Weekenden er gået på fornemste vis med masser af hygge og afslapning på programmet – lige hvad jeg trængte til, for jeg synes, jeg har kørt lidt på pumperne på det sidste og har ikke haft tid til at falde helt ned ovenpå eksamensforberedelse og bacheloreksamen. Men både lørdag og søndag var helt fri for aftaler. Lørdag spiste vi en langsom morgenmad og gik så en tur på stranden med Villy og mine forældre og deres hundehvalp – hold fast sådan et par hunde får brændt noget energi af, når der er mulighed for at løbe på en bred og mennesketom strand.

Søndag handlede vi lidt, gik igen en lille tur med Villy og kørte så hjem og spiste en god frokost, men ellers stod der bare afslapning på programmet – en Manchester United fodboldkamp for Mortens vedkommende og så lidt køkkenhygge for mig. Jeg fik nemlig bagt et par forskellige slags boller og så fik jeg sat dej over til hjemmebagte rugbrødsboller, som jeg længe gerne har villet prøve at lave, uden at det er blevet til andet end tanken – bortset fra de her choko-rug, som jeg bager med jævne mellemrum, men da de indeholder store chokoladestykker, synes jeg ikke rigtigt, at de kan betegnes som frokostboller.

Rugbrødsboller hører til blandt mine frokostfavoritter lige for tiden. De kan fyldes med alt muligt forskelligt, lækkert fyld – jeg fyldte blandt andet en rugbrødsbolle fra bageren med hjemmelavet tunsalat i sidste uge – og så er de bare meget mere spændende end en flad rugbrødsmad. Jeg kan for øvrigt også anbefale, at man prøver en rugbrødsbolle, hvis der står hjemmelavet flæskestegssandwich på menuen til aftensmad – rugbrød, flæskesteg og rødkål er et match made en heaven.

Jeg kan godt lide, når rugbrød har en mørk og sådan let, maltet smag. Derfor kommer jeg gerne en øl i dejen, når jeg bager rugbrød og selvfølgelig også i dejen til de her rugbrødsboller. Alkoholen fordamper under bagningen, så det er jo ikke sådan, at man kan blive fuld af at spise bollerne, men ønsker man ikke at bruge øl, kan man sagtens nøjes med at bruge vand og så i stedet tilsætte lidt maltmel eller maltsirup – det giver også de færdige boller en fin, brun farve. Malt kan selvfølgelig også helt udelades, så det skal ikke afholde nogen fra at give sig i kast med denne her opskrift.

Jeg kan godt lide bløde og saftige rugbrødsboller, så jeg tilsatte en revet gulerod og desuden en god håndfuld blandede frø og kerner – alt godt fra skabet kan bruges og det gør ikke noget, hvis man kun bruger én enkelt slags. Gem evt. også lidt frø til at drysse ovenpå bollerne – jeg brugte birkes og nigellafrø, som jeg synes giver et fint farvespil til de mørke boller.

Nedenstående opskrift er uden surdej – jeg har i stedet tilsat et par spiseskefulde yoghurt naturel, som bidrager med den let, syrlige smag, der kendetegner rugbrød, men man kan sagtens bruge andre former for syrnede mælkeprodukter, fx skyr eller creme fraiche. Opskriften er koldthævet, hvilket vil sige, at jeg har brugt en lille smule gær og efterfølgende ladet dejen hæve på køl natten over. Vil man gerne have bollerne færdige her og nu – eller i hvert fald samme dag – så brug lidt mere gær og lad dejen hæve et par timer ved stuetemperatur.

Print opskrift Pin opskrift
4.75 fra 4 stemmer

Rugbrødsboller med gulerod

Hæve- og bagetid4 t
Samlet tid4 t 10 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 1 øl (33 cl - jeg brugte en mørk julebryg)
 • 1,7 dl vand
 • 1/4 pk gær (½ pk gær, hvis dejen ikke koldhæves natten over)
 • 2 tsk groft salt
 • 1 spsk sirup (eller honning/sukker)
 • 2 spsk yoghurt naturel (eller lign. syrnet mælkeprodukt)
 • 1 gulerod (groftrevet)
 • 200 gr blandede kerner (fx solsikke, sesam græskar, hørfrø, rugkerner, 3-kornsblanding eller lign)
 • 250 gr rugmel
 • 300 gr hvedemel
 • evt. kerner/frø til pynt

Fremgangsmåde

 • Hæld øl i en skål og tilsæt vand til der er ½ liter væde i alt. 
 • Rør gær ud i væsken og tilsæt salt, sirup, yoghurt naturel, revet gulerod og kerner. Tilsæt de 2 slags mel og rør til en fast, våd dej. 
 • Dæk skålen til og lad dejen koldthæve natten over i køleskabet. Skal det gå lidt hurtigere, bruger man ½ pk gær og lader dejen hæve tildækket på køkkenbordet i 2-3 timer. 
 • Ved hjælp af en våd ske sættes bollerne i 10-12 klatter på en eller to bageplader beklædt med bagepapir. Fugt evt. fingrene og glat bollerne let, inden de dryses med lidt kerner eller frø på toppen. Lad bollerne efterhæve ved stuetemperatur i ca. 30 minutter.
 • Bag bollerne ved 225 °C (varmluft) i ca. 30 minutter til de er gennembagte og det lyder hult, når man banker dem let under bunden. Afkøl på bageristen.

Noter

Bollerne kan også bages i små metalforme smurt med lidt olie, fx i muffinforme eller små folieforme, hvis man ønsker dem helt ens.
Bollerne kan sagtens fryses, så lav bare en god stor portion og optø efter behov. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)