For 2. dag i træk sner det her i Vejle og det er noget så hyggeligt, at sidde her indenfor og kigge ud på de mange tusinde, hvide fnug, der hvirvler rundt i luften. Til gengæld er der både vind i træerne og bølger på søen, så på trods af 2 dages snevejr, er der endnu ikke rigtig noget, som har lagt sig til hvile på jorden – højst i et par driver i hjørnerne. Det er altså ikke muligt, hverken at komme ud og kælke eller bygge snemænd endnu, men så er det jo heldigt, at der også er andre ting, som man kan lave i snevejr. Snevejr er nemlig sådan noget “varm kakao og franskbrød eller boller med smør” vejr og jeg har derfor været i køkkenet og bage en portion boller her til eftermiddag.

Efter min mening er der kun én slags boller, som fungerer til varm kakao, og det er de gode, hvide fødselsdagsboller, som primært laves på mælk, smør, æg og hvedemel – frø, kerner og sprød skorpe fungerer bare ikke rigtigt til varm kakao, synes jeg. Alligevel besluttede jeg mig i dag for at udfordre skæbnen og se, om jeg ikke kunne bage en lækker og luftig bolle, som skulle minde om en hvid bolle, men være knap så fedtholdig, ligesom en smule af hvedemelet skulle erstattes af en grovere meltype. Bollerne skulle med andre ord være ligesom en tebolle, men gerne lidt grovere og sundere og jeg synes faktisk, at projektet lykkedes virkelig godt.

Jeg gik ud fra min sædvanlige opskrift på teboller og så udskiftede jeg en del af mælken med vand, smørret med 1 spsk olie og 100 gr af hvedemelet med fuldkornsmel, men det er i grunden også alt og resultatet blev virkelig lækkert – store, bløde og luftige boller, som til forveksling ligner de klassiske fødselsdagsboller. Bollerne kan spises med ost eller pålæg, men selvfølgelig også med smør på til en god kop varm kakao og det er lige hvad jeg vil gøre nu, hvor jeg tager bollerne under armen og smutter over til mine forældre og hygger.

Kakaoen laver jeg for øvrigt som sædvanligt ved at røre mit hjemmelavede instant kakaopulver op i rygende varm mælk – der går mange kopper varm kakao, når det er koldt udenfor, men jeg lavede en ordentlig portion kakaopulver forleden dag, så vi har til et godt stykke tid endnu. Udover klassisk kakaopulver lavede jeg også en portion kakaopulver med karamelsmag, som virkelig er blevet et hit herhjemme – især med flødeskum og små skumfiduser på toppen. Måske jeg skulle købe lidt ekstra mælk, så vi kan få os sådan et par kopper i weekenden, når Morten er hjemme fra England igen.

Boller.

12 stk.

1,5 dl mælk

1,5 dl vand, lillefingervarmt

1 pk gær

2 tsk salt

2 tsk sukker

1 spsk olie

2 æg

100 gr grahamsmel eller fuldkornshvedemel

ca. 400-450 gr hvedemel + lidt til æltning

Hæld mælk og vand i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt salt, sukker, olie og det ene æg. Det andet æg slås ud i en lille skål og piskes sammen med en gaffel. Halvdelen af det sammenpiskede æg hældes i dejen – den anden halvdel gemmes til at pensle bollerne med. Rør groft mel i dejen og til sidst hvedemel lidt ad gangen – måske skal der bruges lidt mere eller mindre. Ælt til en blank og smidig dej og lad den efterhæve tildækket i ca. 1 time.

Vend dejen ud på et meldrysset bord, del den i 12 lige store stykker og form hvert stykke til en bolle. Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl bollerne med den sidste halvdel af det sammenpiskede æg – rør evt. en smule mælk i ægget, hvis ikke der er nok – og bag bollerne ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl bollerne på bageristen. De kan fryses, hvis ikke man spiser dem alle.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)