Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Kalkun i römertopf med fløde-paprika kartofler.

15 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Fjerkræ, Hovedretter, Opskrifter, Simremad, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Jeg elsker, at lave mad i min Römertopf. Eller stegeso som sådan en basse også kaldes. For det første, så bliver maden super lækker og saftig, fordi stegesoen holder dampene fra maden inde. Men derudover så er stegesoen også helt perfekt til simreretter, som passer sig selv i ovnen i timevis, imens de skønneste dufte breder sig i hele huset. Og den her kalkun i Römertopf, som vi fik forleden, er bestemt ingen undtagelse.

Kalkun i römertopf eller stegeso.

En stegeso kan fås i flere forskellige materialer – fx glas, stentøj, støbejern og ler. Den af ler kaldes også for en römertopf. Hvilken slags man skal vælge, er et spørgsmål om temperament. Dog er römertopf’en en smule mere omstændelig at bruge end de andre varianter. Den skal nemlig stå i blød i vand inden brug. Men til gengæld holder leret virkelig godt på madens saft og kraft, og det er jo også værd at tage med. 

Det skyldes 2 ting, at römertopf’en skal i vandbad. For det første “mættes” leret, hvilket letter den efterfølgende rengøring betydeligt, Men der sker også det, at leret afgiver en del af det opsugede vand under stegningen, så maden tilføres ekstra væde. Glemmer man at sætte sin römertopf i vandbad, så sker der dog ikke noget farligt ved det, andet end at rengøringen bliver lidt vanskeligere.

Det er til gengæld vigtigt, at man husker på, at en römertopf ikke må udsættes for alt for store temperaturudsving. Så kan man nemlig risikere, at leret springer. Derfor er det vigtigt, at man altid husker at sætte den i en kold ovn, ligesom man skal huske at sætte den på et viskestykke, en bordskåner eller lignende, når den tages ud af ovnen og ikke på en kold bordplade. Til gengæld kan man ofte finde en römertopf til en nogenlunde rimelig pris, hvorimod en glaseret stegeso i stentøj kan være en temmelig dyr fornøjelse, så en römertopf kan være en fin start. Endelig kan man faktisk også bare bruge en stor stegegryde med låg, som kan tåle at gå i ovnen. Sidder der evt. et håndtag på grydelåget af plastik, så prøv at skrue det af. Nogle gange kan det lade sig gøre og så er der intet til hinder for, at man sætter gryden i ovnen.

Saftigt kalkunbryst i stegeso.

Men nu skulle dette her indlæg jo ikke som sådan handle om stegesøer, men nærmere det som man kan putte i dem og i dette tilfælde blev det til et kalkunbryst. Det skønneste og mest saftige kalkunbryst, som jeg længe har spist. Kalkunbryst kan ellers godt have tendens til at blive en smule tørt under tilberedningen, også selvom det pakkes ind i bacon, men i dette her tilfælde var resultatet både mørt og lækkert.

Under kalkunbrystet lå der de lækreste, flødekartofler med paprika og jeg kan godt love Jer, at kombinationen af kalkunbryst og fløde-paprika kartofler er strøget direkte ind på vores top 5 over livretter. Saucen var inspireret af denne her opskrift på hakkebøffer i fad med fløde-paprikasauce og fløde-kartofler på den måde er altså ualmindeligt vanedannende, også selvom en portion klassiske flødekartofler selvfølgelig heller ikke er at foragte.

5 fra 2 stemmer

Kalkun i römertopf (stegeso)

Bagetid2 timer 30 minutter
Samlet tid3 timer
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1,2 kg kartofler
 • 2 spsk olie
 • 2 løg (hakket)
 • 2 fed hvidløg (finthakkede)
 • 1 peberfrugt (skåret i tern)
 • 2 spsk tomatkoncentrat
 • 2 spsk paprika
 • dl piskefløde
 • 2 dl mælk (kan erstattes af piskefløde)
 • 1 tsk sukker
 • 1 fersk kalkunbryst
 • 1 pk bacon i skiver
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Start med at hælde vand i stegesoen, hvis den er lavet af rødt ler.
 • Hæld først vand i underdelen, læg så overdelen ned i underdelen og fyld også denne med vand.
 • Lad stegesoen trække i vandet i ca 15 minutter. Tøm den herefter for vand.
 • Skræl kartoflerne, skær dem i tynde skiver og fordel dem i stegesoen.
 • Opvarm olien på en pande og sauter løg og hvidløg heri, til de bliver klare.
 • Tilsæt peberfrugt og steg et par minutter.
 • Tilsæt tomatkoncetrat og paprika og rør fløde og mælk ud i blandingen.
 • Kog saucen op så den tykner let og smag til med sukker, salt og peber. Hæld herefter saucen over kartoflerne i stegesoen.
 • Placer det rå kalkunbryst ovenpå kartoflerne, krydr med salt og peber og pak brystet ind i baconskiver.
 • Læg låget på stegesoen og sæt den i en KOLD ovn.
 • Tænd ovnen på 200 °C (varmluft) og lad det hele stege i ca 2-2½ time, til kartoflerne er møre og kalkunen gennemstegt (kernetemperatur 70-75 °C).
 • Fjern evt. låget fra stegesoen i de sidste 15 minutter af stegetiden, så baconet bliver helt sprødt og gyldent.
 • Server kalkunbrystet i med fløde-paprika kartofler og dampet grønt eller salat.
 • Evt. rester kan gemmes på køl i 1-2 dage og genopvarmes inden servering. Kalkunbrystet kan fryses, men kartoflerne bør ikke fryses.
Subscribe
Notify of
15 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Bettina
7 år siden

Det lyder simpelthen for lækkert. Jeg må helt klart prøve med kalkunbryst og fløde/paprika kartofler meget snart. Hos os er vi ikke så meget til kalkun, da det bliver tørt og kedelig. Men nu skal det have chancen igen:-).
Jeg bruger min römertopf til at stege hel kylling og en masse grøntsager i (så er man også fri for at ovnen bliver fedtet) eller til at bage verdens bedste brød.
Begge dele er stor succes hjemme hos os.

Tak for skøn inspiration.

Maden i mit liv.
7 år siden
Svar  Bettina

Bettina – Jeg lover dig, at det smager lækkert 😀 Jeg har selv haft problemer med, at kalkunbryst er blevet noget tørt, men ikke efter at jeg er begynde at bruge römertopf. På samme både som kylling og grønsager, så bliver det hele super lækkert og mørt 😀

Torben Due
7 år siden

Vi har lige fået denne ret, og det blev det mest saftige kalkunbryst, jeg mindes at have fået. Retten var færdig efter ca. en time og tre kvarter. Jeg kom kun 1 spsk af vores paprika i (jeg ved ikke, hvad det er for en slags), og det passede fint i styrke.
Opskriften kan bestemt anbefales.

Maden i mit liv.
7 år siden

Torben – Tak for din hilsen, det glæder mig, at du kunne bruge opskriften og at det blev et lækkert og saftigt kalkunbryst. Sådan en stegeso kan altså nogle tricks, når det kommer til at holde på saft og kraft i maden 🙂

Flemming Ramsby
6 år siden

Kære “Maden i mit Liv”.
Jeg er desværre kommet i den situation, at min hustru gennem 42 år er død. Hun lavede dejlig mad, men jeg tog ikke meget med i selve madlavningen. Det skulle jeg nok have gjort !
Jeg lavede en kylling i vores stegeso og slap godt fra det – synes jeg. Mit problem er, at det er alt for meget for 1 person. Kunne du foreslå mig hvad jeg bedst kan gøre med en menu som passer til 1 person i f.eks 2 dage og gerne med anvendelse af stegeso
håber at høre fra dig.

Maden i mit liv.
6 år siden

Flemming – Hej med dig 🙂
Jeg kan sagtens følge, at det kan være vanskeligt at lave mad til 1 person, navnlig når man ikke er så rutineret i et køkken, men jeg synes, det er superflot, at du bare har kastet dig ud i det og lavet mad i stegesoen. Desværre er det svært at lave små portioner i en stegeso, så du vil nok være nødt til at fryse nogle portioner ned, hvis ikke du vil spise det samme flere dage i træk. Jeg kan anbefale dig at prøve at søge på “mad i stegeso” på internettet – så dukker der rigtig mange fine muligheder op.

Vi er kun 2 herhjemme, så mine aftensmadsopskrifter kunne måske også være en mulighed til dig – så har du bare mad til et par dage i stedet. Alle mine aftensmadsopskrifter finder du lige her – der er lidt af hvert og for enhver smag :
https://madenimitliv.dk/category/hovedretter

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine

Helle
5 år siden

Skal denne ret virkelig have 2-2 1/2 time på 200 gr??

Dorthe Riskjær
4 år siden

Hej Anne-Kathrine, tak for dine mange dejlig opskrifter, input mm., som bringer mig stor glæde. Faldt over denne opskrift da jeg får gæster i morgen, så liiiiddttt presset.
Undrer mig bare over at der står et kalkunbryst, hvor stort eller hvor meget skal det ca. veje? Har det bedst med at flg. opskrifter og især når jeg får gæster.
Ja det er desværre meget kort varsel og krydser fingre for at høre fra dig.
Igen TAK og keep up the good work, kh Dorthe

Dorthe Riskjær
4 år siden

Undskyld Anne-Kathrine, sad og tænkte på et kalkunlår, og undrede mig over at det var nok ti 4 pers.
se bort fra min besked, selvf udover TAK, dit flotte og gode arbejde; glæder mig til endnu mere inspiratio.
God weekend og kh Dorthe

Tove Nilsson
4 år siden

Tak for spændende opskrift, men jeg er også i tvivl om, hvor stort et kalkunbryst, du bruger til ovennævnte opskrift til 4 personer? Det kalkunbryst, jeg har til formålet, vejer 900 g. Er det til de 2-2,5 time?

Dorthe
2 år siden

Smager så lækkert. Kan det passe at opskriften ikke er i app’en? Jeg vil gerne have den ind som en favorit.