Tænd ovnen på 200 grader varmluft og lad det hele stege i ca. 2 – 2½ time til kartoflerne er møre og kalkunbrystet er gennemstegt (kernetemperatur 70-75 grader). Man kan evt. fjerne låget de sidste 15 minutter af stegetiden, hvis man vil være helt sikker på, at baconet bliver sprødt og gyldent. Server kalkunbrystet i skiver med fløde-paprika kartofler og dampet grønt eller salat.

Note. Bruger man udelukkende madlavningsfløde og/eller mælk til saucen, kan det være nødvendigt at jævne saucen let, for at få den til at tykne. Det gøres nemmest ved at røre 1-2 spsk hvedemel ud i de sauterede løg og peberfrugter på panden, inden tomatpuré og paprika tilsættes. Herefter er det blot at tilsætte madlavningsfløde og/eller mælk og bringe panden i kog til saucen tykner.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)