Lækkert gulerodsfranskbrød med solsikkefrø…

28 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Vi spiser en del rugbrød herhjemme, men knap så meget franskbrød – til gengæld bager jeg en del forskellige slags boller, så mon ikke det i sidste ende alligevel går nogenlunde lige op? Men i dag, hvor det blæser en halv pelikan og der er bølger på søen, er det rigtigt indevejr og så fik jeg altså sådan lyst til at bage et rigtigt lækkert franskbrød. Som tænkt så gjort og dejen blev hurtigt samlet og så fik den lov til at hæve, imens Villy og jeg gik en rask tur – hold da op jeg fik røde kinder og vind i håret.

Franskbrødet er ret simpelt at lave – faktisk skal ingredienserne bare røres sammen i en skål og så skal dejen æltes og hæve – ikke så meget hokus pokus der. Da jeg nu var i gang, tilsatte jeg en revet gulerod og lidt solsikkefrø til dejen – faktisk minder brødet lidt om mine sædvanlige gulerodsboller med solsikke og det er superlækkert. Jeg har lige spist endeskiven med smør på til en kop te og den er skøn og knasende sprød – jeg elsker sådan en sprød, lun endeskive med smør på og lige så snart jeg har skrevet dette her indlæg, spiser jeg endnu en skive med god ost og lækker hindbærmarmelade på. Glæder mig allerede.

Franskbrødet kan sagtens bages uden gulerødder, men gulerødderne bidrager selvfølgelig med lidt fugt og en smule sødme, som jeg synes, klæder det færdige brød – de bevirker desuden, at brødet holder sig friskt og lækkert i flere dage. Alternativt kan gulerødderne erstattes med andre former for grønt, fx revet squash eller rødbede – bruger man rødbede, får man fine, lyserøde striber i brødet. Solsikkefrøene kan ligeledes udelades eller erstattes, man kan blandt andet bruge grofthakkede nødder eller frø, fx græskarkerner og man kan også tilføje ekstra kerner, fx en 3-kornsblanding eller en 5-kornsblanding, hvis man ønsker et grovere brød.

Gulerodsfranskbrød med solsikkefrø.

1 stk.

3 dl vand, lillefingervarmt

25 gr gær

1 spsk honning

2 tsk salt

2 spsk olie

4 spsk solsikkefrø

1 stor gulerod, revet

100 gr grahamsmel eller anden form for groft mel

ca 350 gr hvedemel + lidt til æltning

Udrør gær i vandet og tilsæt honning, salt, olie, solsikkefrø, gulerod og grahamsmel. Vend melet i blandingen og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time. Ælt dejen let igennem på et meldrysset bord, form den til et brød og læg den i en smurt franskbrødsform. Skær et par skrå snit i brødet og lad det efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl med vand eller mælk og bag brødet ved 200 grader (varmluft) i ca. 30 minutter til skorpen er gylden og brødet gennembagt. Vend brødet ud på en bagerist – det skal lyde hult, når der bankes under bunden. Lad brødet afkøle.

28 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Nina
6 år siden

Ser lækkert ud. :o) Iøvrigt meget inspirerende blog du har.

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Nina

Nina – Tusind tak for din søde kommentar – jeg er glad for, at jeg kan være med til at inspirere 😀

Elsebeth
6 år siden

Selvfølgelig skal man smage på herlighederne – det gør vi også her i huset, når der er bagt.
Anne, du er meget dygtig til at lave mad og bage – OG fotografere. Det er altid godt at have fået nogle gode gener med hjemmefra, både til det ene og det andet …

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Elsebeth

Elsebeth – Tusind tak for din søde kommentar. Jeg mine køkkenevner er helt klart fra min mor, men det er min far, der er uddannet fotograf 😉

Britta
6 år siden

Tror du grader og bagetid er det samme, hvis jeg sætter 2 brød i ovnen af gangen?

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Britta

Britta – Det vil jeg umiddelbart tro, hvis du bruger varmluftsfunktion. Men ellers så prøv at vippe det ene brød ud af formen, og bank det under bunden, når bagetiden er gået – hvis det lyder hult er det færdigt. Hvis ikke, må det have lidt længere 😀

Britta
6 år siden

Tak… Det er vist det der skal hygges med på fridagen i morgen ?

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Britta

Britta – Det lyder da som en god ide 😀 Rigtig dejlig weekend til dig.

Rikke
6 år siden

Hej. Jeg kigger din blok jævnligt og bruger mange af dine opskrifter.
Jeg har lige i dag bagt franskbrødet med gulerødder. UH det var godt. Helt klart nogle der skal bages igen

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Rikke

Rikke – Det glæder mig, at du kunne bruge opskriften – vi har også næsten allerede spist det hele herhjemme 😀

Pernille
6 år siden

Tror du det fungerer uden en form også, for jeg har ikke lige én men vil så gerne bage brødet? 🙂

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Pernille

Pernille – Det kan sagtens fungere uden en brødform – du former bare brødet og lægger det på en bageplade. Jeg er sikker på, at det nok skal blive lækkert 😀

Pernille
6 år siden

Jeg fik slet ikke skrevet resultatet, det blev et super godt brød også uden form og det er bestemt ikke sidste gang jeg bager det 🙂

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Pernille

Pernille – Tusind tak for din tilbagemelding 🙂 Det er dejligt at vide, at brødet også bliver rigtig godt, når det bliver bagt i “fri hånd” 😀

Dejlig weekend til dig 🙂

Skrotbil
6 år siden

Ser virklig lækkert ud, meget inspirerende blog du har.

Vh Dan

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Skrotbil

Dan – Mange tak for det 🙂

susanne
6 år siden

En rigtig god blog du har.
Jeg har tidligere bagt dette dejlige brød,og det er så godt.
I dag vil jeg så bage boller af samme dej…
Jeg bager altid i fri hånd.
Er en dame på 66,så ingen bagemaskine her.
Nyder også godt af dine andre opskrifter,så tak for en god blog…..

susanne
6 år siden

Bedste franskbrød,også som boller.
Er glad for din blog,og bruger den meget.

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  susanne

Susanne – Tusind tak for dine søde beskeder. Det glæder mig, at du kan bruge opskrifterne og at denne her opskrift på gulerodsfranskbrød med solsikkefrø er blevet et hit – både når det kommer til brød og boller 🙂

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine

Gurli Leer
3 år siden

Har i dag bagt 2 af disse dejlige brød, desuden en portion knækbrød og sluttede af med makronkagen (tvebakkekagen) – “store bagedag” 👍

Maj-Brit Drews
3 år siden

Hej
Super og fantastisk hjemmeside du har, bruger den tit til inspiration og selvfølgelig også opskrifterne😊
Jeg tænker på at lave en pålægskagemand, tror du, at denne dej kan bruges til bund?? Vil gerne bruge en lidt grovere bund, end den som normalt bruges….
Vh Maj-Britn

Maj-Brit
3 år siden

Tak for svar😊 kigger efter de grove fødselsdagsboller…

Maj-Brit Drews
3 år siden

Kan fortælle, at fødselsdagsbollerne med et groft tekst, er fantastisk som bund til en oålægskagemand. Lavede dobbelt portion, og det gik rent ind med 10 tal hele vejen rundt…

Tove
2 år siden

Dine opskrifter bruger jeg tit. Rigtig gode.
Kan man bruge mindre gær og så noget surdej.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)