Vi spiser en del rugbrød herhjemme, men knap så meget franskbrød – til gengæld bager jeg en del forskellige slags boller, så mon ikke det i sidste ende alligevel går nogenlunde lige op? Men i dag, hvor det blæser en halv pelikan og der er bølger på søen, er det rigtigt indevejr og så fik jeg altså sådan lyst til at bage et rigtigt lækkert franskbrød. Som tænkt så gjort og dejen blev hurtigt samlet og så fik den lov til at hæve, imens Villy og jeg gik en rask tur – hold da op jeg fik røde kinder og vind i håret.

Franskbrødet er ret simpelt at lave – faktisk skal ingredienserne bare røres sammen i en skål og så skal dejen æltes og hæve – ikke så meget hokus pokus der. Da jeg nu var i gang, tilsatte jeg en revet gulerod og lidt solsikkefrø til dejen – faktisk minder brødet lidt om mine sædvanlige gulerodsboller med solsikke og det er superlækkert. Jeg har lige spist endeskiven med smør på til en kop te og den er skøn og knasende sprød – jeg elsker sådan en sprød, lun endeskive med smør på og lige så snart jeg har skrevet dette her indlæg, spiser jeg endnu en skive med god ost og lækker hindbærmarmelade på. Glæder mig allerede.

Franskbrødet kan sagtens bages uden gulerødder, men gulerødderne bidrager selvfølgelig med lidt fugt og en smule sødme, som jeg synes, klæder det færdige brød – de bevirker desuden, at brødet holder sig friskt og lækkert i flere dage. Alternativt kan gulerødderne erstattes med andre former for grønt, fx revet squash eller rødbede – bruger man rødbede, får man fine, lyserøde striber i brødet. Solsikkefrøene kan ligeledes udelades eller erstattes, man kan blandt andet bruge grofthakkede nødder eller frø, fx græskarkerner og man kan også tilføje ekstra kerner, fx en 3-kornsblanding eller en 5-kornsblanding, hvis man ønsker et grovere brød.

Gulerodsfranskbrød med solsikkefrø.

1 stk.

3 dl vand, lillefingervarmt

25 gr gær

1 spsk honning

2 tsk salt

2 spsk olie

4 spsk solsikkefrø

1 stor gulerod, revet

100 gr grahamsmel eller anden form for groft mel

ca 350 gr hvedemel + lidt til æltning

Udrør gær i vandet og tilsæt honning, salt, olie, solsikkefrø, gulerod og grahamsmel. Vend melet i blandingen og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time. Ælt dejen let igennem på et meldrysset bord, form den til et brød og læg den i en smurt franskbrødsform. Skær et par skrå snit i brødet og lad det efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl med vand eller mælk og bag brødet ved 200 grader (varmluft) i ca. 30 minutter til skorpen er gylden og brødet gennembagt. Vend brødet ud på en bagerist – det skal lyde hult, når der bankes under bunden. Lad brødet afkøle.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)